Diskuse k článku

Cukroví bez mouky, cukru a pečení. Raw strava míří letos i na sváteční stoly

Syrová (anglicky raw) strava se u nás těší stále větší popularitě. Letošním hitem je raw vánoční cukroví, které je chutné i bez mouky, bílého cukru a hlavně bez vystávání u trouby a čekání na změknutí oblíbených kousků. Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V71o81j18t51ě35c19h 29R77ů57ž71e90k 1117182854512

Zajímalo by mě, kolik ze zdejších haterů to zkusilo, moc jich nebude.

0/0
20.12.2015 1:16

O59n98d17ř56e51j 57M94a65l29ý 3834383863603

Nebojte, křížaly a oříšky jsem už měl. ;-D

0/0
20.12.2015 3:12

V63o97j73t74ě39c69h 26R85ů69ž42e61k 1537382754212

Tak nehejtujte.

0/0
20.12.2015 12:47

M25a79r40t16i46n 58J39i78r91o17u81s23e75k 7256875665958

Rozemletá cukrová řepa, zasypaná kokosem - to by mohlo být dost sladké a RAW.

+1/0
19.12.2015 22:51

D31a68n24a 59T97e26n71z47l69e65r 5880662555123

Ok, namleté ořechy a datle, zhňácané do těsta, do toho nějaký cukrový sirup, sem tam špatně udělaná skoročokoláda, co drhne na jazyku.

Moc náročné to není a moc chutné taky asi ne.

0/0
19.12.2015 16:44

M23i81l83e50n49a 53K32l49o11u34č28k80o66v56á 2566500696812

Vzhledove je to děsný

0/0
19.12.2015 14:42

J74a64n31a 68S60t60a26s63t67n68a 7767926506229

A kde jsou RAW RUMOVE KOULE?

+1/0
19.12.2015 12:19

M46a15r68t41i91n74a 47K22o73l80o66m89a41z26n58i24k90o28v94a 2177912907796

Co ma byt pro me jako stredoevropana zdraveho na pokrmech slozenych ze samych exotickych poravin?

+1/0
18.12.2015 23:05

P53a30v33e33l 85N85e62v72e18č82e16ř44a61l 6872246584940

Nejsem žádný kuchař a vařit neumím, ale v TV jakýsi odborník vysvětlil rozdíl mezi rafinovaným a surovým cukrem, který pouze není zbaven "nečistot". Jinak pro raw stravu nevadí, že třeba cukr při výrobě určitě přestoupí magickou teplotu 45°C?

+1/0
18.12.2015 18:18

K43a62t89e49ř11i70n29a 10V14a52š77á57k96o42v30á 5541342259215

raw strava cukr prave nepouziva...vetsinou sladite ovocem, pripadne sirupy, ktere pri vyrobe tuto teplotu neprekroci.

0/0
19.12.2015 10:53

E68v50a 61D36r20o18z58d16o34v81á 7969367755695

Vážení raw fanatici. Jestli vám to někdo ještě upřímně neřekl, tak jíst se to nedá. Ze slušnosti vaše kulinářské umění ochutnám, ale přidat si rozhodně nepůjdu a nejsem určitě sama.

+3/−1
18.12.2015 14:47

K10a73t38e11ř40i51n58a 13V33a80š42á84k25o20v50á 5851882369715

to urcite nejste. Ale kvuli tomu lidi s jinymi chutemi nemusi byt fanatici :-)

0/0
18.12.2015 15:17

H12a89n54a 80D35o78s41t52á64l93o28v17á 1269114860964

Ale oni většinou bohužel jsou.

+1/0
19.12.2015 12:58

A68l90e53n93a 73V62e64s26e79l92á 3353911485658

Já nevím - proč by se nedalo? Podle surovin jsou v tom samé fajn věci.

Já sice peču klasiku, nicméně i v té mám největší spotřebu ořechů, mandlí, ovoce, čokolády, vajec a másla - mouky a cukru do toho padne minimálně. Jasně, peču na stopade, kdeže raw. Ale ty recepty tady na mě nepůsobí nijak odpudivě.

+3/0
18.12.2015 16:21

M48a91r69t64i73n 79N54o91v13o31t97n98ý 7923195150735

Co znamená "bez bílého cukru "? Z toho by se dalo vyvodit, že jiný než bílý cukr je OK.

+2/0
18.12.2015 14:33

K26a83t37e22ř80i94n45a 42S97e48d34l37á10č41k53o48v13á 3983548356460

Přitom slavný agávový sirup je v podstatě podobný svým chováním v těle jako neslavný glukozovo-fruktozový sirup.

