Houbový kuba
Počet porcí: pro 4 osoby
* 600 g krup velkých nebo krupek
* lesní houby čerstvé (400 g) nebo sušené (100 g)
* 300 g cibule
* 6 stroužků česneku
* 50 g vepřového sádla
* sušená majoránka
* sůl
* pepř
1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a uvaříme do měkka.
2. Cibulku nakrájíme a orestujeme dozlatova na sádle, přidáme houby a podusíme, smícháme s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a majoránku.
3. Směs přendáme do misky a zapečeme v troubě dozlatova.
Pečený candát s teplým čočkovým salátem a máslovou omáčkou
Počet porcí: pro 4 osoby
* 800 g candát filet
* 25 g másla
* 100 g červené čočky
* 100 g obyčejné čočky
* 50 g šalotky
* 100 g rajčat
* 10 g listové petržele
* 2 polévkové lžíce vinného octu bílého
* 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgine
* 1 citron
* sůl
* pepř
1. Oba druhy čočky uvaříme každou zvlášť do měkka a přendáme do misky.
2. Na ohni ohřejeme olivový olej s vinným octem a nasekanou šalotkou a přidáme k čočce.
3. Rajčata spaříme v horké vodě a ihned ochladíme nejlépe v ledu se studenou vodou a potom je oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na klínky.
4. Čočku promícháme s rajčaty a nasekanou petrželkou, dochutíme solí a pepřem.
5, Candáta osolíme a opepříme, opečeme na rozehřátém másle a zvolna dopečeme v troubě.
6. Na pánev s výpekem nalijeme citronovou šťávu, přidáme nasekanou petrželku a lehce zredukujeme.
Dýňový cheesecake
Forma o průměru 24 cm, zhruba 8 porcí
* 250 g světlých bebe sušenek
* půl kávové lžičky mleté skořice
* 120 g másla
* 4 vejce
* 1 citron
* 400 g krému philadelphia nebo lučiny
* 200 g dýně
* 1 vanilkový lusk
* 250 g zakysané smetany
* 250 g cukru
1. Oloupanou a semínek zbavenou dýni nastrouháme na jemném struhadle.
2. Bebe sušenky si v mixéru rozmixujeme na jemno, přidáme mletou skořici, jedno vejce a máslo a vypracujeme v sypké těsto.
3. Vzniklé těsto vpěchujeme do hladké kulaté formy na koláče. Tloušťka těsta by neměla přesáhnout 1,5 cm.
4. Krémový sýr rozmícháme s cukrem, vejci, citronovou šťávou a nastrouhanou dýní, přidáme semínka vanilkového lusku.
5. Takto vzniklou hmotu vlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních zhruba 40 minut, poté otevřeme dvířka trouby a dort necháme dojít, než zchladne a bude vlažný.
6. Dort necháme v lednici minimálně do druhého dne. Před podáváním jej potřeme zakysanou smetanou.
filip sajlerVánoce mám rád a na Ježíška stále věřím, říká Filip Sajler. Klidný a spokojený je ovšem až 24. prosince, měsíc před Vánocemi mají totiž kuchaři zpravidla hodně práce. „Prosinec mě nebaví. Nemám rád všechen ten shon, návaly v obchoďácích, zkrátka to, co přináší moderní rychlá doba. Těším se vždy až na Štědrý den. Na tu chvíli, když už jsem doma a nemusím na nic myslet.“ V posledních letech zavedl tradici: s kamarády chodí o Štědrém dnu na oběd do restaurace na šneky. Odpoledne je však už doma a připravuje štědrovečerní večeři pro velkou rodinu. Schází se v jeho domě, bývá jich okolo dvaceti. Vaří polévku, obaluje kapra. Vše doplní domácí vinná klobása. Maminky a babičky, stejně jako u Slaninů, přivážejí bramborové saláty. „Je to velká rodinná sešlost. Když všichni odejdou, bolí mě hlava a jsem rád, že si můžu lehnout. Přesto se na ně vždycky znovu těším. Je moc krásné, když má člověk velkou rodinu, která se dokáže takhle pohromadě scházet,“ říká. Letos poprvé s nimi bude trávit Vánoce i jeho dcera. Je jí osm měsíců. „Od chvíle, kdy dceru máme, se těším na Vánoce ještě víc. Hlavně na všechny další, které si už vychutná.“ |