Jogurt
Ať už máte rádi ten řecký, nízkotučný, smetanový nebo s přidanou ovocnou složkou, buďte si jisti, že každý jogurt obsahuje živé kultury (nejčastěji se jedná o jogurtovou kulturu Streptococcus termophillus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius). Právě proto je jogurt jednou z nejoblíbenějších a nejdostupnějších probiotických potravin.
Ideální je klasický bílý, protože neobsahuje cukr a další dodané látky, ale jestli dáváte přednost ovocné chuti, dejte si ten ochucený. Rozhodně je to lepší, než se této superpotravině úplně vyhýbat. Lepší je přidat si do bílého jogurtu trochu čerstvého ovoce.
Mlsejte zdravěji. Zkuste odlehčené dezerty s jogurtem i zakysanou smetanou![]() |
Jogurt je také významným zdrojem vápníku, jeden kelímek denně pokryje polovinu jeho doporučeného denního příjmu. Tělu dodá také další prospěšné látky jako vitaminy skupiny B, fosfor, hořčík a další.
V kuchyni jogurt využijete nejen do kaší nebo smoothie, ale i do různých dezertů, krémů či dipů. Ideální je konzumovat ho bez tepelné úpravy.