NA 4 PORCE
Příprava: 40 minut
* 5 cm kousek zázvoru, oloupaný a jemně nastrouhaný
* 2 stroužky česneku, jemně nasekané
* 100 g kuskusu
* 3 lžíce extra panenského olivového oleje
* 50 g rozinek, propláchnutých
* 50 g piniových oříšků
* 50 g nasekaných sušených meruněk
* nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu
* menší hrst čerstvých mátových lístků
* 4 velká rajčata, nejlépe keříková
* 400 g provensálské rajské omáčky (viz recept na protější straně)
* sůl a pepř
1. Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170°C. Do malého hrnce dejte zázvor a česnek, přilijte 150 ml vody a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přimíchejte kuskus i olivový olej.
2. Po třech až čtyřech minutách, až se tekutina vsákne, přidejte ke kuskusu rozinky, piniové oříšky, propláchnuté sušené meruňky, citronovou kůru i šťávu a nakonec mátu. Dobře promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
3. Rajčatům odstraňte vršky (ale nevyhazujte je) a vydlabejte vnitřek. Naplňte kuskusem a přiklopte odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata postavte do zapékací misky, zalijte je rajčatovou omáčkou a pečte doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Salát z pečených rajčat |
Gazpacho |
Řecký salát |