Hamburger s domácími hranolky
Ingredience:
- 750 g mletého hovězího masa
- 15 g plnotučné hořčice
- několik snítek čerstvého tymiánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- ½ hlávky ledového salátu
- 3 rajčata
- 1 červená cibule
- rostlinný olej na opékání
- 6 housek na hamburger
- majonéza nebo kečup na potření
Na hranolky:
- 1 kg brambor (ideálně typu C)
- 3 lžíce bílého vinného octa
- rostlinný olej na smažení
- sůl
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme mleté maso s hořčicí, lístky tymiánu, pepřem a solí. Vše dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme šest kuliček, ze kterých mezi potravinářskými fóliemi vytvarujeme tenké placičky. Necháme je až do smažení zakryté.
- Ledový salát očistíme a nakrájíme na menší kusy. Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme z každé strany cca 3 minuty.
- Housky rozkrojíme a opečeme nasucho. Na spodní část housek rozetřeme majonézu, rozložíme kousky salátu, plátky rajčat, maso, cibuli a přiklopíme zbylými polovinami housek.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé a široké hranolky. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou a přidáme vinný ocet (díky němu hranolky udrží tvar a nerozpadají se), vaříme cca 8 minut. Scedíme je, vysušíme a necháme zchladnout.
- V hrnci rozehřejeme olej a hranolky osmažíme dozlatova. Osolíme je až těsně před podáváním, aby nezvlhly.