Doporučujeme

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

  • 1
V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici nevypadá. Na lyžovačku a stavění sněhuláků si ještě počkáme, pochutnat si na sněhových pusinkách, laskonkách a dalších nadýchaných dezertech však klidně můžeme.
Pusinky s čokoládovým krémem a řepou

Pusinky s čokoládovým krémem a řepou

Ingredience:

  • 1 červená řepa
  • 100 ml bílků
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g moučkového cukru

Na náplň:

  • 200 ml 33% smetany
  • 60 g krupicového cukru
  • 40 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády

Pracovní postup:

KVÍZ: Kdo byl svatý Martin a co se v jeho svátek jí, pije a dělá?

  1. Řepu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme ji do kastrolu, zalijeme menším množstvím vody a uvaříme doměkka. Nálev scedíme a dáme stranou. Uvařenou řepu rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout.
  2. Bílky šleháme s polovinou krupicového cukru ve vodní lázni asi 5 minut. Odstavíme je, přidáme zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšleháme na pevný sníh. Pak vmícháme prosátý moučkový cukr a asi 5 lžic nálevu z řepy.
  3. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplníme bílkovou hmotou a na plechy s pečicím papírem nastříkáme pusinky. Pečeme v troubě předehřáté na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypneme a necháme dosušit v troubě, dokud je teplá. Po vychladnutí korpusy opatrně odtrhneme od papíru.
  4. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Nalijeme ji na kousky čokolády, přidáme řepu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Náplň necháme ztuhnout v chladničce. Pak ji vyšleháme dohladka a nastříkáme na polovinu pusinek. Slepíme je se zbylými pusinkami a podáváme.
Laskonky s baileys krémem

Laskonky s vanilkovým krémem

Ingredience:

  • 6 bílků
  • 300 g krupicového cukru
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mletých lískových oříšků + nasekané lískové oříšky na posypání

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g čokolády na vaření
  • 4 lžíce likéru Baileys
  • 250 g másla

Pracovní postup:

  1. Bílky vyšleháme s polovinou krupicového cukru asi 5 minut nad vodní lázní. Přidáme zbylý cukr a vyšleháme na pevný sníh. Postupně zašleháme moučkový cukr a nakonec vmícháme mleté oříšky.
  2. Naplníme zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme asi 5 mm vysoké placičky. Polovinu posypeme sekanými oříšky a sušíme v předehřáté troubě na 120 °C asi 40 minut.
  3. Mezitím z mléka, cukru a prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Poté vyšleháme elektrickým šlehačem, přidáme rozehřátou čokoládu s Baileys a za stálého šlehání i máslo.
  4. Krém necháme vychladnout a poté jím poslepujeme laskonky. Před podáváním necháme ztuhnout v lednici.

RETRO: Kremrole, laskonka, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Pavlova s banánem v karamelu

Pavlova s banánem v karamelu

Ingredience:

  • 90 g krupicového cukru
  • 50 ml vody
  • 2 bílky
  • 40 g moučkového cukru
  • citronová kůra z bio citronu

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 banány
  • 5 lžic krupicového cukru
  • trocha vody nebo 5 lžic smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Dvě třetiny cukru krupice dáme vařit s vodou a svaříme asi 4 minuty do silného sirupu.V okamžiku, kdy se začne sirup vařit, dáme šlehat bílky se zbylým cukrem.
  2. Za pomalého chodu šlehacího stroje naléváme postupně k bílkům horký sirup a mícháme do vychladnutí. Pak ručně vmícháme cukr moučku s citronovou kůrou. Hmotu nastříkáme na pečicí papír do tvaru dvou kruhových korpusů, lehce pocukrujeme povrch moučkovým cukrem, vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 12 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a dosušujeme, dokud nejde hmota lehce odloupnout od papíru. Po upečení necháme korpusy zcela vychladnout.
  3. Do kastrůlku dáme 4 lžíce cukru a vytvoříme světlý karamel, který zalijeme trochou vody nebo 5 lžícemi smetany ke šlehání. Do této karamelové omáčky vložíme nakrájený banán a promícháme. Vychlazené suroviny na krém vyšleháme dopevna a slepíme korpusy k sobě. Na povrch klademe karamelové banány.
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

Ingredience:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 4 žloutky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce polotučného mléka

Na náplň:

  • 600 g jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice + na posypání
  • 200 g vlašských ořechů

Na bílkový sníh:

  • 4 bílky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky, kypřicí prášek, mléko a vypracujeme pevné těsto. Polovinu těsta uložíme do mrazáku a druhou necháme ztuhnout 60 minut v chladničce.
  2. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme nadrobno. Smícháme je s citronovou šťávou, vanilkovým cukrem, skořicí a nasekanými ořechy. Těsto vyndáme z chladničky a rozválíme na plát, kterým vyložíme pekáček (24 x 30 cm). Na těsto rozložíme jablečnou náplň.
  3. Bílky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou na pevný sníh, do kterého vmícháme zlehka škrob. Sníh rozetřeme na povrch jablečné náplně. Pak vyndáme těsto z mrazáku a na hrubém struhadle ho nastrouháme rovnoměrně na povrch bílkové hmoty. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme řez vychladnout v pekáčku a poté nakrájíme na porce. Řezy podáváme lehce posypané skořicí.

  • Vybrali jsme pro Vás