S bublinkami, vzácně i bez, prosecco k létu patří. Co o něm možná nevíte

Část 3/3
Obliba šumivých vín ročně roste.

Degustace a servírování

O tom, zda je vámi zvolené prosecco v pořádku, se obdobně jako u vína přesvědčíte ochutnáním. „Při degustování byste se měli řídit třemi základními pravidly, a to vzhledem, vůní a chutí,“ radí Denisa Kolaříková, sommeliérka značky Mionetto.

Po nalití do sklenky by víno mělo krásně perlit. Letmým pohledem skrze sklenku ověřte, zda je víno čiré a čisté. Jemným přičichnutím k okraji sklenky byste měli cítit příjemné ovocné a květnaté vůně. Poté ochutnejte a zaměřte se na intenzitu perlení a celkový projev chuti, který by měl odpovídat tomu, co jste cítili při přičichnutí.

V jedné ruce sklenka, v druhé štětec. Tipy a inspirace pro dokonalý večírek

Sommeliérka doporučuje podávat prosecco ve sklenici tulipánového tvaru: „Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat z vína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle,“ říká. „Tím se prodlužuje i ideální doba konzumace.“

Jak na správné skladování?
Prosecco je ideální skladovat vleže, v chladném a tmavém prostředí s teplotou kolem 4 až 6 stupňů Celsia. V domácím prostředí tyto podmínky spolehlivě zajistí i běžná lednice. Před konzumací je dobré nechat lahev nachladit minimálně 24 hodin.

Máte rád/a prosecco?

celkem hlasů: 231
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 29. listopadu 2024. Anketa je uzavřena.

Nejčtenější

Pizza z krabice, salát nebo segedín z jídelny. Jak se stravujete v práci?

Nosíte si do práce oběd, nebo zaháníte hlad v jídelnách, fast foodech a restauracích? Podívejte se na zajímavá čísla z výzkumu, inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte hlasovat v anketě.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

Tiramisu řezy

Tiramisu řezy

Lehké

45 min

Oslaďte si život oblíbeným italským dezertem.

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Angreštový koláč s pistáciemi

Angreštový koláč

Střední

90 min

Kombinace angreštu a pistácií vás mile překvapí.

Fenyklové červené zelí s bůčkem

Fenyklové červené zelí s bůčkem

Střední

120 min

Pokud máte rádi pečený bůček, určitě vyzkoušejte náš recept.

Tiramisu řezy

Tiramisu řezy

Lehké

45 min

Oslaďte si život oblíbeným italským dezertem.

Pizza z krabice, salát nebo segedín z jídelny. Jak se stravujete v práci?

Nosíte si do práce oběd, nebo zaháníte hlad v jídelnách, fast foodech a restauracích? Podívejte se na zajímavá čísla z výzkumu, inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte hlasovat v anketě.

21. června 2025

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Lehké

30 min

Frittata je tradiční italské jídlo, které se podobá omeletě.

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Lehké

60 min

Dejte tradičnímu pokrmu nový nádech.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

18. června 2025

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

14. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.