Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete sladké a rádi pečete, máme pro vás sladkou inspiraci. Možná zjistíte, že i věneček, kremeš nebo perníkové řezy mohou chutnat ještě lépe než v cukrárně.
Část 1/3
Zuzana Janů

Zamilovaná do pečení

Účastnice oblíbené cukrářské soutěže Peče celá země Zuzana Janů, jejíž recepty najdete na Instagramu na profilu @polenskabuchta, se s námi podělila o recept na vynikající medové kremeše. Při té příležitosti jsme jí položili několik otázek.

Zuzano, máte raději klasické, nebo moderní zákusky?
Pokud bych měla na výběr, záleželo by hlavně na tom, kde bych si daný zákusek kupovala. Preference v chuti asi nemám. Musí dobře vypadat a hned poté i dobře chutnat. Pokud by ale bylo v nabídce kynuté těsto, vyhrálo by. Takový meruňkový kynutý koláček s tvarohem je za mě top.

Jaký zákusek je váš nejoblíbenější?
Ze zákusků mám nejraději poctivý klasický větrník.

Jak jste začala s pečením?
S pečením jsem začala asi před dvanácti lety. Koupila jsem si v brněnské Momentě jejich francouzský větrník a strašně mě zajímalo, z čeho a jakým způsobem je upečený. Co je ta vrstva nahoře, jak se dělá, co je součástí krému... Tak jsem se dostala k praliné, craquelinu a podobně. Začalo mě to bavit, navštívila jsem pár kurzů a tenhle koníček mě drží doteď.

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Máte nějakou pečicí radu pro naše čtenáře?
Nenechte se odradit prvním neúspěchem. Jednou (podruhé, potřetí) se to povede a udělá to radost nejen vám, ale i ostatním, kteří váš výrobek ochutnají.

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

Americké brownies s medem

Americké brownies s medem

Lehké

45 min

Už jste někdy pekli brownies z pekanové mouky? Vyzkoušejte náš recept.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.