Ingredience
Postup
- Vodu vlijeme do širokého kastrolu a přivedeme k varu. Necháme v ní rozpustit máslo. Přidáme špetku soli. Pak za stálého míchání přisypáváme mouku, až se přestane lepit na stěny kastrolu a dno zůstane jen moučně bílé.
- Těsto vyklopíme z kastrolu do mísy a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak do něj postupně metlou zašleháme jedno vejce za druhým.
- Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na připravené plechy nastříkáme malé bochánky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10–15 minut podle velikosti.
- Na krém dáme do mísy vychlazené mascarpone a chladnou smetanu. Prosejeme k nim cukr, vyškrábneme semínka z vanilkového lusku a ručním šlehačem s metlami vyšleháme na hladký krém. Pak ho pomocí cukrářského sáčku s úzkou kovovou trubičkou nastříkáme do vychladlých profiterolek. Před servírováním je lehce poprášíme moučkovým cukrem.