Kuře na paprice je sonátou pro kuřecí stehna, mletou papriku a smetanu, kterou prostě musíte milovat. I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se kuře na paprice stále drží na vrcholku pomyslné hitparády jídel, na něž nedáme dopustit.
Možná i vaše babička kdysi chovala slepice (nebo je ještě chová?). Velmi oblíbeným receptem na úpravu slepičího masa byla právě omáčka se smetanou a paprikou. S kuřetem ovšem tato specialita získala další lahodný rozměr.
Zejména šťavnatější maso ze stehýnek je pro úpravu na paprice jako dělané. Kdo nemá rád houskové knedlíky, může k omáčce podávat noky, jak to měla ve zvyku autorka prvorepublikových kuchařek Anuše Kejřová.
Zajímavá je i varianta s haluškami, jak to mají rádi v Maďarsku, odkud podle některých pramenů tento recept původně pochází. Však také zkuste do receptu použít maďarskou papriku a budete se olizovat až za ušima.