Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty
Ingredience:
- 2 zralá avokáda
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 100 g sušených rajčat naložených v oleji
- 400 g smetanového sýra
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý černý pepř
- 8 plátků parmské šunky
- rukola na zdobení
Pracovní postup:
- Avokádo oloupeme a vyjmeme pecku. Dužinu dáme do misky, rozmačkáme vidličkou a zakapeme citronovou šťávou. Ze sušených rajčat slijeme nálev a necháme je okapat. Pak je nasekáme nadrobno.
- Smetanový sýr vložíme do misky a prošleháme. Vmícháme do něj rozmačkané avokádo, nasekaná rajčata a prolisovaný česnek. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou.
- Pomazánku namažeme na chléb a ozdobíme plátkem šunky a rukolou.
Škvarková pomazánka
Ingredience:
- 300 g vepřových škvarků
- 1 vejce
- 2 nakládané okurky
- 1 cibule
- asi 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- 1 červená cibule či nasekané 2 jarní cibulky na dozdobení
Pracovní postup:
- Škvarky umeleme a vložíme do misky. Vejce uvaříme natvrdo. Když zchladne, oloupeme ho a společně s nakládanými okurkami nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
- Ke škvarkům přidáme vejce, okurky a cibuli. Přidáme hořčici a vše dobře promícháme. Pomazánku pdle potřeby dochutíme.
- Pomazánku mažeme na pečivo. Zdobíme ji měsíčky červené cibule či nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Rybí pomazánka s celerem
Ingredience:
- 1/2 malého celeru
- sůl
- šťáva z 1 citronu
- 1 malá cibule
- 300 g šprotů v tomatě
- majonéza podle potřeby
- 1 lžička worcestrové omáčky
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Celer oloupeme a nahrubo nastrouháme. Dáme ho do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okyselíme citronovou šťávou a uvaříme doměkka. Celer scedíme, propláchneme studenou vodou a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
- Šproty dáme do misky a vidličkou je rozmačkáme. Přimícháme celer, cibuli a podle potřeby majonézu.
- Pomazánku dochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Důkladně ji promícháme a necháme v chladničce odležet. Mažeme ji na čerstvé pečivo.
Čočkovo-mrkvová pomazánka
Ingredience:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g červené čočky
- sůl a mletý černý pepř
- čerstvá bazalka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Na rozpáleném oleji osmahneme nejdříve cibuli s česnekem.
- Po chvíli přidáme mrkev a čočku a zalijeme 300 ml vody. Společně dusíme asi 15 minut doměkka. Necháme vychladnout a vmícháme sůl, pepř a část najemno nasekané bazalky.
- Pomazánku podáváme třeba s celozrnným chlebem. Před podáváním dozdobíme zbylými lístky bazalky.
Vyberte svého favorita
Která z pomazánek je u vás doma ta nejoblíbenější?
celkem hlasů: 684
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 8. října 2023. Anketa je uzavřena.