Doporučujeme

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

  • 7
Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem bytě nebo domě a příbuzní se pořád ptají, jestli nechcete ještě košík. Nejlepší je zpracovat je do koláče či štrúdlu. Tak vyzkoušejte třeba naše oblíbené recepty.
Jablečný mřížkový koláč

Mřížkový koláč s jablky

Ingredience na kulatou formu:

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g hery nebo másla + na vymazání formy
  • 1 vejce
  • 2 lžičky smetany na vaření
  • trochu hrubé mouky na vysypání formy
  • žloutek na potření
  • Na náplň:
  • 650 g jablek
  • 8 lžic krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g másla
  • troška mleté skořice
  • šťáva z půlky citronu

Pracovní postup:

  1. Z mouky, prášku do pečiva, tuku, vejce a smetany vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Vložíme je do hrnce, přidáme oba cukry, máslo, skořici a citronovou šťávu a necháme krátce přejít varem. Dáme stranou.
  3. Koláčovou formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  4. Z těsta oddělíme kousek na mřížkování a zbytek rozválíme na pomoučené pracovní desce na velikost formy. Vložíme ho do formy a rozprostřeme tak, aby dosahovalo až k hornímu okraji formy.
  5. Na takto připravené těsto naneseme vychladlá jablka.
  6. Zbylé těsto rozdělíme na více kousků, v dlaních je vytvarujeme na dlouhé „hady“ a z těch uděláme na povrchu koláče mřížku. Potřeme rozšlehaným žloutkem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova.

Tip: Mřížky můžete připravit i tak, že zbylé těsto vyválíte a nakrájíte rádlem.

Výborné jablečné řezy

Výborné jablečné řezy

Ingredience na menší plech:

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g Hery
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 6-8 lžic mléka nebo smetany na vaření
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr
  • Na náplň:
  • asi 700 g jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 6 lžic krupicového cukru
  • mletá skořice
  • rozinky (ideálně namočené v rumu)

Pracovní postup:

  1. Odvážíme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva, nakrájenou herou, vejcem, cukrem a mlékem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme nahrubo. V míse je smícháme s vanilkovým pudinkem, cukrem, mletou skořicí a rozinkami.
  3. Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na poloviny.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem.
  5. Z jedné poloviny vyválíme plát přibližně o velikosti plechu a přeneseme jej na pečicí papír.
  6. Rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí a zakryjeme druhým plátem těsta. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
  7. Necháme vychladnout, krájíme na řezy a podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Tip: Povrch můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.

Štrúdl z tvarohového těsta s jablky

Štrúdl z tvarohového těsta s jablky

Ingredience na dva záviny:

  • 450 g hladké mouky + na podsypání
  • 250 g hery
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • strouhanka
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr
  • Na náplň:
  • 600 g jablek
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • rozinky a vlašské ořechy podle chuti

Pracovní postup:

  1. Na pracovní desku odvážíme hladkou mouku, přidáme heru (tu nakrájíme na kostičky), měkký tvaroh, vanilkový cukr a špetku soli. Rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na půl hodiny do chladničky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na plátky, nebo nakrájíme na menší kousky. V míse je promícháme s cukrem, mletou skořicí, rozinkami a ořechy.
  3. Těsto vyjmeme z chladničky, rozdělíme na poloviny a na pomoučené pracovní desce postupně vyválíme, posypeme trochou strouhanky, přidáme polovinu jablečné směsi (předtím z ní vyždímejte přebytečnou tekutinu) a zavineme.
  4. Záviny klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme na několika místech vidličkou.
  5. Pečeme asi 45 minut dozlatova.
  6. Necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem. 

  • Vybrali jsme pro Vás