Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
Ingredience:
- 125 g másla
- 100 g krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na bílkový sníh:
- 4 bílky
- 200 g krystalového cukru
Na náplň:
- 400 g rebarbory
- asi 100 ml ananasového džusu
- 250 g jahod
- asi 40 g krystalového cukru
- 30 g solamylu nebo maizeny
- 250 g smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně zapracujeme celé vejce a žloutky. Pak vmícháme směs prosáté mouky a prášku do pečiva.
- Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta a na povrchu ho uhladíme. V troubě předehřáté na 170 °C pečeme asi 15 minut. Pak na korpus naneseme sníh ze 2 bílků a 100 g cukru a při 150 °C dopékáme dalších 15 minut.
- Ze zbylého těsta připravíme stejným způsobem druhý korpus. Oba necháme vychladnout.
- Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Vsypeme ji do kastrůlku, podlijeme džusem a podusíme do poloměkka. Přidáme očištěné, na kousky pokrájené jahody, cukr a škrob rozmíchaný v troše vody. Vše povaříme ještě asi 3 minuty.
- Jeden z korpusů vrátíme do čisté formy. Navrch rozetřeme vlažné ovoce a v chladu ho necháme zatuhnout. Pak na něj naneseme vyšlehanou smetanu a přiložíme druhý korpus.
Rebarborový závin s jahodami
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 žloutek
- 125 ml vody
- 1 lžíce jablečného octa
Na náplň:
- 500 g rebarbory
- 250 g jahod
- 100 g strouhanky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 balíčky skořicového cukru
- 80 g vlašských ořechů
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme do mísy a smícháme se solí. Přidáme žloutek, vlažnou vodu a ocet. Vypracujeme pevné těsto, které necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Pak ho znovu důkladně propracujeme a necháme 10 minut odpočinout.
- Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Několik jahod ponecháme stranou na ozdobení, zbylé nakrájíme na kousky. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
- Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, přendáme na pomoučenou utěrku a hřbety rukou roztáhneme co nejvíce dotenka.
- Máslo rozpustíme a asi polovinu rozetřeme na povrch těsta. Pak na ně nasypeme strouhanku a rozložíme rebarboru a jahody. Povrch posypeme vanilkovým i skořicovým cukrem a ořechy.
- Pomocí utěrky svineme do závinu a konce těsta k sobě dobře přitiskneme. Plech vyložíme pečicím papírem a závin na něj položíme. Povrch potřeme máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Hotový závin potřeme zbylým máslem a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou
Ingredience:
- 2 až 3 stonky rebarbory
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 svazek ředkviček
- 1 římský salát
- 50 g rukoly
- 50 g polníčku
- 250 ml zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Řapíky rebarbory omyjeme a nakrájíme na plátky. Pokud je rebarbora starší, je dobré ji před nakrájením oloupat.
- V pánvi rozehřejeme olej a plátky rebarbory zprudka opečeme, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Pánev odstavíme a rebarboru necháme zchladnout.
- Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Římský salát, rukolu a polníček omyjeme a necháme okapat nebo odstředíme. Saláty promícháme s ředkvičkami.
- K zelenině opatrně přimícháme rebarboru. Salát rozdělíme na talíře a podáváme se zakysanou smetanou ochucenou solí a pepřem.
Rebarborová limonáda
Ingredience:
- 800 g rebarbory
- 300 g jahod
- 50 g zázvoru
- 1 vanilkový lusk
- 2 limetky
- krupicový cukr
- 1 pomeranč
- čerstvá máta na ozdobu
Pracovní postup:
- Rebarboru, jahody a zázvor očistíme a nakrájíme na menší kousky. Část jahod a rebarbory dáme stranou na ozdobu.
- Do hrnce vlijeme 800 ml vody. Přidáme kousky rebarbory, jahod, zázvoru, vanilkový lusk, šťávu z jedné limetky a podle chuti cukr. Přivedeme k varu a společně vaříme na mírném ohni asi 30 minut.
- Šťávu přecedíme do jiné nádoby a necháme vychladit. Zbylou limetku a pomeranč dobře omyjeme a pokrájíme na plátky. Vložíme je společně se zbylými jahodami a rebarborou do vychlazené limonády. Rozdělíme ji do skleniček a ozdobíme mátou.