Mřížkový koláč s jablky
Ingredience na kulatou formu:
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 120 g hery nebo másla + na vymazání formy
- 1 vejce
- 2 lžičky smetany na vaření
- trochu hrubé mouky na vysypání formy
- žloutek na potření
- Na náplň:
- 650 g jablek
- 8 lžic krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 20 g másla
- troška mleté skořice
- šťáva z půlky citronu
Pracovní postup:
- Z mouky, prášku do pečiva, tuku, vejce a smetany vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Vložíme je do hrnce, přidáme oba cukry, máslo, skořici a citronovou šťávu a necháme krátce přejít varem. Dáme stranou.
- Koláčovou formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Z těsta oddělíme kousek na mřížkování a zbytek rozválíme na pomoučené pracovní desce na velikost formy. Vložíme ho do formy a rozprostřeme tak, aby dosahovalo až k hornímu okraji formy.
- Na takto připravené těsto naneseme vychladlá jablka.
- Zbylé těsto rozdělíme na více kousků, v dlaních je vytvarujeme na dlouhé „hady“ a z těch uděláme na povrchu koláče mřížku. Potřeme rozšlehaným žloutkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Tip: Mřížky můžete připravit i tak, že zbylé těsto vyválíte a nakrájíte rádlem.
Výborné jablečné řezy
Ingredience na menší plech:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 1 prášek do pečiva
- 250 g Hery
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 6-8 lžic mléka nebo smetany na vaření
- 1 žloutek
- moučkový cukr
- Na náplň:
- asi 700 g jablek
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 6 lžic krupicového cukru
- mletá skořice
- rozinky (ideálně namočené v rumu)
Pracovní postup:
- Odvážíme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva, nakrájenou herou, vejcem, cukrem a mlékem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme nahrubo. V míse je smícháme s vanilkovým pudinkem, cukrem, mletou skořicí a rozinkami.
- Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na poloviny.
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Z jedné poloviny vyválíme plát přibližně o velikosti plechu a přeneseme jej na pečicí papír.
- Rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí a zakryjeme druhým plátem těsta. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
- Necháme vychladnout, krájíme na řezy a podáváme poprášené moučkovým cukrem.
Tip: Povrch můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Štrúdl z tvarohového těsta s jablky
Ingredience na dva záviny:
- 450 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g hery
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- strouhanka
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr
- Na náplň:
- 600 g jablek
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- rozinky a vlašské ořechy podle chuti
Pracovní postup:
- Na pracovní desku odvážíme hladkou mouku, přidáme heru (tu nakrájíme na kostičky), měkký tvaroh, vanilkový cukr a špetku soli. Rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na půl hodiny do chladničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na plátky, nebo nakrájíme na menší kousky. V míse je promícháme s cukrem, mletou skořicí, rozinkami a ořechy.
- Těsto vyjmeme z chladničky, rozdělíme na poloviny a na pomoučené pracovní desce postupně vyválíme, posypeme trochou strouhanky, přidáme polovinu jablečné směsi (předtím z ní vyždímejte přebytečnou tekutinu) a zavineme.
- Záviny klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme na několika místech vidličkou.
- Pečeme asi 45 minut dozlatova.
- Necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem.