Rajčata, rajčata, rajčata...
Na předměstí se zastavili před sídlem odborového sdružení řeckých zemědělců a statkáři byl celý náklad proplacen. Jaké bylo překvapení, když ještě před společnou prohlídkou Akropole statkář obsah svého kamionu i s dřevěnými přepravkami vysypal před budovou ministerstva zemědělství. Rolníci požadovali více státních dotací. Učitelka biologie, odkojená hodinovými frontami nejen na rajčata, tento útok na nervy nevydržela a psychicky se na schodech úřadu zhroutila.
Nešlo jí ani tak o týden práce, která přišla vniveč, ani o antioxidanty, vitaminy E a C, o betakaroten, který rajčata obsahují. Ona pouze nastalou situaci nedokázala pochopit. Pravděpodobně větší šok by zažila, pokud by dovolenou trávila v srpnu ve Španělsku. Poslední středu se ve městě Buňol u Valencie odehrává bitva všech proti všem. Slavná La Tomatina, rajčatové šílenství, začíná v jedenáct hodin dopoledne, kdy do města vjede několik nákladních vozů naložených rajčaty, která zdarma poskytuje městská rada.
Tato fiesta vznikla v roce 1944 a údajně začala soubojem mezi přáteli v jedné z místních restaurací. Podle jiných zdrojů kořeny této slavnosti tkví v neúctě místních mladíků církevním hodnostářům, kteří byli tehdy zasypáni rajčaty při mariánském procesí. Oficiálně při fiestě bojují všichni proti všem. Ovšem nejžádanějšími terči jsou cizinci. Bitva trvá tři hodiny, během nichž pomalu se sunoucí nákladní auta, z nichž se vysypávají rajčata, projedou celým městem.
Za další tři hodiny je město čisté. Odmontují se kryty domovních fasád a kečup se setře do kanalizace. Na slavnosti paradoxně nejvíce vydělají oční lékaři, a nikoliv sami statkáři. Rajčata totiž dokážou být velice agresivní a vyvolat těžký zánět očí. Nejlepší využití rajčat však bude v kuchyni.
Ten nejjednodušší a zároveň nejlahodnější pokrm si připravíte během pěti minut. Pokrájejte rajčata na silnější plátky, střídavě je pokládejte na talíř s plátky sýra mozzarela, vše pokapejte citronovou šťávou, balsamikovým octem, olivovým olejem a posypte solí, pokrájenou bazalkou a čerstvě mletým pepřem.
Recepty
Ryba se zeleninou po řecku (extrémně rychlý pokrm - za patnáct minut je na stole)
1 lžíce olivového oleje * 1 cibule * 2 nasekané stroužky česneku * 500 g oloupaných a hrubě nakrájených rajčat * 100 ml suchého bílého vína * 100 ml vody * 700 g mořské ryby (postačí hejk) * 1/2 svazku nasekané čerstvé petržele * 2 lžíce nasekaných fenyklových lístků (nemusí být) * šťáva z 1 citronu * čerstvě mletý černý pepř * sůl
Ve velké pánvi rozehřejte olej a asi 5 minut v něm smažte cibuli a česnek. Míchejte. Přidejte rajčata, víno a vodu a vařte 8-10 minut, dokud rajčata nezměknou. Nevařte je déle: rychlé povaření zachovává jejich svěží chuť a více vitaminu C. Přidejte rybu, přiveďte znovu k varu a vařte na středním plameni asi 5 minut, dokud není měkká. Dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Sejměte z ohně, vmíchejte petržel, fenykl a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Rajčata plněná bylinkami (typický italský předkrm)
1 jemně nasekaná šalotka * 3 lžíce jemně posekané petrželky * 1 lžička jemně posekaného tymiánu * 60 g strouhanky * 2 lžíce olivového oleje * 4 masitá rajčata * sůl a pepř
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na nádivku smíchejte šalotku, petržel, tymián, strouhanku a olivový olej. Odřízněte vršky rajčat a dejte je stranou. Lžičkou vyberte semínka. Rajčata postavte do vymazané zapékací misky a uvnitř je osolte a opepřete. Naplňte je nádivkou a zavíčkujte". Rajčata zapékejte 15 minut v troubě tak, aby se dokonale prohřála, ale neztratila tvar. Podávejte je teplá nebo i studená. Nádivku lze libovolně variovat, například na vrchol nádivky můžete položit kousek sýra mozzarela, který se dobře taví.
Čekankový salát s pomeranči (nečekaná kombinace sladkosti a kyselosti)
500 g čekanky * 1 pomeranč * 1 šalotka nebo malá cibule * sůl * čerstvě mletý pepř * 2 polévkové lžíce čerstvé rajčatové šťávy * 2 polévkové lžíce octa Aceto balsamico * 2 polévkové lžíce olivového oleje.
Čekanku umyjte a pokrájejte ji na nudličky. Šalotku nasekejte na jemno. Pomeranč oloupejte a též jej pokrájejte na malé kostičky. Smíchejte rajčatový protlak, olej, ocet a směs osolte a opepřete. Zamíchejte do ní kousky pomeranče a nakonec přidejte čekanku.
Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty
Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...
Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím
Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Zjistěte, co víte o zvěřině nejen v kuchyni, a vyhrajte knihu receptů
Podzim, čas ranních mlh a sychravého počasí, je také vrcholem lovecké sezony. Jak dobře si povedete v kvízových otázkách z období, kdy mají myslivci velmi napilno?Pokud odpovíte na všechny otázky...
Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím
Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...
Salát s kuřecím masem v avokádu
Lehké
30 min
Lahodný salát s masem netradičně servírovaný v avokádu. Znáte snad lepší kombinaci?
Prodej pozemku k bydlení, 11091 m2, Žitenice
Žitenice, okres Litoměřice
4 699 999 Kč