Recepty na omáčky

Zázrak nejen pro vegetariány. Hlíva ústřičná nahradí maso i prospěje zdraví

Její blahodárné účinky znali už staří Číňané nebo Římané. Ochutnat hlívu ústřičnou můžete snadno i vy. Můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, a dokonce si ji i sami vypěstovat. Je nejen velmi...

31. srpna 2024

Pár stroužků ke zdraví. Pozvěte česnek do své kuchyně, nebudete litovat

Původním domovem česneku byly mongolské stepi a kyrgyzské hory, odkud se rozšířil do Číny a dále do světa. Ve starověku byl uznávaným zdrojem tělesné síly i léčivou potravinou, v současnosti je...

6. dubna 2024

Recepty na houby. Co si doma uvařit a upéct, když se vrátíte s plným košíkem

Letošní léto zpočátku kvůli dlouhotrvajícím horkům houbařům moc nepřálo. S blížícím se podzimem se ale situace zlepšila a možná i vy si v posledních týdnech přinášíte z lesa domů pěkné úlovky. Co...

23. září 2023

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt

Náročné

30 min

Amerika dala světu spoustu dobrého a vejce Benedikt jsou jedním z těchto darů. Tak směle do toho,...

Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?

Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to nakonec přece jen nemusí být tak náročné, jak by se mohlo zdát.

24. října 2020

Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez

Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...

5. září 2020

Řecké souvlaki, pomazánka i bezlepkové nudle. Využijte cuketu v kuchyni

Dokonalá flexibilita cukety je vstupenkou do světa kulinárních experimentů a pozoruhodných chutí. Nebojte se ji kombinovat s masem, kořením i bylinkami, ona všechny jejich lahodné vlastnosti ráda...

29. srpna 2020

Hra na schovávanou. Dostaňte do dětí zeleninu, aniž by si toho všimly

Možná potomek prochází fází odmítání, je vybíravý, nebo máte děti v různých věkových rozestupech, a tak vedle přípravy pyré pro batolata už nestíháte vařit jídlo pro staršího sourozence. Poradíme...

4. dubna 2020

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...

28. března 2020

Jak nakrmit rodinu v době karantény? Poradíme s nákupem i vařením

Mnoho lidí už v karanténě je, ať už poté, co přicestovali ze zahraničí, nebo mají v okolí někoho s pozitivním koronavirovým testem. Pravděpodobnost celostátní karantény i snaha omezit kontakty s...

15. března 2020  13:28

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...

10. března 2020,  aktualizováno  11.3 16:55

Žemlovka, koprovka i buchtičky se šodó. Variace na hity ze školní jídelny

Školní rok se překulil do druhé poloviny, tak si pojďme připomenout evergreeny z jídelny, které jsme jako školáci milovali i nenáviděli. Od zlatého hitu v podobě buchtiček se šodó přes koprovku s...

1. února 2020

Palačinky nejsou jen sladký dezert. Zkuste je s masem, sýrem a vejci

Když se řekne palačinka, většina z nás si vybaví načančanou dobrotu s džemem, tvarohem, ovocem či zmrzlinou. Je čas vytáhnout z gastronomického stínu dokonalou souhru tenké vrstvy těsta a slaných...

25. ledna 2020

Světové variace na masové kuličky voní po tymiánu, koriandru i česneku

Zavzpomínejte na letní dovolenou u prostřeného stolu a s celou rodinou. Masové kuličky milují všichni a možnosti jsou doslova neomezené. Inspirujte se marockou barevností, balkánskou divokostí i...

31. srpna 2019

Na dovolené nevařte. Otestovali jsme pro vás hotová jídla na cesty

Ačkoliv u mnoha rodin to v létě vyhrávají zájezdy s all inclusive nebo aspoň polopenzí, stále je tu spousta dovolenkářů, kteří se na cestách stravují z vlastních zásob. Jenže polévky z pytlíku či...

27. června 2019

RECEPT DNE: Roštěná s jogurtovo-houbovou omáčkou

Zkuste k sobotnímu obědu uvařit roštěnou s jogurtovo-houbovou omáčkou. Uvidíte, že si pochutná celá rodina.

25. května 2019

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív letělo do koše, je dnes surovinou pro přípravu luxusního menu. Inspiraci najdete...

16. listopadu 2018

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však vařit s omáčkami nebo péct. Připravte si jednoduchý a rafinovaný podzimní salát,...

22. září 2018

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho česká obdoba – párek v rohlíku – zažene hlad a při jeho konzumaci se obejdete bez...

18. srpna 2018

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s takovým vypečeným počasím si tradiční domácí knedlíky, omáčky nebo pečeně moc...

4. srpna 2018

V letních dipech číhají infekce, varují vědci. Nejhorší je smetana

Nakrájená zelenina nebo chipsy s nejrůznějšími dipy, salsami a omáčkami k letní grilovačce nebo zahradní party prostě patří. Jenže opakované namáčení s sebou může nést zdravotní rizika. V horkém...

18. června 2018  16:09

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože ho měli na talíři každou chvíli. Možná je však čas zapomenout na pomyslné křivdy...

5. května 2018

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice je sonátou pro kuřecí stehna, mletou papriku a smetanu, kterou prostě musíte milovat. I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se...

24. února 2018

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i o víkendu zaměřit na lehčí a méně kaloricky vydatná jídla, vyzkoušejte některé...

6. ledna 2018

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však u...

17. října 2017

Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho...

12. září 2017

Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí, když...

29. srpna 2017

Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat. Obyčejné kotlety, kuřecí stehna nebo...

4. července 2017

Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete ochutnat v restauraci Cotto Crudo. Nechte se...

31. května 2017

Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná rodina...

5. dubna 2017

Rychlé večeře z mletého masa, při kterých stihnete i zprávy

Rodina vyžaduje poctivé teplé jídlo k večeři, ale vám se nechce trávit dlouhý čas u sporáku. Snadná pomoc. Tyhle snadné recepty se budou částečně připravovat bez vaší asistence, takže si klidně...

27. března 2017

Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety

Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo jedna...

7. března 2017

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či...

21. února 2017

Martin Škoda vaří se svými babičkami. Rajská s trhaným hovězím a jahelník

Chuť a vůně mají neuvěřitelnou moc přesunout nás v čase tam, kde jste se s nimi poprvé setkaly. Právě proto většina z nás s láskou vzpomíná na jídla, která nám jako malým dětem podstrojovaly babičky....

28. ledna 2017

Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě

Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes lososa...

7. ledna 2017

Renata zhubla 90 kilo, ke zdravé stravě a sportu vede i syna

Z obézního dítěte se Renata v dospělosti „vyjedla“ až na 160 kilogramů. Teprve kvůli vlastnímu dítěti se rozhodla, že zhubne. Dnes váží méně než polovinu původní váhy, ale zaplatila za to zdravím. Ke...

7. prosince 2016

Poradny