Fazolová polévka se zelím
Ingredience:
- 150 g červených fazolí
- 150 g bílých fazolí
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1000 ml zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Fazole namočíme na několik hodin do studené vody (nejlépe do druhého dne). Pak je scedíme, opět zalijeme vodou a dáme vařit.
- Mezitím očistíme zelí, mrkev a petržel. Zelí nakrájíme na nudličky a kořenovou zeleninu na menší kousky. Když jsou fazole poloměkké, přidáme k nim nakrájenou zeleninu a zvolna dál vaříme.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zasypeme ji mletou paprikou, přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání ji zalijeme vývarem. Krátce povaříme a přilijeme do polévky. Polévku přivedeme k varu, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou fazole měkké.
Kulajda
Ingredience:
- hrst sušených hub
- sůl
- 4 brambory
- 1 lžička drceného kmínu
- 100 ml octa
- 4 vejce
- asi 30 g hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- drcený černý pepř
- několik snítek čerstvého kopru
Pracovní postup:
- Houby vsypeme asi do litru osolené vody (nebo zeleninového vývaru) a asi 10 minut je povaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a s kmínem přidáme do hrnce k houbám. Vše necháme vařit.
- V jiném hrnci přivedeme k varu asi 750 ml vody a vlijeme do ní ocet. Rozklepneme jedno vejce a opatrně ho do octové vody vložíme. Lžící přehrnujeme bílek přes žloutek a vaříme asi 4 minuty. Pak vejce vyjmeme a stejným způsobem uvaříme i zbylá vejce.
- Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme základ polévky moukou rozmíchanou ve smetaně. Polévku povaříme ještě asi 5 minut.
- Pak ji dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní nasekaný kopr. Na talíři doplníme každou porci vejcem.
Ostrá dýňovo-mrkvová polévka
Ingredience:
- 1 menší dýně hokkaido (asi 800 g)
- 2 větší mrkve
- asi 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 chilli papričky
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce dýňových semínek
- 2 plátky staršího chleba
- asi 2 lžíce másla
- 200 ml smetany
- kousek pórku
Pracovní postup:
- Dýni důkladně omyjeme a zbavíme semínek. Pak ji nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oškrábeme a také nakrájíme nadrobno.
- V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a jednu chilli papričku. Přidáme dýni s mrkví a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem. Základ na polévku osolíme a opepříme a zvolna necháme vařit asi 30 minut.
- Dýňová semínka nasucho opražíme. Chléb nakrájíme na kostičky a zvolna opečeme na másle. Když krutonky vychladnou, napícháme je na špejle. Základ na polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou (trochu smetany si ponecháme stranou). Polévku dochutíme, přidáme do ní nasekanou zbylou chilli papričku a prohřejeme ji. Při servírování ji dozdobíme smetanou, semínky a nadrobno nakrájeným pórkem. Podáváme s chlebovými špízky.
Celerová polévka s ořechovým pestem
Ingredience:
- 300 g celeru
- 150 g brambor
- 1000 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 3 stonky řapíkatého celeru s listy
- sůl
- 3 plátky anglické slaniny
- 150 ml smetany 30%
Na pesto:
- 60 g jader vlašských ořechů
- 30 ml olivového oleje
- 10 listů řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
Pracovní postup:
- Celer a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve vývaru do měkka. Z řapíků celeru odřízneme listy a dáme stranou. Řapíky nakrájíme na plátky a krátce je spaříme v osolené vodě a necháme okapat.
- Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a při 150 °C upečeme dozlatova. Vypečený tuk dáme na malou pánev, orestujeme na něm nahrubo nakrájené ořechy a necháme je vychladnout.
- Dvě třetiny ořechů nasypeme do sekacího strojku nebo do mixéru, přidáme spařené listy řapíků, olivový olej, utřené stroužky česneku se solí a vše rozsekáme na jemnou pastu.
- Celerovou polévku rozmixujeme na krém, který rozmícháme se smetanou a krátce povaříme. Přidáme plátky řapíků a rozdělíme do talířů. Doplníme pestem, slaninou a zbylými ořechy.