Profiterolky

Máte rádi dezerty plné krému? Pak je tento recept stvořený přesně pro vás.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

bez chladnutí

Ingredience

30 PORCE +

Krém:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    113 KCal

    5 %

    5 %

  • Energie

    472 KJ

    5 %

    5 %

  • Sacharidy

    6,6 g

    8 %

    7 %

  • Vláknina

    0,2 g

    1 %

    1 %

  • Bílkoviny

    2,4 g

    4 %

    4 %

  • Tuky

    8,5 g

    13 %

    12 %

  • nasycené

    4,9 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vodu vlijeme do širokého kastrolu a přivedeme k varu. Necháme v ní rozpustit máslo. Přidáme špetku soli. Pak za stálého míchání přisypáváme mouku, až se přestane lepit na stěny kastrolu a dno zůstane jen moučně bílé.
  2. Těsto vyklopíme z kastrolu do mísy a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak do něj postupně metlou zašleháme jedno vejce za druhým.
  3. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na připravené plechy nastříkáme malé bochánky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10–15 minut podle velikosti.
  4. Na krém dáme do mísy vychlazené mascarpone a chladnou smetanu. Prosejeme k nim cukr, vyškrábneme semínka z vanil­ko­vého lusku a ručním šlehačem s metlami vyšleháme na hladký krém. Pak ho pomocí cukrářského sáčku s úzkou ko­vovou trubičkou nastříkáme do vychladlých profiterolek. Před servírováním je lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Brusinkový chlebíček

Vánoční chlebíček, který provoní vaši kuchyni.

Hrušky se slaným karamelem

Zajímavý dezert, který stojí za ochutnání.

Pistáciové stromečky

Pokud nemáte v oblibě slepované cukroví, s tímto druhem si můžete krásně vyhrát.

Linecké cukroví

Křehké cukroví, které se rozplývá na jazyku a díky marmeládě dostává tu správnou dávku sladkosti.

Čokoládové sušenky

Zamilujete si jejich intenzivní čokoládovou chuť a jemný nádech slaného karamelu – jsou prostě...