Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 5 velkých brambor
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce majoránky
- 200 g šunky vcelku
- chléb k podávání (nemusí být)
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou a přidáme nakrájené brambory, mrkev a petržel.
- Osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí zeleniny. Bude to trvat asi 20 minut.
- Oloupeme česnek a prolisujeme ho do polévky. Přidáme také na kostky nakrájenou šunku, rozemnutou majoránku a čerstvě mletý pepř. Ještě chvíli necháme probublávat na mírném plameni.
- Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s čerstvým chlebem.
Tip: Ještě lepší bude bramboračka s anglickou slaninou, kterou jste opekli na pánvi a vložili ji do polévky těsně před podáváním.
Maďarská polévka gyulásleves
Ingredience na 4 porce:
- 400 g hovězího masa
- 3 menší cibule
- 2 mrkve
- 2 pastináky nebo petržele
- 3 menší brambory
- 1 rajče
- 1 bílá paprika
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na zavářku:
- 1 vejce
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- chléb k podávání (nemusí být)
Pracovní postup:
- Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, pastinák i brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme. Rajče spaříme, oloupeme a nasekáme. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme.
- Na sádle nebo oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a za stálého míchání prudce opečeme. Pak přidáme mletou papriku a nakrájené rajče a ještě malou chvilku restujeme, aby se paprika rozvoněla, ale nepřipálila.
- Pak do hrnce přilijeme studenou vodu, přidáme bobkové listy a asi lžičku soli. Přivedeme k varu, zmírníme plamen, přiklopíme pokličkou a nejméně 1,5 hodiny dusíme.
- Poté vyjmeme bobkový list a do polévky vložíme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev i petržel, brambory a bílou papriku. Dusíme ještě asi 20 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím si připravíme těsto na zavářku. Vejce, sůl a hladkou mouku rukama zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké pružné těsto. Z toho vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme kousky do polévky. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a ještě asi pět minut povaříme.
Tip: Základ pro polévku můžete připravit i v tlakovém hrnci, zkrátíte tím přípravu nejméně o polovinu. Nebo si můžete maso předvařit už den předem, abyste večer po návratu zvenku měli polévku dříve hotovou. Pokud jsou mezi strávníky samí dospělí, můžete do polévky přidat i pálivou papriku.
Tomatová polévka s těstovinami a sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 1 červená paprika
- 1-2 lžíce oleje
- 400 g rajčatové passaty
- 2 stroužky česneku
- sušený nebo čerstvý tymián
- 200 g drobnějších těstovin
- 150 g strouhaného sýra na ozdobení
Pracovní postup:
- Pórek očistíme a nakrájíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Červenou papriku zbavíme jádřince a nasekáme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce orestujeme nakrájený pórek, zalijeme trochou vody a přidáme nakrájenou mrkev a papriku. Osolíme a přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
- Pak přidáme rajčatovou passatu, sušený nebo čerstvý tymián a prolisovaný česnek. Vaříme ještě dalších 10 minut. Podle potřeby přidáme vodu.
- Nakonec do vroucí polévky přidáme těstoviny a necháme je změknout. Dochutíme solí a pepřem a před podáváním na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Tip: Do polévky můžete také přidat mražený hrášek nebo krájené zelené fazolky. Dodají jí další barevný rozměr.