Doporučujeme

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

  • 1
Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora lhostejná. Tajemství tkví ve správné přípravě a dostatku cukru, pak jsou pokrmy s ní jedna báseň. Jen při nemocech ledvin či močového měchýře je potřeba se její konzumaci vyhnout.
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 100 g krystalového cukru  
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na bílkový sníh:

  • 4 bílky
  • 200 g krystalového cukru  

Na náplň:

  • 400 g rebarbory
  • asi 100 ml ananasového džusu
  • 250 g jahod
  • asi 40 g krystalového cukru  
  • 30 g solamylu nebo maizeny
  • 250 g smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně zapracujeme celé vejce a žloutky. Pak vmícháme směs prosáté mouky a prášku do pečiva.
  2. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta a na povrchu ho uhladíme. V troubě předehřáté na 170 °C pečeme asi 15 minut. Pak na korpus naneseme sníh ze 2 bílků a 100 g cukru a při 150 °C dopékáme dalších 15 minut.
  3. Ze zbylého těsta připravíme stejným způsobem druhý korpus. Oba necháme vychladnout.
  4. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Vsypeme ji do kastrůlku, podlijeme džusem a podusíme do poloměkka. Přidáme očištěné, na kousky pokrájené jahody, cukr a škrob rozmíchaný v troše vody. Vše povaříme ještě asi 3 minuty.
  5. Jeden z korpusů vrátíme do čisté formy. Navrch rozetřeme vlažné ovoce a v chladu ho necháme zatuhnout. Pak na něj naneseme vyšlehanou smetanu a přiložíme druhý korpus.
Rebarborový závin s jahodami

Rebarborový závin s jahodami

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 125 ml vody
  • 1 lžíce jablečného octa

Na náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 100 g strouhanky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy a smícháme se solí. Přidáme žloutek, vlažnou vodu a ocet. Vypracujeme pevné těsto, které necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Pak ho znovu důkladně propracujeme a necháme 10 minut odpočinout.
  2. Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Několik jahod ponecháme stranou na ozdobení, zbylé nakrájíme na kousky. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, přendáme na pomoučenou utěrku a hřbety rukou roztáhneme co nejvíce dotenka. 
  4. Máslo rozpustíme a asi polovinu rozetřeme na povrch těsta. Pak na ně nasypeme strouhanku a rozložíme rebarboru a jahody. Povrch posypeme vanilkovým i skořicovým cukrem a ořechy.
  5. Pomocí utěrky svineme do závinu a konce těsta k sobě dobře přitiskneme. Plech vyložíme pečicím papírem a závin na něj položíme. Povrch potřeme máslem. 
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Hotový závin potřeme zbylým máslem a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou

Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 až 3 stonky rebarbory
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 římský salát
  • 50 g rukoly
  • 50 g polníčku
  • 250 ml zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Řapíky rebarbory omyjeme a nakrájíme na plátky. Pokud je rebarbora starší, je dobré ji před nakrájením oloupat. 
  2. V pánvi rozehřejeme olej a plátky rebarbory zprudka opečeme, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Pánev odstavíme a rebarboru necháme zchladnout.
  3. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Římský salát, rukolu a polníček omyjeme a necháme okapat nebo odstředíme. Saláty promícháme s ředkvičkami.
  4. K zelenině opatrně přimícháme rebarboru. Salát rozdělíme na talíře a podáváme se zakysanou smetanou ochucenou solí a pepřem.
Rebarborová limonáda

Rebarborová limonáda

Ingredience:

  • 800 g rebarbory
  • 300 g jahod
  • 50 g zázvoru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 limetky
  • krupicový cukr
  • 1 pomeranč
  • čerstvá máta na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rebarboru, jahody a zázvor očistíme a nakrájíme na menší kousky. Část jahod a rebarbory dáme stranou na ozdobu.
  2. Do hrnce vlijeme 800 ml vody. Přidáme kousky rebarbory, jahod, zázvoru, vanilkový lusk, šťávu z jedné limetky a podle chuti cukr. Přivedeme k varu a společně vaříme na mírném ohni asi 30 minut.
  3. Šťávu přecedíme do jiné nádoby a necháme vychladit. Zbylou limetku a pomeranč dobře omyjeme a pokrájíme na plátky. Vložíme je společně se zbylými jahodami a rebarborou do vychlazené limonády. Rozdělíme ji do skleniček a ozdobíme mátou.

  • Vybrali jsme pro Vás