Zdravé rybí recepty, co budete mít do třiceti minut na stole

  1:50aktualizováno  1:50
Na jídlo máme vysoké požadavky - mělo by být zdravé, zároveň syté a chutné, navíc by jeho příprava neměla trvat příliš dlouho. Inspirujte se třemi recepty šéfkuchařů rybích restaurací Nordsee, které obsahují ryby a mořské plody, zvládnete je navíc za půl hodinky.
Grilovaný cejn s opečeným bramborem

Grilovaný cejn s opečeným bramborem | foto: Profimedia.cz

Mořský cejn „Bella Italia“

Dieta v kuchyni?

Poraďte se dietologem, jak sestavit jídelníček a doplnit ho vhodným pohybem, abyste zhubli. Ptejte se ZDE.

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů,...

Doba přípravy 30 minut
Ingredience (4 osoby):

  • 4 ks menšího mořského cejna
  • 1 balíček koření na ryby
  • 4 menší stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • 4 cukety
  • mořská sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Očistěte cuketu a česnek od slupek a rybu opláchněte. Následně cukety podélně rozdělte na poloviny. Ostrým nožem proveďte na bocích každého cejna tři řezy. Okořeňte rybu grilovacím kořením na ryby. Do útrob cejna vložte jeden menší stroužek česneku a snítku čerstvého tymiánu. Cukety osolte a opepřete. Potřete grilovací kleště olejem a s jejich pomocí položte cejny na gril. Grilujte 12–15 minut a pravidelně otáčejte. Cukety grilujte asi 8 minut.

Krevety s míchanými vejci a opečenými bramborami

Míchaná vajíčka s krevetami

Doba přípravy 20 minut
Ingredience (4 osoby):

  • 400 g krevet
  • 8 vajec
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 svazek pažitky
  • 600 g brambor
  • 1 malá cibule
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 8 plátků anglické slaniny
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Umyjte, oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Rozehřejte si olivový olej na pánvi a smažte plátky brambor dozlatova. Osmažené brambory dejte do trouby, abyste je udrželi teplé. Anglickou slaninu opečte na rozpálené pánvi. 
  2. Rozšlehejte si vejce a přidejte do nich umytou a nasekanou pažitku. Na teflonové pánvi opatrně rozehřejte máslo, dávejte pozor, ať nezhnědne. Přidejte vejce, rozmíchejte je, pak jemně osolte a opepřete, následně přidejte krevety a společně prohřejte.
  3. Naaranžujte na talíř nejprve vejce a pak krevety. Na ně pak položte plátky opečené anglické slaniny a plátky osmažených brambor. Servírujte s kompotem z červené řepy, dýně, případně s nakládanými okurkami.

Cejn s tomatovým pyré aneb Rudý pirát

Doba přípravy 30 minut
Ingredience (4 osoby):

Rybí ragú z tresky
  • 1 velký mořský cejn (cca 1,2 kg)
  • 1 svazek různých bylinek
  • 15 g másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 nasekané cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
  • 100 g černých oliv
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Umyjte cejna, případně použijte již očištěné filé. Zevnitř i zvenku jej osolte a opepřete, do útrob vložte čerstvé bylinky. Opečte cejna ve směsi másla a slunečnicového oleje dozlatova, asi 5 minut každou stranu. Vyjměte rybu z pánve a udržujte ji v teple.
  2. Na pánvi osmahněte cibulku, až zesklovatí, přidejte bílé víno, bobkový list, rajčatový protlak a trochu tymiánu. Osolte a opepřete, povařte asi 5 minut bez pokličky. Přidejte do pánve rybu a na mírném ohni vařte 4 minuty. Servírujte na předem rozehřátém talíři a obložte olivami. Podávejte s rýží.

Umíte pošírovat rybu? Dita P. to předvede na candátovi.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Třináctiletá Charlotta pokračuje ve stopách Karla Gotta

Ve svých třinácti letech má za sebou zkušenosti z hudební branže, o kterých se dospělým začínajícím zpěvačkám může jen...

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Mladí ztrácejí chuť na sex. Závislost na pornu stoupá, říká sexuoložka

Sex je všude kolem nás, děti a dospívající vyrůstají s internetovou pornografií. Rodiče by si neměli myslet, že děti na...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život Anny byl peklo. Dětem realita splývá s online světem, tvrdí experti

Školáci vyměnili běhání venku za chytré telefony, od kterých se prakticky nedokážou odtrhnout. Rodiče a pedagogy přitom...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Jak skončila Vémolova pohádka o lvech. Végha přitom zatracoval

V rozlehlé O2 areně vypadal tak malý, když se v kleci bezvládně zhroutil k zemi. V tu chvíli se z Karlose Vémoly jindy...

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát z kysaného zelí s jablky

Na podzim je potřeba tělu dodávat spoustu vitaminů a právě salát z kysaného zelí s jablky je skvělou volbou, jak je do...

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

RECEPT DNE: Těstoviny s avokádem a hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná skvěle podpoří vaši imunitu. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu s těstovinami a avokádem.

Najdete na iDNES.cz