Irský sladký chlebíček Tea Barmbrack
Potřebujeme:
- 110 g sultánek
- 110 g rozinek
- 110 g kandovaného ovoce
- 50 g višní
- 300 ml černého čaje
- 1 vejce
- 175 g třtinového cukru
- 220 g hladké mouky
- 6 g kypřícího prášku
- špetku soli
- lžičku koření mixed spice
- kůra z 1 citronu
- Rozinky, sultánky, ovoce, višně a na jemno nakrájenou citronovou kůru vložíme do mísy a zalijeme horkým čajem. Necháme alespoň šest hodin odpočinout.
- Do směsi přidáme vejce, mixed spice, cukr, mouku, kypřící prášek, špetku soli, dobře promícháme a pečeme ve vymazané formě na chléb 12,5 × 20 centimetrů přibližně hodinu a půl při 175 stupních Celsia. Vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Krájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou a guinnessovou zmrzlinou.
Tip šéfkuchaře James Joyce Pub:
Koření mixed spice seženete v Marks and Spencer, ale můžete si ho namíchat i sami doma. Budete potřebovat:
- 2 lžíce mletého nového koření
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 lžičky mletého hřebíčku
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku
Zmrzlina z piva Guinness
Potřebujeme:
- 1 l smetany 33 %
- 0,5 l piva Guinness
- špetku soli
- vanilkový lusk
- 8 žloutků
- 225 g cukru
- Do rendlíku nalijeme 0,6 l smetany, 175 g cukru, přidáme rozříznutý vanilkový lusk a zahříváme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí.
- Pivo Guinness svaříme na polovinu.
- V misce dobře vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a pomalu je vmícháme do horké smetany. Neustále mícháme na mírném plameni, až směs zhoustne. Směs přecedíme a přidáme zbylou smetanu a svařený Guinness.
- Směs vychladíme, přelijeme do zmrzlinovače a postupujeme podle pokynů výrobce. Pokud nemáte zmrzlinovač, je nutné zmrzlinu několikrát vytáhnout z mrazáku a promíchat, aby se narušily vznikající krystalky.