Doporučujeme

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

  • 1
Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i jinak než do salátu. Báječně chutnají v italské polévce, maďarském leču nebo třeba se sýrem mozzarella či kuřecími paličkami a houbami.
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Ingredience:

  • 80 g slaniny 
  • 40 ml oleje 
  • 2 cibule 
  • 800 g bílých paprik 
  • sůl 
  • 2 lžíce mleté maďarské papriky
  • 500 g zralých rajčat
  • 200 g maďarské paprikové klobásy

Pracovní postup:

  1. Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme ji na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150 °C dokřupava. 
  2. Mezitím si na rozehřátém oleji opečeme nejprve pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené papriky, osolíme a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Jakmile začne lehce zlátnout, zasypeme ji mletou paprikou a rychle opečeme. Přidáme spařená, oloupaná a na větší kousky pokrájená rajčata (jedno ponecháme na dokončení). Osolíme, promícháme, přiklopíme a na mírném ohni za občasného míchání necháme dusit, dokud papriky nezměknou. 
  3. Klobásu nakrájíme na kolečka, nakrájíme zbylé rajče a společně přidáme k zelenině. Za občasného míchání vaříme dalších 10 minut. 
  4. Před podáváním přidáme opečenou slaninu, podle chuti přisolíme a můžeme ozdobit i lístky ploché petržele. Podávat můžeme třeba s čerstvým chlebem.
Rajčatová polévka

Rajčatová polévka s bazalkou

Ingredience:

  • 400 g rajčat 
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • olivový olej na restování 
  • 1 bobkový list 
  • 500 ml zeleninového vývaru 
  • sůl a mletý černý pepř 
  • hrst lístků bazalky + na dozdobení 
  • 2 lžíce másla 
  • zakysaná smetana k podávání

Pracovní postup:

  1. Rajčata nařízneme ze spodní strany do kříže a na 10 sekund ponoříme do vroucí vody. Vyjmeme je, ihned ponoříme do ledové vody a oloupeme. Dužinu nakrájíme na menší kousky. 
  2. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme najemno a zpěníme v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata, bobkový list a přilijeme vývar. Polévku osolíme a opepříme. Vaříme asi 15 minut. 
  3. Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme nasekané omyté lístky bazalky a máslo pro zjemnění. Za stálého míchání ho necháme rozpustit. 
  4. Polévku rozdělíme do misek a dozdobíme lístky bazalky. Podáváme se zakysanou smetanou a opečenými plátky chleba potřenými česnekovým olejem.
Rajčatová polévka

Paprikové kuře s rajčaty a houbami

Ingredience:

  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 8 velkých kuřecích paliček
  • špetka mletého chilli
  • sůl 
  • olivový olej
  • 25 g másla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g hnědých žampionů
  • 2 lžičky cukru
  • 600 g rajčat
  • 1 bobkový list
  • 250 ml drůbežího vývaru

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme mouku a papriku, kuřecí paličky osolíme, lehce poprášíme chilli kořením a obalíme ze všech stran v paprikové mouce. Troubu předehřejeme na 180 °C. 
  2. V litinovém kastrolu rozehřejeme olej, paličky opékáme asi 5 minut ze všech stran dozlatova a ke konci opékání přidáme máslo. Opečené paličky vyjmeme, do kastrolu přidáme 2 lžíce oleje, nasypeme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek na plátky a restujeme doměkka. Pak přidáme plátky žampionů a další 3 minuty mícháme. Na poslední minutu přisypeme cukr.
  3. Pak vrátíme do kastrolu opečené paličky spolu s nakrájenými rajčaty, bobkovým listem, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. 
  4. Přikryté pokličkou vaříme asi 60 minut doměkka. Zvýšíme teplotu, sundáme poklici a odkryté pečeme dalších 20 minut, aby kuře bylo křupavé. Podáváme s rýží, noky nebo s bagetou.
Nákyp caprese

Nákyp caprese

Ingredience:

  • 1 veka 
  • máslo na vymazání 
  • 800 g rajčat 
  • 400 g mozzarelly
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • snítky tymiánu
  • bazalka na posypání
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Veku nakrájíme na silnější plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme plátky veky.
  2. Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a přendáme do mísy. Zakápneme olejem, přidáme lístky tymiánu, sůl a pepř a dobře promícháme.
  3. Veku v míse střídavě poklademe plátky rajčat a mozzarelly a zasypeme cibulí s česnekem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 210 °C cca 15-20 minut.
  4. Hotový nákyp posypeme čerstvou bazalkou.

  • Vybrali jsme pro Vás