+3/0
18.12.2015 16:57

E61v37a 17R51o76c87c32o 6958730689559

Kromě těch kokosových kuliček je to vše od pohledu odporné. Cukroví nejím, ale tohle je opravdu úlet ;-D.

+3/−2
18.12.2015 14:18

A21n16n76a 50K64i36r83š53o56v37á 9656340545273

Já bych to prostě nenazývala cukrovím v našem smyslu slova - jsou to prostě raw sladkosti. Nic víc, nic míň. (byla bych v tomto případě rigidní, jako u pomazánkového másla ;-))

+2/0
18.12.2015 14:24
Foto

K90a70t77e58ř95i93n63a 78M36a64r56t30í69n14k16o23v46á 8337797781259

To se mi teda vůbec nelíbí, a to cukroví nejím ani "normální"... :-/

0/0
18.12.2015 14:14

O93n64d12ř83e75j 25M11a78l19ý 3944123613343

Když někomu odpojí elektriku ČEZ, tak se z něj taky stane raw gurmán? ;-D

+9/−1
18.12.2015 12:46

M84i27l53a46n 77Č74e90r42n79ý 5223939449662

Asi jste nečetl text. Vitariáni k přípravě svých pokrmů nutně potřebují osšťavňovač, mixér a sušičku, máte snad dojem, že tyto přístroje se pohánějí ručně?8-o

0/−1
18.12.2015 13:04

K78a46t43e90ř41i54n75a 12V96a15š74á74k29o77v62á 5101262689535

nutne to nepotrebuji....je to ale plus :) A ano, i rucne se to da...nicmene je to narocnejsi - odstavnovac na kliku, struhadlo a topeni nebo slunce ;-D:-)

+1/0
18.12.2015 14:14

O67n45d28ř88e68j 98M55a14l86ý 3824233523173

Dovedete si představit, že ještě donedávna jsem se bez odšťavňovače na elektřinu obešel a sušičku jsem nahradil prostým slunečním svitem?

+1/0
20.12.2015 3:11

M48a19r45t63i44n28a 62T57r85o32j87a21n78o70v57á 5953388415

Tak vida, to jsem byla včera zcela trendy a cool... RAW hovězí s RAW cibulí a RAW česnekem... jen ty topinky to holt trochu pokazily...

+13/0
18.12.2015 12:38

M63i52l49a75n 31Č60e56r74n90ý 5853509879282

Měl jste je opéci při teplotě do 45°C a byl byste z obliga.;-)

+1/0
18.12.2015 13:05

J82a62n 66F35r20o42l98í64k 6976160955814

RAW vajíčko nebylo?

0/0
18.12.2015 13:41

M22i40l77a88n 38Č96e17r58n50ý 5593989679722

Taky bylo. Jen ho zapomněl uvést.;-)

0/0
18.12.2015 13:49

M86a84r16e69k 36Ž75a16b96č13í14k 5576212447477

To vaše "raw" šudlily po válce babičky, když nebylo co jíst. Celkově spojení mlsat zdravě je nesmysl. Hezky pěkně buček, maslíčko, cukr, maso, majonéza a problém mají ti, co celý rok nic nedělali a teď paradoxně během svátků se omezují, protože je žere najednou svědomí.

+4/−4
18.12.2015 12:10

K63a39t76e64ř46i53n93a 18V30a78š84á62k88o42v39á 5761332629985

a i kdyby, byly zdravejsi, neprezrane a netrpely civilizacnimi chorobami. Jo a umely si vazit obycejnych veci, vedely totiz, co je hlad. Nic spatneho na tom nevidim, ba naopak

0/0
18.12.2015 14:16

L62u33k57á91š 93C70a39b88r83n19o35c29h 4775938598536

cukrovi bez cukru neni cukrovi

+7/0
18.12.2015 12:08

M28i73l93a62n 23Č77e78r64n37ý 5843739869732

Tak, ono je to v titulku trošku zavádějící. Cukr tam samozřejmě je, akorát v jiné podobě, nevyrábí se totiž klasickým cukrovarnickým postupem, ale získává se zahušťováním sladkých šťáv rostlin.Tudíž zůstávají zachovány různé živiny, jako minerální látky, enzymy a vitamíny, které se jinak rafinací nenávratně ztrácejí.

