Doporučujeme

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

  • 14
Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo třeba stavíte s dětmi sněhuláka. Jenže po tom všem pohybu na čerstvém vzduchu člověku vyhládne. Tyto báječné „eintopfy“ zvládne i kuchařský začátečník, ale hlavně dokonale zahřejí a nasytí malé i velké sportovce.

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Ingredience na 4 porce:

  • 1 velká cibule
  • 5 velkých brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • 200 g šunky vcelku
  • chléb k podávání (nemusí být)
Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou a přidáme nakrájené brambory, mrkev a petržel.
  3. Osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí zeleniny. Bude to trvat asi 20 minut.
  4. Oloupeme česnek a prolisujeme ho do polévky. Přidáme také na kostky nakrájenou šunku, rozemnutou majoránku a čerstvě mletý pepř. Ještě chvíli necháme probublávat na mírném plameni.
  5. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Ještě lepší bude bramboračka s anglickou slaninou, kterou jste opekli na pánvi a vložili ji do polévky těsně před podáváním.

Maďarská polévka gyulásleves

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g hovězího masa
  • 3 menší cibule
  • 2 mrkve
  • 2 pastináky nebo petržele
  • 3 menší brambory
  • 1 rajče
  • 1 bílá paprika
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na zavářku:

  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • chléb k podávání (nemusí být)
Maďarská polévka gyulásleves

Pracovní postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, pastinák i brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme. Rajče spaříme, oloupeme a nasekáme. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme.
  2. Na sádle nebo oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a za stálého míchání prudce opečeme. Pak přidáme mletou papriku a nakrájené rajče a ještě malou chvilku restujeme, aby se paprika rozvoněla, ale nepřipálila.
  3. Pak do hrnce přilijeme studenou vodu, přidáme bobkové listy a asi lžičku soli. Přivedeme k varu, zmírníme plamen, přiklopíme pokličkou a nejméně 1,5 hodiny dusíme.
  4. Poté vyjmeme bobkový list a do polévky vložíme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev i petržel, brambory a bílou papriku. Dusíme ještě asi 20 minut do změknutí zeleniny.
  5. Mezitím si připravíme těsto na zavářku. Vejce, sůl a hladkou mouku rukama zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké pružné těsto. Z toho vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme kousky do polévky. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a ještě asi pět minut povaříme.

Tip: Základ pro polévku můžete připravit i v tlakovém hrnci, zkrátíte tím přípravu nejméně o polovinu. Nebo si můžete maso předvařit už den předem, abyste večer po návratu zvenku měli polévku dříve hotovou. Pokud jsou mezi strávníky samí dospělí, můžete do polévky přidat i pálivou papriku.

Tomatová polévka s těstovinami a sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 1 červená paprika
  • 1-2 lžíce oleje
  • 400 g rajčatové passaty
  • 2 stroužky česneku
  • sušený nebo čerstvý tymián
  • 200 g drobnějších těstovin
  • 150 g strouhaného sýra na ozdobení
Tomatová polévka s těstovinami a sýrem

Pracovní postup:

  1. Pórek očistíme a nakrájíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Červenou papriku zbavíme jádřince a nasekáme nadrobno.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce orestujeme nakrájený pórek, zalijeme trochou vody a přidáme nakrájenou mrkev a papriku. Osolíme a přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
  3. Pak přidáme rajčatovou passatu, sušený nebo čerstvý tymián a prolisovaný česnek. Vaříme ještě dalších 10 minut. Podle potřeby přidáme vodu.
  4. Nakonec do vroucí polévky přidáme těstoviny a necháme je změknout. Dochutíme solí a pepřem a před podáváním na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Tip: Do polévky můžete také přidat mražený hrášek nebo krájené zelené fazolky. Dodají jí další barevný rozměr.


  • Vybrali jsme pro Vás