Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

  0:09aktualizováno  0:09
V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici nevypadá. Na lyžovačku a stavění sněhuláků si ještě počkáme, pochutnat si na sněhových pusinkách, laskonkách a dalších nadýchaných dezertech však klidně můžeme.
Část 1/4
Pusinky s čokoládovým krémem a řepou

Pusinky s čokoládovým krémem a řepou

Ingredience:

  • 1 červená řepa
  • 100 ml bílků
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g moučkového cukru

Na náplň:

  • 200 ml 33% smetany
  • 60 g krupicového cukru
  • 40 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády

Pracovní postup:

KVÍZ: Kdo byl svatý Martin a co se v jeho svátek jí, pije a dělá?

  1. Řepu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme ji do kastrolu, zalijeme menším množstvím vody a uvaříme doměkka. Nálev scedíme a dáme stranou. Uvařenou řepu rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout.
  2. Bílky šleháme s polovinou krupicového cukru ve vodní lázni asi 5 minut. Odstavíme je, přidáme zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšleháme na pevný sníh. Pak vmícháme prosátý moučkový cukr a asi 5 lžic nálevu z řepy.
  3. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplníme bílkovou hmotou a na plechy s pečicím papírem nastříkáme pusinky. Pečeme v troubě předehřáté na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypneme a necháme dosušit v troubě, dokud je teplá. Po vychladnutí korpusy opatrně odtrhneme od papíru.
  4. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Nalijeme ji na kousky čokolády, přidáme řepu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Náplň necháme ztuhnout v chladničce. Pak ji vyšleháme dohladka a nastříkáme na polovinu pusinek. Slepíme je se zbylými pusinkami a podáváme.
Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Zabít nudu, nastřelit se. Na drogách jsou i školáci z dobrých rodin

Ritalin, deset tablet. Kdo se přidá?“ ptá se čtrnáctiletý školák na sociální síti ostatních kamarádů. Netrvá to ani pět...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Kapustová polévka se sýrovými knedlíčky

Přichystejte si k večeři kapustovou polévku se sýrovými knedlíčky. Tělu dodáte potřebnou energii i spoustu vitaminů.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

Najdete na iDNES.cz