Rajčatovo-květáková polévka
Tato výtečná polévka poslouží nejen jako součást menu, ale můžete si ji s čerstvou bagetkou dát jako lehký oběd či večeři. Konzervovaná rajčata směle nahraďte čerstvými, jen je dopředu oloupejte a nakrájejte na kousky.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
106 KCal
5 %
4 %
-
Energie
445 KJ
5 %
4 %
-
Sacharidy
6,8 g
8 %
7 %
-
Vláknina
4,0 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
3,0 g
5 %
4 %
-
Tuky
6,7 g
10 %
10 %
-
nasycené
3,9 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Květák očistíme a v osolené vodě uvaříme téměř doměkka. Vyjmeme ho, zchladíme studenou vodou a necháme ho okapat. Pak ho rozebereme na drobné růžičky, košťál nakrájíme na malé kousky.
- Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Vše osmahneme na másle v hrnci. Vmícháme kari. Přilijeme rajčata z konzervy a dle potřeby je rozředíme vývarem z květáku. Základ na polévku zvolna vaříme asi 15 minut.
- Do polévky vložíme květák a vsypeme nadrobno nasekanou nať z cibulky. Polévku dochutíme solí a pepřem a odstavíme ji.