Polévka s hlívou ústřičnou
Ingredience:
- 1 větší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 150 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce jemných, nebo mletých ovesných vloček
- čerstvý tymián, nebo majoránka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Houby překrájíme na větší kousky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme houby a ještě chvíli restujeme.
- Potom vmícháme mletou papriku a nasekaný česnek, za stálého míchání necháme rozvonět a pak zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
- Přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme probublávat asi deset minut. Potom přidáme ovesné vločky, promícháme a vaříme ještě asi deset minut. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podáváme se snítkou čerstvého tymiánu nebo majoránky.
Tip: Do polévky můžeme před podáváním vmíchat zakysanou smetanu nebo smetanu na vaření.
Fazolačka s rajčaty
Ingredience:
- 1/2 hrnku bílých fazolí
- 1/2 hrnku červených fazolí
- 1/2 hrnku fazolí mungo
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 1,5 litru vývaru
- 1 konzerva krájených loupaných rajčat
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Všechny fazole propláchneme, zalijeme v hrnci vodou a necháme namáčet nejméně tři hodiny. Pak vodu slijeme a v nové vodě je uvaříme doměkka.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm restujeme. Pak přidáme kurkumu a papriku a ještě chvíli restujeme.
- Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a na mírném plameni asi čtvrt hodiny vaříme.
- Pak přidáme uvařené fazole a krájená rajčata a vaříme ještě asi deset minut.
- Dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.
Pikantní gulášová polévka s masovými knedlíčky
Ingredience:
- 150 g mletého masa (půl na půl vepřové a hovězí)
- sůl
- římský kmín
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté pálivé papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- majoránka
- 2 krajíce staršího chleba
- plocholistá petržel
Pracovní postup:
- Maso dochutíme solí a římským kmínem podle chuti a propracujeme. Mokrýma rukama z něj tvoříme malé kuličky a klademe je na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mletou papriku a česnek, necháme rozvonět a zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
- Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme asi deset minut. Pak do polévky rozdrobíme starší chleba, dochutíme ji rozemnutou majoránkou a vaříme ještě asi deset minut do požadované konzistence.
- Přidáme teplé knedlíčky, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Tip: Do polévky můžeme přidat také na kostičky nakrájené brambory či červené papriky nebo kolečka pikantního salámu.