Zdravé vitariánské mlsání: nanuky, čokoládový dort a avokádové koláčky

  0:26aktualizováno  0:26
Pod pojmem vitariánská (syrová) strava se lidem často vybaví zejména saláty a čerstvá zelenina a ovoce. Ale i vitariáni umí příjemně osladit život sobě i svým blízkým dobrotami, ve kterých není hora cukru a bílé mouky. Tyto i jiné vitariánské recepty můžete ochutnat tento víkendu na RawFestu na pražské Štvanici.

Raw nanuk podobný magnumu | foto: Vitalvibe

Raw nanuk magnum

Podle receptu Vitalvibe

Zmrzlina (6 ks):

Raw nanuky
  • 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny
  • 0,3 l domácího kokosového mléka
  • 3 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • karamel
  • 2 čajové lžičky mandlového másla
  • 1 hrst datlí
  • 1⁄2 čajové lžičky kokosového nektaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Čokoládová poleva:

  • 5 lžic tekutého kokosového oleje
  • 5 lžic tekutého kakaového másla
  • 1 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 5 lžic raw kakaa

Postup:

  1. Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy.
  2. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.
  3. V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.

Jahodovo-kokosová zmrzlina

podle receptu LifeFood

Ingredience:

Jahodovo-kokosová zmrzlina
  • 2 lžíce dužiny z kokosu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky jahodové marmelády
  • 250 g jahod

Postup:

  1. Kokosová vrstva: Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu - pokud chcete 100% raw zmrzlinu, místo marmelády můžete použít proteinový pudink.
  2. Jahodová vrstva: Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle potřeby doslaďte agáve sirupem nebo jakonem.
  3. Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc.

Čokoládovo-kokosové srdce

Podle receptu Jídla lásky

Ingredience na kokosovou krustu:

Čokoládovo-kokosové srdce
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku medu či agáve sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Ingredience na čokoládový krém:

  • 2 hrnky datlí
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce kakaového másla
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/2 avokáda
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup:

  1. Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
  2. Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.
  3. Datle nechte 1 až 2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
  4. Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu.
  5. Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.

Avokádovo-limetkové koláčky

Podle receptu blogerky Michaely Šupákové alias Sůši

Ingredience:

Avokádovo-limetkové raw koláčky
  • 1 hrnek kešu (nebo jakýchkoliv jiných oříšků)
  • 3/4 hrnku datlí
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku kokosového másla (neplést si s kokosovým olejem)
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  1. Kešu oříšky, datle a datlový sirup rozmixujte na lepkavé těsto a vyložte jím jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Protože se hmota opravdu docela lepí, použijte ten nekvalitnější plech na muffiny, jaký doma máte.
  2. Aby se vám koláčky lépe vytahovaly, můžete ještě dopředu vložit do každé formičky proužek pečícího papíru.
  3. Krém připravíte rozmixováním avokáda, kokosového másla, limetkové šťávy, medu a špetky soli. Mixujte, dokud nebude perfektně hladký. Pak jím naplňte každý košíček a vše nechejte v mrazničce ztuhnout. Před podáváním košíčky posypejte nastrouhanou limetkovou kúrou a lístkem meduňky.
Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

Najdete na iDNES.cz