Ingredience
Postup
- Do silnostěnného hrnce nalijeme 200 ml vody. Přidáme olej a sůl a přivedeme k varu. Pak přisypáváme postupně mouku a za stálého míchání odpalujeme, dokud celé dno hrnce není pokryto bílou vrstvou těsta. Odstavíme a těsto přendáme do kuchyňského robota a vymícháme do vychladnutí.
- Pak zašleháváme vejce po jednom, aby se těsto nesrazilo. Hotové těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme malé bochánky (o velikosti menšího vlašského ořechu).
- Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 °C (na horní a spodní ohřev) 15 minut. Pak odvětráme troubu a pečeme ještě asi 5 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
- Smetanu zahřejeme a promícháme s medem. Čokoládu rozpustíme nad horkou vodní lázní a spojíme s ochucenou smetanou. Dochutíme whisky a krátce promixujeme ponorným mixérem. Zakryjeme fólií a necháme nejlépe přes noc odležet v lednici.
- Pak krém přendáme do cukrářského sáčku s úzkou kovovou trubičkou. Vpíchneme ji do středu každé profiterolky a nastříkáme vždy část krému. Necháme zatuhnout v chladu. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.