Jelení hřbet na červeném víně
Ingredience na 4-6 porcí:
- 2 mrkve
- 1 větší petržel
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 750 g jeleního hřbetu
- 2 lžíce oleje
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- 200 ml červeného vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- houskové knedlíky nebo bramborové rösti k podávání
Pracovní postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, slaninu nakrájíme na kostičky. Maso odblaníme a osolíme.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a ze všech stran na něm opečeme připravené maso. Vyjmeme ho, do výpeku přisypeme slaninu, chvíli ji opékáme a pak přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Nakonec přidáme ještě zeleninu, orestujeme ji dozlatova a vmícháme koření.
- Maso vložíme do pekáče, zasypeme orestovanou zeleninou i s výpekem, podlijeme trochou vody a dusíme asi hodinu v troubě.
- Pak odklopíme, přilijeme víno a za občasného přelévání pečeme doměkka. Pokud je třeba, přidáme vodu. Zeleninu průběžně odmícháme ode dna, aby dostala pěknou barvičku. Pozor, nesmí se ale připálit.
- Hotové maso vyjmeme a nakrájíme. Vylovíme kuličky koření, bobkové listy a stonky tymiánu. Podáváme s houskovými knedlíky nebo bramborovými rösti.
Tip: Šťávu můžeme ještě zaprášit moukou, prošlehat a chvíli povařit, aby zhoustla.
Smetanové kuře s olivami a bílým vínem
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 1 bílá paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 kuřecí prsní řízky
- 1 lžička mleté kurkumy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g nakládaných zelených oliv bez pecek
- 100 ml bílého suchého vína
- 150 ml zakysané smetany
- zámecké brambůrky k podávání
- čerstvá petrželka na ozdobu
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a semínek a nakrájíme na příčné proužky.
- Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a v misce promícháme se solí, pepřem a kurkumou.
- Na oleji zpěníme cibuli, pak přidáme ochucené maso a krátce orestujeme. Přidáme nakrájenou papriku, promícháme, zalijeme vínem a dusíme asi 5 minut.
- Pak odklopíme, přidáme olivy a zakysanou smetanu a za občasného promíchání necháme na mírném plameni probublávat.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme uvařené zámecké brambůrky a podáváme. Ozdobíme lístky petrželky.
Tip: Místo brambůrek můžete jako přílohu zvolit čerstvé těstoviny, třeba pappardelle.
Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ingredience na 4 porce:
- 400 g listového špenátu (nebo mražený)
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 4 porce lososa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Na vinnou pěnu:
- 3 žloutky
- 150 ml bílého suchého vína
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a pepř
- vařené či pečené brambory k podávání
Pracovní postup:
- Špenátové listy propláchneme, nasekáme na menší kousky a odkrojíme tužší části stonků. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
- Do kastrolu nalijeme lžičku olivového oleje, zpěníme na něm česnek a přisypeme nasekaný špenát. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi tři minuty. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a necháme stranou.
- Suroviny na vinnou pěnu dáme do misky, prošleháme a umístíme na horkou vodní lázeň. Šleháme tak dlouho, až krásně zhoustne.
- Filety z lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a na grilovací pánvi krátce opečeme z obou stran dorůžova.
- Na každém talíři vytvoříme hnízdo ze špenátu, na něj položíme lososa a přelijeme čerstvě připravenou vinnou pěnou.
- Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami a sklenkou vychlazeného bílého vína.