+2/−1
18.12.2015 13:12

K67a35t80e94ř22i80n24a 15V47a81š92á16k63o20v97á 5931582179675

ja treba sladim spis jen susenym ovocem, ty ruzne stavy ani nekupuju.

0/0
18.12.2015 14:24

T39o88m20a13s 38P98l84a84n54e92k 8634181969515

až na ty kokosové kuličky a čokoládové srdíčka to vypadá jako by to už někdo požvýkal. Je každého věc co bude mít o Vánocích na stole ale za mě jednoznačně NE!

+10/0
18.12.2015 12:06

F25r25a83n53t34i64š22e44k 47V80e91s11e56l59ý 5662793690780

Tak ten názor na čokoládu je naprosto dokonalý: Ani se nesnažím zapírat, že miluji čokoládu v jakékoliv podobě. Ale raw čokoláda je jiná, lepší a opravdovější.

Čokoláda s hrudkami je hnus. Čokoláda má mít nějaké složení a nějakou strukturu. Pokud je to nemá, tak to není čokoláda.

Je to úplně stejné, jako když vegetariáni říkají, že kdo jednou ochutná vegetariánské jídlo, už nebude toužit po mase.

Nechápu proč někdo kvůli praštěné a nijak nepodložené ideologii jí drahé a nekvalitní jídlo. A je jedno jestli je vegan nebo raw man.

+4/−1
18.12.2015 12:03

M77i15l57a84n 57Č32e52r94n36ý 5953689229822

Nechápu, proč když něčemu nerozumíte, označujete to za praštěné a ničím nepodložené. Kdybyste měl aspoň elementární znalosti biologie, toto byste nikdy nevyslovil.

Co je levné nebo drahé, to je relativní. Ano, raw jídla jsou díky používaným surovinám dražší. Úspora energie při vynechání vaření v tom už nehraje podstatnou roli... Ale proč nekvalitní, proboha? To bych spíš tvrdil o mnohých potravinách, které koupíte levně v českých obchodech, které obsahují plno náhražek, chemických aditiv, vysoký obsah soli, cukru apod.;-O

+2/−2
18.12.2015 13:31

F72r95a63n47t94i24š50e33k 51V55e93s50e38l21ý 5362523350270

Mám elementární znalosti biologie. Ne o moc lepší, ale nějaké tam jsou. já tedy většinou věřím odborníkům. Jaké procento gatroenterologů doporučuje raw stravu? Neznám ani jednoho, praktický lékař mi ji taky nedoporučil, neviděl jsem ani jednu studii, která by prokazovala, že raw strava je pro člověka lepší než normální vyvážený jídelníček.

To, že někdo nejí raw, ještě neznamená, že jí prefabrikovenou kejdu. V normálních obchodech poslední dobou najdete v čím dál tím větší míře normální potraviny. RAW je móda, stejně, jako byla móda paleodieta nebo sacharidové vlny.

+2/0
18.12.2015 16:22

K73a33t84e40ř90i93n40a 67V61a10š39á38k25o74v35á 5971282149915

jakoze kdyz mate primo rozemlete kakaove boby, jsou nekvalitnejsi nez palmovy tuk a cukr s minimem techto bobu co jsou ve standartni cokolade ? Aha. ;-D

+1/0
18.12.2015 14:18

F21r71a64n28t54i36š58e62k 43V28e20s26e51l11ý 5772943880960

Ano je to nekvalitnější. Stejně jako čerstvě rozemmletá tepelně nezpracovaná mouka je horší než upečený chleba, neuvařené brambory jsou horší než uvařené a tepelně neupravené fazole jsou dokonce jedovaté.

Co to je standartní čokoláda? Milka za 20 korun s 30% kakaa? Ona se dá koupit i dražší a kvalitnější čokoláda. V dnešní době není problém sehnat čokoládu s víc než 80% kakaa. Akorát ta čokoláda má mnohem lepší texturu, člověk se s tím nemusí patlat a i na pohled je to hezčí.

+3/0
18.12.2015 16:17

K42a14t69e17ř37i62n50a 93V22a39š28á24k40o92v31á 5601232559195

Ale to mluvite o strukture, ne o kvalite. To je rozdil. A to, co si s temi lisovanymi boby udelate, je na vas. Jestli "patlat" znamena varit ci upravovat potraviny, vezte, ze to spoustu lidi bavi.

S polevou na cukrovi se taky "patlate" - at uz ji mate z takove nebo makove cokolady. O kvalite to nevypovida vubec nic...

