Rajská omáčka s hovězím masem a knedlíky
Klasiku jako od babičky si vychutnáte nejlépe jako nedělní oběd, milují ji hlavně děti. Těm možná udělají jako příloha ještě větší radost těstoviny.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
798 KCal
36 %
33 %
-
Energie
3341 KJ
36 %
33 %
-
Sacharidy
111,0 g
126 %
111 %
-
Vláknina
6,4 g
21 %
21 %
-
Bílkoviny
53,3 g
85 %
78 %
-
Tuky
14,6 g
22 %
21 %
-
nasycené
7,2 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Maso očistíme, vložíme do hrnce s horkou osolenou vodou, přidáme cibuli, celý pepř a uvaříme doměkka. Pak maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme do misky a odměříme 500 ml na omáčku.
- V kastrole rozpustíme máslo a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Vmícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Metlou dobře rozšleháme, přidáme hřebíček, skořici a pomalu vaříme asi 20 minut. Omáčku dochutíme cukrem, solí a přecedíme.
- Mezitím připravíme knedlíky. Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl a vejce. Žemle nakrájíme na kostičky. V kastrůlku zahřejeme mléko, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a necháme vzejít. Kvásek přilijeme k mouce a vypracujeme hladké těsto. Pak do něj vmícháme žemle a necháme vykynout. Z těsta uděláme 2 šišky, které vaříme 20 minut. Vyjmeme je a nakrájíme na plátky.
- Maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a přidáme knedlíky. Ozdobíme petrželkou a podáváme.