Kyselý půvab rebarbory. Právě teď je její čas, pozvěte ji do kuchyně

  10:11
Možná i vaše babička pěstovala na zahradě rebarboru. Tato zelenina, která je známá svou výraznou kyselostí, je skvělou surovinou pro přípravu drobenkového koláče nebo dalších rafinovaných dezertů. Skvěle jí to sluší v kombinaci s jahodami. Vyzkoušejte naše recepty.

Rebarbora neboli reveň | foto: Profimedia.cz

Rebarbora neboli reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je zelenina, která zažívá právě teď svou hlavní sezonu. Konzumují se její šťavnaté řapíky, jež vás nadchnou výraznou a osvěžující kyselostí. Ale pozor, někteří lidé by se této lahůdce měli raději vyhýbat.

Rebarbora pochází z daleké Asie, pěstovala se už ve staré Číně, ale oblibu si získala i v Mongolsku nebo v arabském světě, a pak také ve Středomoří, odkud tato kyselá zelenina dorazila i k nám, na naše zahrádky. Je poměrně nenáročná na pěstování, sklízí se od konce dubna do konce června. 

Jaké jsou přednosti rebarbory? Kromě toho, že je skvělou ingrediencí pro výrobu marmelád, želé a letních koláčů či sorbetů, je také vyhledávanou součástí redukčního jídelníčku.

Obsahuje poměrně malé množství energie (cca 63 kJ na 100 g), je zdrojem vlákniny a pomáhá čistit střeva a odvádět toxiny z těla. Je znám i její pozitivní vliv na vlasy a pokožku.

Přestože jde o velmi kyselou zeleninu, překvapivě neobsahuje příliš mnoho vitaminu C, zato je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny pantothenové, vápníku, hořčíku a manganu.

Zejména v listech a slupce se v rebarboře vyskytuje poměrně veliké množství kyseliny šťavelové, proto je potřeba konzumovat jen dužinu, a to pouze tepelně upravenou. 

Lidová pranostika praví, že po sv. Janu (24. června) by se rebarbora už vůbec neměla sklízet. Pak už obsahuje až příliš velké množství kyseliny šťavelové, která může při nadměrné konzumaci vést až k tvorbě močových a ledvinových kamenů. Vyhýbat by se jí tedy měli lidé, kteří mají potíže s ledvinami, a také malé děti. 

Další skvělé (nejen) jarní a letní recepty najdete na Recepty iDNES.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...