A to, ze malokdo je zvykly na chut cokolady, takze mu nechutna, to nepopiram. Nicmene zamenovat kvalitu za chut ci strukturu je dost mimo.

0/0
19.12.2015 10:57

A14n39n13a 41K40i95r48š50o83v86á 9376470795463

Vánoční cukroví peču poctivé - pěkně máslo, cukr.....vše, jak má být. Je to jen JEDNOU za rok, tak si to hodlám užít. Po zbytek roku se chovám střídmě, snažím se i tak "zmanipulovat" svoji rodinu ;-) . Takže dobrou chuť s moderními raw nejídly ;-D

+18/0
18.12.2015 11:53

M10i84l10a31n 13Č44e12r77n60ý 5233299449282

Jak to můžete vědět, když jste to neochutnala? Člověk by měl být alespoň v obraze, než něco začne kritizovat. Takhle mi to připomíná situaci za bolševika, kdy se hromadně podepisovala "rozhořčená provolání" proti manifestům (2000 slov, Charta 77, Několik vět), které si převážná většina neměla ani možnost přečíst...

Já bych osobně tyto recepty rád vyzkoušel a cukroví bude zřejmě chutné, soudě dle použitých surovin. Jen bohužel nemám doma potřebné přístruje, kvalitní mixér a sušičku.

+3/−5
18.12.2015 13:20

J87a27n 93U89l86r32i84c83h 8678383716381

Svaba jsem taky neochutnal a pokud nepujde o zivot tak taky neochutnam. A muze tisic lidi tvrdit jaka je to lahudka.:-P

+7/−2
18.12.2015 13:37

A20n87n21a 65K16i84r91š47o77v39á 9176310385193

Ochutnala - polkla, nic moc. Kromě drceného česneku jím všechno (no chrousty asi ne :-P)

+1/0
18.12.2015 13:45

J21a17n 35F78r89o22l95í77k 6606320895954

A pokud chcete (jako já) udělat něco i pro svoji váhu pak je dobré veškeré dávkování cukru snížit na polovinu, použít buď třtinový cukr nebo med (zákusky v Řecku jsou dobré jen díky medu i když je přeslazují)n péct z celozrnné mouky a nezapomenout na ořechy. Až teprve vysoká hladina cukru mě donutila experimentovat a třeba taková domácí meruňková a višňová marmeláda s minimem cukru je v cukroví příjemná. Sám jsem byl překvapen s výsledky.

0/0
18.12.2015 13:50

M49a24r94t61i42n 56N37o92v92o55t89n21ý 7533375360955

Já cukr skoro vůbec nepoužívám, takže mám s tím hubnutím smůlu.

+1/0
18.12.2015 15:00

K50a58t20e71ř61i77n21a 77S57e87d48l59á41č42k37o88v75á 3193458776520

Jaký je prosím rozdíl mezi třtinovým cukrem a cukrem bílým? Kromě zcela zanedbatelného množství nějakých prospěšných látek vůbec žádný. Je to cukr. U toho medu je těch prospěšných látek více, ale pořád to není žádná hitparáda.

0/0
18.12.2015 17:02

I25s95a60b93e44l26l64a 27Z24á34z62v85o98r36k11o22v27á 3440711120266

Hm, měli by u toho uvést i kalorické hodnoty. Některé kousky jsou už pohledu na seznam ingrediencí výživné.

+2/0
18.12.2015 11:40

J13a54n 17F77r60o59l27í10k 6456440905584

Tak třeba datlové lanýžky mají zhruba 100 g 200 kcal. To je půl hoďky na rotopedu.;-D

0/0
18.12.2015 13:56

K53a34t61e59ř77i26n60a 56S60e43d63l85á73č42k15o35v75á 3573738736750

Výhodou je to, že jak je to nacpané tukem, tak toho nesníte moc, prostě je to takový hutný, že sníte pár kousků a jste doslova zaplácaný. Takže pokud někdo sní talířek cukroví na posezení, tak těhle hutnejch výtvorů sníte tři-čtyři a budete se cítit i sytý.

0/0
18.12.2015 17:07

R35o21b51e52r25t 83M66á47s26l77o 1891701367547

No náhodou jsem to již ochutnal. Z daným vzorků se umístilo jednoznačně na posledním místě.

Osobně si myslím, že pokud to neobsahuje cukr tak by se tomu cukroví vůbec nemělo říkat. Stejně jako špekáčkům, které neobsahují maso.

+6/0
18.12.2015 11:35