Rajčatové gazpacho

I polévka vás může v létě osvěžit.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 25 min

bez chlazení

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    91 KCal

    4 %

    4 %

  • Energie

    380 KJ

    4 %

    4 %

  • Sacharidy

    10,8 g

    12 %

    11 %

  • Vláknina

    4,2 g

    14 %

    14 %

  • Bílkoviny

    2,7 g

    4 %

    4 %

  • Tuky

    3,4 g

    5 %

    5 %

  • nasycené

    0,4 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Omytá rajčata rozpůlíme, vykrojíme tuhé části kolem stopky a dužinu nakrájíme na kousky. Papriky a chilli papričku pře­krojíme a zbavíme semínek. Půl žluté papriky dáme stranou, ostatní nakrájíme na kousky. Okurku oškrábeme, rozpůlíme a lžící vyškrábneme střed se semínky. Kousek očistěné dužiny dáme stranou, většinu nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme.
  2. Připravenou zeleninu vsypeme do mixéru. Přidáme lžíci oleje, 50 ml studené vody a vše umixujeme na pyré. Podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, sůl, pepř a opět mixujeme.
  3. Umixované pyré propasírujeme přes jemné sítko a dáme aspoň na hodinu vychladit do lednice. Mezitím nakrájíme zbylou papriku a okurku na drobné kostky. Vychlazené gazpacho servírujeme ozdobené kostičkami zeleniny a lístky bylinek.
Autor:

Podobné recepty

Bylinková krémová polévka

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Hráškovo-mátová polévka

Hrášek si s mátou dokonale rozumí. Připravte si tuto báječnou polévku.

Vichyssoise

Tradiční francouzská polévka.

Velikonoční kopřivová polévka

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Severská koprovo-špenátová polévka

Uvařte si u vás doma tradiční polévku ze Skandinávie.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.