Čtenářský recept: Prase na kole

  15:19aktualizováno  15:19

Doba přípravy: 2 dny i s přípravou, čistého času pak cca 2,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 1,5 kg plece nebo kýty z divočáka (vcelku)
  • směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nebo koupené "Halali" bez nálevu (2 balení)
  • 3 střední cibule
  • 3 dl červeného vína (ideálně plné, těžké, například Merlot z Chile)
  • 3 dl Coca cola (nedietní)
  • rybízová (nebo jiná výrazně kyselá) zavařenina
  • naložené brusinky
  • divoké koření (mleté nové koření, mletý nebo drcený jalovec, mletý černý pepř, mletý kmín, trocha mletého hřebíčku)
  • sůl
  • jíška

1. Maso osolíme, okořeníme divokým kořením a naložíme do pekáče do směsi nastrouhané kořenové zeleniny, hrubě pokrájené cibule a červeného vína. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Maso během té doby alespoň 2 - 3x otočíme, aby do něj nálev pronikl ze všech stran.
2. Druhý den pekáč vložíme do trouby a maso dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, základ do hladka rozmixujeme a do něj přidáme kyselou rybízovou marmeládu, trochu naložených brusinek a přilijeme asi polovinu coly. Vždy to trochu svaříme a pak zase dolijeme colu, a tak to opakujeme, dokud nemá sos požadovanou sílu. V případě použití sladší zavařeniny by coly bylo potřeba méně - dávkování se nedá popsat přesně, musíme zkrátka ochutnávat.
3. Nakonec sos lehounce zahustíme jíškou (v případě kupované granulované jíšky je lepší tmavá jíška), maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podávávame s houskovými knedlíky.

Poznámka: Nejlepší jsou domácí houskové knedlíky, karlovarské, případně hrníčkové knedlíky. Talíř můžeme doplnit plátkem citronu, na který dáme lžíci naložených brusinek. Šlehačku, na kterou jsme zvyklí u svíčkové, v tomto případě nedoporučuji. K pití se nejvíce hodí plné červené víno (můžeme dopít to, které jsme použili na vaření), výborný je Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Frankovka i Rulandské modré.

Alternativy: Ačkoli s divočákem je tento pokrm nejchutnější, zkoušeli jsme i jiné varianty. Klasická vepřová pečeně nás zklamala, vynikající ale bylo srnčí maso. Protože šlo o tenčí řízky, tak jsme je zabalili do jednoho balíku, omotali režnou nití a dále zpracovali tak, jak je popisováno v receptu. Niť jsme odstranili až těsně před podáváním a rozkrájením. Chuťově to bylo vynikající.

Autor:
  • Nejčtenější

Lékařům podstrčila dceřin vzorek moči místo svého, stálo ji to život

Taťána Proninovová nemohla podstoupit vysněnou plastickou operaci prsou kvůli chronickému onemocnění ledvin. Po...

Příběh Markéty: Milenec se mě odmítá vzdát

Krizi v manželství jsem řešila zpočátku sexem na jednu noc s kolegou z práce. Jenže náš vztah se vymkl kontrole a...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Soumrak nakupování. Swap je větší zábava, která navíc skoro nic nestojí

Přeplněné šatní skříně a pocit, že nemám co na sebe – situace, kterou my ženy prožíváme denně. Jenže nakupování nových...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Kdo létá, ničí planetu. Greta probouzí výčitky v mladé generaci

Letadla vyšla z módy, zatěžují prý klima. Když měla mladá aktivistka Greta Thunberg mluvit v OSN, do Ameriky radši...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz