Zdravé vitariánské mlsání: nanuky, čokoládový dort a avokádové koláčky

  0:26aktualizováno  0:26
Pod pojmem vitariánská (syrová) strava se lidem často vybaví zejména saláty a čerstvá zelenina a ovoce. Ale i vitariáni umí příjemně osladit život sobě i svým blízkým dobrotami, ve kterých není hora cukru a bílé mouky. Tyto i jiné vitariánské recepty můžete ochutnat tento víkendu na RawFestu na pražské Štvanici.

Raw nanuk podobný magnumu | foto: Vitalvibe

Raw nanuk magnum

Podle receptu Vitalvibe

Zmrzlina (6 ks):

Raw nanuky
  • 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny
  • 0,3 l domácího kokosového mléka
  • 3 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • karamel
  • 2 čajové lžičky mandlového másla
  • 1 hrst datlí
  • 1⁄2 čajové lžičky kokosového nektaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Čokoládová poleva:

  • 5 lžic tekutého kokosového oleje
  • 5 lžic tekutého kakaového másla
  • 1 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 5 lžic raw kakaa

Postup:

  1. Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy.
  2. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.
  3. V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.

Jahodovo-kokosová zmrzlina

podle receptu LifeFood

Ingredience:

Jahodovo-kokosová zmrzlina
  • 2 lžíce dužiny z kokosu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky jahodové marmelády
  • 250 g jahod

Postup:

  1. Kokosová vrstva: Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu - pokud chcete 100% raw zmrzlinu, místo marmelády můžete použít proteinový pudink.
  2. Jahodová vrstva: Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle potřeby doslaďte agáve sirupem nebo jakonem.
  3. Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc.

Čokoládovo-kokosové srdce

Podle receptu Jídla lásky

Ingredience na kokosovou krustu:

Čokoládovo-kokosové srdce
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku medu či agáve sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Ingredience na čokoládový krém:

  • 2 hrnky datlí
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce kakaového másla
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/2 avokáda
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup:

  1. Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
  2. Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.
  3. Datle nechte 1 až 2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
  4. Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu.
  5. Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.

Avokádovo-limetkové koláčky

Podle receptu blogerky Michaely Šupákové alias Sůši

Ingredience:

Avokádovo-limetkové raw koláčky
  • 1 hrnek kešu (nebo jakýchkoliv jiných oříšků)
  • 3/4 hrnku datlí
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku kokosového másla (neplést si s kokosovým olejem)
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  1. Kešu oříšky, datle a datlový sirup rozmixujte na lepkavé těsto a vyložte jím jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Protože se hmota opravdu docela lepí, použijte ten nekvalitnější plech na muffiny, jaký doma máte.
  2. Aby se vám koláčky lépe vytahovaly, můžete ještě dopředu vložit do každé formičky proužek pečícího papíru.
  3. Krém připravíte rozmixováním avokáda, kokosového másla, limetkové šťávy, medu a špetky soli. Mixujte, dokud nebude perfektně hladký. Pak jím naplňte každý košíček a vše nechejte v mrazničce ztuhnout. Před podáváním košíčky posypejte nastrouhanou limetkovou kúrou a lístkem meduňky.
Autor: pro iDNES.cz

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Přehlídka bradavek i kalhotek. Kráskám v Cannes se trapasy nevyhýbají

Trapasy na červeném koberci

Odhalené bradavky i spodní prádlo, pády nebo vyzuté lodičky. To jsou faux pas, kterých se mnohdy nevědomky dopustily...

Další z rubriky

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora...

RECEPT DNE: Čekankový salát s jablky a datlemi

Čekankový salát s jablkem a datlemi

Jste milovnice salátů? Vyzkoušejte recept na netradiční čekankový salát s jablky a datlemi.

RECEPT DNE: Steak z tuňáka s fazolkami a mátou

Steak z tuňáka s fazolkami

Ryba patří do každého zdravého jídelníčku a dopřát byste si ji měli alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte recept na tuňáka...

Najdete na iDNES.cz