Pórková krémová polévka

Milují ji děti i dospělí a klidně může posloužit jako rychlá jednoduchá večeře pro ty, kdo nestíhají.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 35 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    293 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1227 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    18,2 g

    21 %

    18 %

  • Vláknina

    4,9 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    6,5 g

    10 %

    10 %

  • Tuky

    20,6 g

    32 %

    29 %

  • nasycené

    11,5 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Pórek očistíme, podélně rozkrojíme na poloviny a dobře propláchneme. Necháme ho okapat a nakrájíme najemno (část pórku ponecháme na dozdobení). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme olej s máslem. Přidáme pórek a restujeme asi 3 minuty. Pak zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a dobře rozmícháme. Přidáme nakrájené brambory, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Teplotu snížíme a vaříme asi 20 minut.
  3. Polévku odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Přecedíme ho přes jemné síto do druhého hrnce, zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a společně prohřejeme. Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme odloženým pórkem a podáváme s krutony.
Autor:

Podobné recepty

Vichyssoise

Tradiční francouzská polévka.

Velikonoční kopřivová polévka

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Severská koprovo-špenátová polévka

Uvařte si u vás doma tradiční polévku ze Skandinávie.

Ostrá křenová polévka

Pokud máte rádi pálivé, tak vás tato polévka nezklame.

Šmigrustovka – Velikonoční polévka plná chutí podle Martina Škody

Oblíbený kuchař a influencer Martin Škoda vám ukáže skvělý způsob, jak využít vajíčka a další...

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.