Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

  0:01aktualizováno  0:01
Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel, kam přece podle každého normálního člověka patří jahody nebo jiné sladké ovoce. Zkuste vzít tuhle kyselou delikatesu na milost.

Vanilkové muffiny s rebarborou | foto: Profimedia.cz

Ačkoliv je hvězdou sladkých dezertů, rebarbora ve skutečnosti není ovoce. Je to zelenina rodu reveň, čeledi rdesnovité a její sezona je právě teď.

Nespornou výhodou pro zahrádkáře je fakt, že rebarbora je naprosto nenáročná a můžete ji sklízet brzy zjara, kdy jsou domácí jahody, třešně nebo meruňky ještě v nedohlednu. Koupíte ji ale také v lepších prodejnách zeleniny nebo na trhu.

Fotogalerie

Její kyselá chuť může sice někoho odradit, pro skutečné labužníky je ale naopak předností. Často se v kuchyni používá v kombinaci se sladším ovocem, jako jsou jahody, jablka nebo hrušky, kdy se chutě zajímavě propojí. Je skvělá nejen do koláčů, ale také jako kompot nebo marmeláda či želé. Posledně jmenované se báječně doplňují s elegantními sýry.

V kuchyni se z reveně používají pouze řapíky, listy jsou jedovaté. Obsahují totiž větší množství kyseliny šťavelové. Řapíky je vždy potřeba nejprve oloupat a teprve pak tepelně zpracovat.

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora sice obsahuje poměrně málo vitamínu C, je to ale docela podružné – konzumuje se totiž výhradně tepelně upravená, takže i o toto malé množství přijde. Zato je bohatá na vitaminy B3, B5 a B9 (kyselina listová), z minerálních látek je zdrojem například vápníku, draslíku, manganu, železa, fosforu a hořčíku.

Používá se také v léčitelství, kde přijde na řadu její kořen či listy. Ty je ale nutné užívat jen zevně. Konzumaci i menšího množství rebarbory by se pak rozhodně měly vyhnout těhotné ženy, není vhodná ani pro lidi trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny či pro malé děti.

Rebarborový kompot s jahodami

Ingredience pro 4-6 osob:

Rebarborový kompot s jahodami
  • 400 g rebarbory
  • 200 g menších jahod
  • 300 ml vody
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • badyán

Pracovní postup:

  1. Rebarboru očistíme a nakrájíme na špalíčky. Jahody omyjeme a odstraníme stopku.
  2. Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme cukr, přidáme rebarboru i koření a vaříme asi 10 až 15 minut, aby rebarbora změkla.
  3. Pak přisypeme jahody a ještě asi 3 minuty povaříme.
  4. Nakonec vyjmeme koření a přelijeme do misek nebo do větší nádoby. Necháme vychladnout a podáváme třeba po nedělním obědě nebo se zmrzlinou.

Tip: Ke konci vaření můžete do kompotu přidat ještě panáčka jahodového likéru. Tato varianta je ale jen pro dospělé.

Drobenkový rebarborovo-hruškový koláč

Ingredience na 1 plech:

Drobenkový rebarborovo-hruškový koláč
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 4 hrušky
  • Na drobenku:
  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Vejce rozšleháme v mléce, přilijeme olej a vmícháme cukr.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do ušlehané směsi.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto do něj nalijeme.
  4. Poklademe očištěnou a pokrájenou rebarborou a kousky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřince.
  5. Navrch nasypeme drobenku, kterou jsme prsty zpracovali z uvedených surovin.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 30 minut.

Tip: Místo hrušek můžeme použít jablka nebo jahody. Do drobenky je zajímavé přidat trochu mleté skořice.

Vanilkové muffiny s rebarborou

Ingredience na 9 až 12 kousků:

Vanilkové muffiny s rebarborou
  • 1/2 kelímku vanilkového jogurtu
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 stonek rebarbory
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Smícháme zvlášť tekuté ingredience a sypké ingredience. Pak do řídké směsi po lžících přidáme směs mouky, cukru a prášku do pečiva. Nakonec vmícháme očištěnou a nadrobno pokrájenou rebarboru.
  2. Formu na muffiny si vyplníme košíčky. Můžeme je také jen vyskládat na plech, ale v tom případě použijeme dva až tři najednou, aby lépe držely.
  3. Do košíčků lžíci nebo zdobicím sáčkem s větším otvorem nalijeme těsto (jen asi do 3/4, protože vyběhne).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut. Do jednoho muffinu píchneme špejlí, když těsto nelepí, je hotovo.
  5. Necháme vychladnout na mřížce, podáváme posypané moučkovým cukrem.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky

Řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky

Lahůdka, která stojí za vyzkoušení. Uvařte si řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky.

RECEPT DNE: Melounovo-meruňková marmeláda

Melounovo-meruňková marmeláda

Jestli rádi experimentujete, pak vyzkoušejte recept na netradiční melounovo-meruňkovou marmeládu.

RECEPT DNE: Dvoubarevné mražené řezy

Dvoubarevné mražené řezy

Milujte zmrzlinu? Pak si doma můžete vyrobit vynikající mražené řezy. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz