Degustace a servírování
O tom, zda je vámi zvolené prosecco v pořádku, se obdobně jako u vína přesvědčíte ochutnáním. „Při degustování byste se měli řídit třemi základními pravidly, a to vzhledem, vůní a chutí,“ radí Denisa Kolaříková, sommeliérka značky Mionetto.
Po nalití do sklenky by víno mělo krásně perlit. Letmým pohledem skrze sklenku ověřte, zda je víno čiré a čisté. Jemným přičichnutím k okraji sklenky byste měli cítit příjemné ovocné a květnaté vůně. Poté ochutnejte a zaměřte se na intenzitu perlení a celkový projev chuti, který by měl odpovídat tomu, co jste cítili při přičichnutí.
V jedné ruce sklenka, v druhé štětec. Tipy a inspirace pro dokonalý večírek![]() |
Sommeliérka doporučuje podávat prosecco ve sklenici tulipánového tvaru: „Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat z vína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle,“ říká. „Tím se prodlužuje i ideální doba konzumace.“
Jak na správné skladování?
Prosecco je ideální skladovat vleže, v chladném a tmavém prostředí s teplotou kolem 4 až 6 stupňů Celsia. V domácím prostředí tyto podmínky spolehlivě zajistí i běžná lednice. Před konzumací je dobré nechat lahev nachladit minimálně 24 hodin.