Recepty na pokrmy s masem

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

25. dubna 2025

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

12. dubna 2025

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

9. dubna 2025

Tipy, jak překvapit nejen na Valentýna. Sladké i slané zamilované recepty

Říká se, že láska prochází žaludkem, a není to jen fráze. Příprava jídla pro člověka, na kterém vám záleží, je krásný způsob, jak vyjádřit péči a pozornost. A nemusí jít o žádnou vysokou kuchařinu či...

12. února 2025

Chytře a úsporně v kuchyni. Přečtěte si, kdo vyhrál Recyklovanou kuchařku

Začátek roku se v kuchyni nese nejen ve stylu obligátního hubnutí, ale také šetření. Navíc je in neplýtvat, a tak si dejme dohromady několik triků a tipů, jak zajímavé vařit a přitom využít vše, co...

4. ledna 2025,  aktualizováno  3.2 8:38

Čuníkův ortel i zkouška odolnosti členů rodiny. Jak chutná česká zabijačka

Česká venkovská zabijačka byla dřív dlouho očekávanou událostí. Těšila se na ni celá rodina, sousedé a často se během ní konaly svatby, aby byl na hostině dostatek jídla pro svatební hosty. Dnes se...

31. ledna 2025

Uvařte si luxusního houbového kubu podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. Připomeňte si recept na tuto...

20. prosince 2024  12:35

33 nejlepších receptů na jedlé vánoční dárky, které si můžete vyrobit doma

Se začátkem adventu si i ti nejzarputilejší odkladači musí připustit, že Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je už nejvyšší čas vyřešit dárky pro rodinu, přátele a kolegy. Máme pro vás spoustu tipů,...

30. listopadu 2024

Není řízek jako řízek. Kde se vzal, jak ho vylepšit, a který je ten nejlepší

Naklepat, obalit, osmažit a za půl hodiny můžete jíst… Ano, řeč je o řízcích. Tento dokonalý pokrm je ideální nejen na výlet nebo na rodinnou výpravu, ale uctíte s ním i důležitou nedělní návštěvu....

10. srpna 2024

Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko

Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...

6. července 2024

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty, které se jen rozplývají na jazyku. Toto šťavnaté ovoce se ale dá v kuchyni využít i jinak. Máme pro vás...

15. června 2024

Na řízky, roládu, polévku i grilování. Jak nakupovat a porcovat kuřecí maso

Zvykněte si při nákupu prohlížet maso, zjistit více informací o jeho původu, způsobu zpracování, konzervaci nebo stáří. Věnujte pozornost také jeho zbarvení anebo vůni, všímejte si velikosti i...

9. března 2024

Na ovar, roládu či řízky. Jak kupovat vepřové maso a co z něj připravit

Jaké maso koupit na řízky, z čeho připravit ovar a k čemu se hodí nožička? Než se vydáte pro vepřové do obchodu, přečtěte si náš manuál, zejména pokud patříte v kuchyni mezi začátečníky. V minulém...

24. února 2024

Na guláš, grilování či vývar. Jak kupovat hovězí maso a co z něj připravit

Z čeho bude nejlepší guláš, na co se hodí nízký roštěnec či svíčková? Než se vydáte pro hovězí maso do obchodu, přečtěte si náš manuál, zejména pokud patříte v kuchyni mezi začátečníky. V dalších...

17. února 2024

Největší kuchyňské hříchy, které mohou vést na pohotovost. Nepácháte je také?

Myjete maso v dobré víře, že ho tak zbavíte bakterií? Bezmyšlenkovitě vyhazujete jogurty jen proto, že dosáhly data minimální trvanlivosti? Dojídáte v pondělí maso, které vám zbylo z víkendového...

13. ledna 2024

Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...

16. prosince 2023

Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se

Konec listopadu se v posledních letech i v Evropě odehrává ve stylu amerického svátečního nadšení. Nepřehlédnutelný Černý pátek ovšem často zastiňuje tradičnější oslavu zvanou Den díkůvzdání, která...

23. listopadu 2023

Svatomartinské hodování od husy po mladé víno. Slavíte také tento svátek?

Na bílém koni asi ani letos svatý Martin na většině míst v Česku nepřijede, v mnoha domácnostech i hospůdkách to ovšem bude (nejen) v sobotu 11. listopadu vonět pečínkou. Inspirujte se našimi...

9. listopadu 2023

Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku

Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...

