Pikantní gulášová polévka s masovými knedlíčky
Ingredience:
- 150 g mletého masa (půl na půl vepřové a hovězí)
- sůl
- římský kmín
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté pálivé papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- majoránka
- 2 krajíce staršího chleba
- plocholistá petržel
Pracovní postup:
- Maso dochutíme solí a římským kmínem podle chuti a propracujeme. Mokrýma rukama z něj tvoříme malé kuličky a klademe je na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mletou papriku a česnek, necháme rozvonět a zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
- Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme asi deset minut. Pak do polévky rozdrobíme starší chleba, dochutíme ji rozemnutou majoránkou a vaříme ještě asi deset minut do požadované konzistence.
- Přidáme teplé knedlíčky, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Tip: Do polévky můžeme přidat také na kostičky nakrájené brambory či červené papriky nebo kolečka pikantního salámu.