Recepty na omáčky
Zázrak nejen pro vegetariány. Hlíva ústřičná nahradí maso i prospěje zdraví
Její blahodárné účinky znali už staří Číňané nebo Římané. Ochutnat hlívu ústřičnou můžete snadno i vy. Můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, a dokonce si ji i sami vypěstovat. Je nejen velmi...
Pár stroužků ke zdraví. Pozvěte česnek do své kuchyně, nebudete litovat
Původním domovem česneku byly mongolské stepi a kyrgyzské hory, odkud se rozšířil do Číny a dále do světa. Ve starověku byl uznávaným zdrojem tělesné síly i léčivou potravinou, v současnosti je...
Recepty na houby. Co si doma uvařit a upéct, když se vrátíte s plným košíkem
Letošní léto zpočátku kvůli dlouhotrvajícím horkům houbařům moc nepřálo. S blížícím se podzimem se ale situace zlepšila a možná i vy si v posledních týdnech přinášíte z lesa domů pěkné úlovky. Co...
Vejce Benedikt
Náročné
30 min
Amerika dala světu spoustu dobrého a vejce Benedikt jsou jedním z těchto darů. Tak směle do toho,...
Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?
Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to nakonec přece jen nemusí být tak náročné, jak by se mohlo zdát.
Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez
Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...
Řecké souvlaki, pomazánka i bezlepkové nudle. Využijte cuketu v kuchyni
Dokonalá flexibilita cukety je vstupenkou do světa kulinárních experimentů a pozoruhodných chutí. Nebojte se ji kombinovat s masem, kořením i bylinkami, ona všechny jejich lahodné vlastnosti ráda...
Hra na schovávanou. Dostaňte do dětí zeleninu, aniž by si toho všimly
Možná potomek prochází fází odmítání, je vybíravý, nebo máte děti v různých věkových rozestupech, a tak vedle přípravy pyré pro batolata už nestíháte vařit jídlo pro staršího sourozence. Poradíme...
Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény
Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...
Jak nakrmit rodinu v době karantény? Poradíme s nákupem i vařením
Mnoho lidí už v karanténě je, ať už poté, co přicestovali ze zahraničí, nebo mají v okolí někoho s pozitivním koronavirovým testem. Pravděpodobnost celostátní karantény i snaha omezit kontakty s...
Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...
Žemlovka, koprovka i buchtičky se šodó. Variace na hity ze školní jídelny
Školní rok se překulil do druhé poloviny, tak si pojďme připomenout evergreeny z jídelny, které jsme jako školáci milovali i nenáviděli. Od zlatého hitu v podobě buchtiček se šodó přes koprovku s...
Palačinky nejsou jen sladký dezert. Zkuste je s masem, sýrem a vejci
Když se řekne palačinka, většina z nás si vybaví načančanou dobrotu s džemem, tvarohem, ovocem či zmrzlinou. Je čas vytáhnout z gastronomického stínu dokonalou souhru tenké vrstvy těsta a slaných...
Světové variace na masové kuličky voní po tymiánu, koriandru i česneku
Zavzpomínejte na letní dovolenou u prostřeného stolu a s celou rodinou. Masové kuličky milují všichni a možnosti jsou doslova neomezené. Inspirujte se marockou barevností, balkánskou divokostí i...
Na dovolené nevařte. Otestovali jsme pro vás hotová jídla na cesty
Ačkoliv u mnoha rodin to v létě vyhrávají zájezdy s all inclusive nebo aspoň polopenzí, stále je tu spousta dovolenkářů, kteří se na cestách stravují z vlastních zásob. Jenže polévky z pytlíku či...
RECEPT DNE: Roštěná s jogurtovo-houbovou omáčkou
Zkuste k sobotnímu obědu uvařit roštěnou s jogurtovo-houbovou omáčkou. Uvidíte, že si pochutná celá rodina.
Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu
Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív letělo do koše, je dnes surovinou pro přípravu luxusního menu. Inspiraci najdete...
Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři
Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však vařit s omáčkami nebo péct. Připravte si jednoduchý a rafinovaný podzimní salát,...
Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?
Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho česká obdoba – párek v rohlíku – zažene hlad a při jeho konzumaci se obejdete bez...
Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat
Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s takovým vypečeným počasím si tradiční domácí knedlíky, omáčky nebo pečeně moc...
V letních dipech číhají infekce, varují vědci. Nejhorší je smetana
Nakrájená zelenina nebo chipsy s nejrůznějšími dipy, salsami a omáčkami k letní grilovačce nebo zahradní party prostě patří. Jenže opakované namáčení s sebou může nést zdravotní rizika. V horkém...
Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce
Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože ho měli na talíři každou chvíli. Možná je však čas zapomenout na pomyslné křivdy...
VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice
Kuře na paprice je sonátou pro kuřecí stehna, mletou papriku a smetanu, kterou prostě musíte milovat. I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se...
Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend
Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i o víkendu zaměřit na lehčí a méně kaloricky vydatná jídla, vyzkoušejte některé...
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa
Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však u...
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!
Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho...
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu
Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí, když...
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních
Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat. Obyčejné kotlety, kuřecí stehna nebo...
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák
Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete ochutnat v restauraci Cotto Crudo. Nechte se...
Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku
Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná rodina...
Rychlé večeře z mletého masa, při kterých stihnete i zprávy
Rodina vyžaduje poctivé teplé jídlo k večeři, ale vám se nechce trávit dlouhý čas u sporáku. Snadná pomoc. Tyhle snadné recepty se budou částečně připravovat bez vaší asistence, takže si klidně...
Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety
Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo jedna...
Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či...
Martin Škoda vaří se svými babičkami. Rajská s trhaným hovězím a jahelník
Chuť a vůně mají neuvěřitelnou moc přesunout nás v čase tam, kde jste se s nimi poprvé setkaly. Právě proto většina z nás s láskou vzpomíná na jídla, která nám jako malým dětem podstrojovaly babičky....
Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě
Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes lososa...
Renata zhubla 90 kilo, ke zdravé stravě a sportu vede i syna
Z obézního dítěte se Renata v dospělosti „vyjedla“ až na 160 kilogramů. Teprve kvůli vlastnímu dítěti se rozhodla, že zhubne. Dnes váží méně než polovinu původní váhy, ale zaplatila za to zdravím. Ke...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny