Doporučujeme

Souboj pomazánek: vyhraje u vás avokádová, škvarková, rybí nebo čočková?

  • 12
Jsou skvělé ke svačině, večeři, na cesty, nebo třeba jako pohoštění pro návštěvy. Rychlé domácí pomazánky jsou univerzální dobrota pro každý den. Zkuste naši čtyřku a hlasujte v anketě, která se u vás doma stala favoritem.
Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty

Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty

Ingredience:

  • 2 zralá avokáda
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 400 g smetanového sýra
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a mletý černý pepř
  • 8 plátků parmské šunky
  • rukola na zdobení

Pracovní postup:

  1. Avokádo oloupeme a vyjmeme pecku. Dužinu dáme do misky, rozmačkáme vidličkou a zakapeme citronovou šťávou. Ze sušených rajčat slijeme nálev a necháme je okapat. Pak je nasekáme nadrobno.
  2. Smetanový sýr vložíme do misky a prošleháme. Vmícháme  do něj rozmačkané avokádo, nasekaná rajčata a prolisovaný česnek. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou.
  3. Pomazánku namažeme na chléb a ozdobíme plátkem šunky a rukolou.
Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 300 g vepřových škvarků
  • 1 vejce
  • 2 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • asi 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • 1 červená cibule či nasekané 2 jarní cibulky na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Škvarky umeleme a vložíme do misky. Vejce uvaříme natvrdo. Když zchladne, oloupeme ho a společně s nakládanými okurkami nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
  2. Ke škvarkům přidáme vejce, okurky a cibuli. Přidáme hořčici a vše dobře promícháme. Pomazánku pdle potřeby dochutíme.
  3. Pomazánku mažeme na pečivo. Zdobíme ji měsíčky červené cibule či nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Rybí pomazánka s celerem

Rybí pomazánka s celerem

Ingredience:

  • 1/2 malého celeru
  • sůl
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 malá cibule
  • 300 g šprotů v tomatě
  • majonéza podle potřeby
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Celer oloupeme a nahrubo nastrouháme. Dáme ho do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, okyselíme citronovou šťávou a uvaříme doměkka. Celer scedíme, propláchneme studenou vodou a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  3. Šproty dáme do misky a vidličkou je rozmačkáme. Přimícháme celer, cibuli a podle potřeby majonézu.
  4. Pomazánku dochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Důkladně ji promícháme a necháme v chladničce odležet. Mažeme ji na čerstvé pečivo.
Čočková pomazánka s mrkví

Čočkovo-mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g červené čočky
  • sůl a mletý černý pepř
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Na rozpáleném oleji osmahneme nejdříve cibuli s česnekem.
  2. Po chvíli přidáme mrkev a čočku a zalijeme 300 ml vody. Společně dusíme asi 15 minut doměkka. Necháme vychladnout a vmícháme sůl, pepř a část najemno nasekané bazalky.
  3. Pomazánku podáváme třeba s celozrnným chlebem. Před podáváním dozdobíme zbylými lístky bazalky.
Aby emoční detox skutečně fungoval, musí se ho člověk nejprve naučit přijímat....

Vyberte svého favorita

Která z pomazánek je u vás doma ta nejoblíbenější?

celkem hlasů: 684
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 8. října 2023. Anketa je uzavřena.

  • Vybrali jsme pro Vás