9. září 2023

Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii

S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...

22. července 2023

Lupínky z medúz, jedlé lahve i tištěný burger. To je jídelníček budoucnosti

Světová populace zaznamenává rekordní nárůst. Rychlost produkce jídla však zaostává a vědci proto intenzivně hledají nové cesty, jak hladové lidstvo nasytit. Jídelníček budoucnosti je bohatý na...

10. června 2023

Bylinky, špízy i exotické ovoce. Šest tipů na poslední letošní grilování

S příchodem podzimu už nezbývá moc dní, kdy nás to táhne k venkovnímu grilu. Ale ještě předtím, než ho nadobro zazimujete, máme pro vás několik tipů a receptů pro poslední letošní grilovačku.

24. září 2022

Flexitariánství má vliv na figuru i planetu. Proč si dát maso jen v neděli

Nové trendy v jídle v nás obvykle nebudí důvěru. Flexitariánství je ovšem jiný případ. Není to žádná nová dieta, jejíž název ani principy si za rok nikdo nebude pamatovat. Podle novinářky, autorky...

13. srpna 2022

Uspořádejte piknik u vody nebo na louce. Na co nezapomenout a co vzít s sebou

Jsou tady prázdniny a s nimi nejen volné dny, ale také čas výletů do přírody a dlouhých teplých večerů. Užijte si jídlo venku, což je jedna z nejpohodovějších letních kratochvílí, ať už je vám dvacet...

2. července 2022

Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli sejdeme u grilu a společně se oddáme atmosféře prosycené neodolatelnou vůní a letní pohodou. Tyto zážitky...

18. června 2022

Co je veverka a jak využít krk. Tipy pro výběr a přípravu hovězího masa

Máte v oblibě hovězí, ale na výběr masa si netroufáte? Vysvětlíme vám základní pojmy a poradíme, jak nemít z hovězího zbytečný strach.

5. března 2022

Kanapky, jednohubky, řízečky. Zpříjemněte si sledování olympijských soubojů

Jste napnutí, jak se bude vašim favoritům dařit na olympijských hrách v Pekingu? Tak to bude chtít něco, co uklidní nervy, zažene hlad a nebudete přitom pořád muset odbíhat do kuchyně. Vyzkoušejte...

5. února 2022

Přehlížená superpotravina našich babiček. Med je v kuchyni doslova poklad

Včelí med naši předkové používali nejen jako přírodní lék, ale také jako zdravé sladidlo. Moderní kuchyně na něj bohužel trochu zapomíná, přitom je dokonalou ingrediencí nejen při přípravě sladkých...

13. listopadu 2021

Hovězí, ryby nebo divočinu. Jaké maso hodit na gril, abyste si pochutnali

Léto přeje hodování venku, na zahradě nebo terase, a tehdy přijde ke slovu také gril. Zkuste si na něm připravit i méně známé kousky masa, možná se stanou stálicí vašeho prázdninového jídelníčku.

3. července 2021

Oslava Dne otců se neobejde bez skvělé hostiny. A nezapomeňte na přípitek

Slavíte u vás v rodině svátek všech tatínků? Jestli jste doteď tento den přehlíželi, je na čase s tím něco udělat. Určitě i váš táta nebo otec vašich dětí si zaslouží obdiv, pochvalu a něco dobrého k...

19. června 2021

Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám pomáhaly přežít zimu. Je čas na trochu odlehčení v podobě mladého masa. Jehněčí,...

17. dubna 2021

Kopřivová nádivka s mandlemi

Kopřivová nádivka s mandlemi

Lehké

60 min

Bezmasá varianta pro velikonoční debužírování potěší nejen vegetariány. Nasekané mandle dodávají...

Velikonoční nádivka s uzeným a vepřovým masem

Velikonoční nádivka s uzeným a vepřovým masem

Lehké

80 min

Když si z procházky donesete domů lístky kopřivy a medvědího česneku, není nic lepšího, než je...

Nádivka s medvědím česnekem a kopřivami

Nádivka s medvědím česnekem a kopřivami

Lehké

60 min

Jestli nějaká specialita patří bez debat na velikonoční stůl, pak je to voňavá nádivka s medvědím...

Velikonoční kuřecí roláda

Velikonoční kuřecí roláda

Střední

90 min

Kopřivy nebo listový špenát dodají kuřecí roládě jarní šmrnc. Ideální jarní oběd pro celou rodinu.

Poradny

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.