Doporučujeme

Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí

  • 4
Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze zdravotní procházky zase krásně prohřeje zkřehlé tělo. Vybrali jsme pro vás dokonalou čtyřku, která nadchne milovníky klasiky i experimentátory. Nás v redakci nejvíc oslovila mrkvová s chilli papričkou.
Fazolová polévka se zelím

Fazolová polévka se zelím

Ingredience:

  • 150 g červených fazolí
  • 150 g bílých fazolí
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Fazole namočíme na několik hodin do studené vody (nejlépe do druhého dne). Pak je scedíme, opět zalijeme vodou a dáme vařit.
  2. Mezitím očistíme zelí, mrkev a petržel. Zelí nakrájíme na nudličky a kořenovou zeleninu na menší kousky. Když jsou fazole poloměkké, přidáme k nim nakrájenou zeleninu a zvolna dál vaříme.
  3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zasypeme ji mletou paprikou, přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání ji zalijeme vývarem. Krátce povaříme a přilijeme do polévky. Polévku přivedeme k varu, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou fazole měkké.
Kulajda

Kulajda

Ingredience:

  • hrst sušených hub
  • sůl
  • 4 brambory
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 100 ml octa
  • 4 vejce
  • asi 30 g hladké mouky
  • 250 g zakysané smetany
  • drcený černý pepř
  • několik snítek čerstvého kopru

Pracovní postup:

  1. Houby vsypeme asi do litru osolené vody (nebo zeleninového vývaru) a asi 10 minut je povaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a s kmínem přidáme do hrnce k houbám. Vše necháme vařit.
  2. V jiném hrnci přivedeme k varu asi 750 ml vody a vlijeme do ní ocet. Rozklepneme jedno vejce a opatrně ho do octové vody vložíme. Lžící přehrnujeme bílek přes žloutek a vaříme asi 4 minuty. Pak vejce vyjmeme a stejným způsobem uvaříme i zbylá vejce.
  3. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme základ polévky moukou rozmíchanou ve smetaně. Polévku povaříme ještě asi 5 minut.
  4. Pak ji dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní nasekaný kopr. Na talíři doplníme každou porci vejcem.
Ostrá mrkvová polévka

Ostrá dýňovo-mrkvová polévka

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokkaido (asi 800 g)
  • 2 větší mrkve
  • asi 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 chilli papričky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 plátky staršího chleba
  • asi 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • kousek pórku

Pracovní postup:

  1. Dýni důkladně omyjeme a zbavíme semínek. Pak ji nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oškrábeme a také nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a jednu chilli papričku. Přidáme dýni s mrkví a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem. Základ na polévku osolíme a opepříme a zvolna necháme vařit asi 30 minut.
  3. Dýňová semínka nasucho opražíme. Chléb nakrájíme na kostičky a zvolna opečeme na másle. Když krutonky vychladnou, napícháme je na špejle. Základ na polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou (trochu smetany si ponecháme stranou). Polévku dochutíme, přidáme do ní nasekanou zbylou chilli papričku a prohřejeme ji. Při servírování ji dozdobíme smetanou, semínky a nadrobno nakrájeným pórkem. Podáváme s chlebovými špízky.
Krémová česneková polévka

Celerová polévka s ořechovým pestem

Ingredience:

  • 300 g celeru
  • 150 g brambor
  • 1000 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 3 stonky řapíkatého celeru s listy
  • sůl
  • 3 plátky anglické slaniny
  • 150 ml smetany 30%

Na pesto:

  • 60 g jader vlašských ořechů
  • 30 ml olivového oleje
  • 10 listů řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku

Pracovní postup:

  1. Celer a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve vývaru do měkka. Z řapíků celeru odřízneme listy a dáme stranou. Řapíky nakrájíme na plátky a krátce je spaříme v osolené vodě a necháme okapat.
  2. Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a při 150 °C upečeme dozlatova. Vypečený tuk dáme na malou pánev, orestujeme na něm nahrubo nakrájené ořechy a necháme je vychladnout.
  3. Dvě třetiny ořechů nasypeme do sekacího strojku nebo do mixéru, přidáme spařené listy řapíků, olivový olej, utřené stroužky česneku se solí a vše rozsekáme na jemnou pastu.
  4. Celerovou polévku rozmixujeme na krém, který rozmícháme se smetanou a krátce povaříme. Přidáme plátky řapíků a rozdělíme do talířů. Doplníme pestem, slaninou a zbylými ořechy.


  • Vybrali jsme pro Vás