Koláč s chřestem a kozím sýrem
Příprava: 30 minut + pečení 25 minut
Pro 4 osoby
• 300 g zeleného chřestu
• sůl
• 1 lžíce másla
• 200 g lučiny
• 100 ml smetany
• 2 vejce
• pepř
• 300 g listového těsta
• 200 g kozího sýra
TipDno předpečeného koláče vyložte plátky šunky. |
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěný chřest povaříme 3–5 minut ve vroucí osolené vodě se lžící másla, pak ho zchladíme ve studené vodě.
3. Listové těsto rozválíme na velikost koláčové formy a formu jím vyložíme. Dno těsta propícháme vidličkou a necháme zapéct asi 10–12 minut.
4. Prošleháme lučinu se smetanou a vejci, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na plátky.
5. Předpečený koláč naplníme sýrem s vejci, poklademe chřestem a pokryjeme plátky kozího sýra, společně ještě 15 minut zapékáme v troubě.
Kapsy s vepřovými ledvinkami
Příprava: 30 minut + vaření a pečení 50 minut
Pro 4 osoby
• 500 g očištěných vepřových ledvinek
• 4 lžíce hladké mouky
• pepř
• 2 lžíce sádla
• 1 cibule
• kmín
• 2 lžíce nasekané pažitky
• 400 g listového těsta
• sůl
• 1 vejce
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Očištěné ledvinky pokrájíme a několikrát je propláchneme studenou vodou, osušíme. Mouku smícháme se špetkou pepře. Cibuli nakrájíme na kostičky.
3. Ledvinky obalíme v mouce. Na rozpáleném sádle zpěníme cibulku, přidáme ledvinky a kmín. Společně rychle opékáme a mícháme, tak aby ledvinky nepustily moc šťávy, asi 8–10 minut.
4. Podlijeme trochou vody a povaříme. Hotové ledvinky smícháme s nasekanou pažitkou a necháme zchladnout.
5. Rozválené těsto rozdělíme na čtyři obdélníky, naplníme ledvinkami, posolíme, spojíme okraje a potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Povrch těsta na několika místech propícháme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut dozlatova.
Slaný koláč s červenou cibulí
Příprava: 20 minut + pečení 25 – 30 minut
Pro 4 osoby
• 400 g listového těsta
• 1 velká červená cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 200 ml zakysané smetany
• 100 ml smetany
• 100 g mozzarelly
• sůl
• pepř
• čerstvý rozmarýn
TipNahraďte mozzarellu pikantnějším sýrem, např. nivou. |
1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky a rozebereme. Česnek oloupeme a utřeme.
3. Cibuli a česnek promícháme s olejem, rozložíme je na těsto a dáme na 12 minut zapéct.
4. Zakysanou smetanu promícháme se smetanou, nadrobno pokrájenou mozzarellou, dochutíme solí a pepřem.
5. Zapečené těsto s cibulí zalijeme smetanovou směsí, ozdobíme natrhaným rozmarýnem a pečeme dalších 12 až 15 minut.
Losos se žampiony v těstě
Příprava: 30 minut + pečení 25 minut
Pro 4 osoby
• 400 g lososa
• sůl
• pepř
• 6 větších žampionů
• 1 menší cibule
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 1/2 lžičky citronové kůry
• 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
• 500 g listového těsta
• 1 vejce
1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Omytého a osušeného lososa rozkrojíme na 4 porce, osolíme a opepříme.
2. Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky, cibuli pokrájíme na kostičky.
3. Na pánvi orestujeme cibuli, vsypeme houby, osolíme a opepříme, opékáme 6–8 minut. Přimícháme smetanu, citronovou kůru a kopr.
4. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtyři díly, na každý položíme porci lososa a část žampionové směsi, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch těsta na několika místech prořízneme, aby mohla unikat pára, a pečeme asi 25 minut.
5. Hotové upečené balíčky překrojíme a podáváme s citronem se salátem nebo dušenou zeleninou.
Závin se špenátem a fetou
Příprava: 30 minut + pečení 20 – 25 minut
Pro 4 osoby
• 350 g listového těsta
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 malá cibule
• 2–3 stroužky česneku
• 1 lžíce olivového oleje
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• sůl
• pepř
• 200 g sýra feta
• 1 vejce
TipPřidejte ke špenátu lžičku čerstvé citronové šťávy a špetku kopru. |
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Rozmražený špenát překrájíme, vymačkáme přebytečnou vodu.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli, česnek, přidáme špenát, smetanu, sůl, pepř a zakryté pokličkou podusíme doměkka.
4. Těsto rozválíme, rozložíme na něj podušený špenát, nadrobený sýr, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.