Polévka z pečeného česneku a květáku

Tenhle recept na květákovou polévku může na první pohled vypadat příliš komplikovaně, jenže výsledek vám dokáže, všechna ta práce stojí za to.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Na polévku:

Na ozdobení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    457 KCal

    21 %

    19 %

  • Energie

    1910 KJ

    21 %

    19 %

  • Sacharidy

    33,8 g

    38 %

    34 %

  • Vláknina

    8,2 g

    27 %

    27 %

  • Bílkoviny

    24,8 g

    39 %

    36 %

  • Tuky

    23,1 g

    36 %

    33 %

  • nasycené

    8,7 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Květák rozdělíme na růžičky, dáme na plech vyložený alobalem, lehce pokapeme olejem a dochutíme solí a pepřem. Palicím česneku odřízneme vršek, pokapeme olejem, zabalíme do alobalu a dáme na plech ke květáku.
  2. Pečeme při 220 °C asi 20 minut, dokud květák nezměkne. Během pečení květák promícháme. Ve větším hrnci na oleji orestujeme cibuli. Pak přidáme lístky tymiánu, necháme rozvonět a zalijeme výtvarem.
  3. Do polévky vmícháme opečený květák a česnek vymačkaný ze slupky. Vaříme asi 10 minut a potom vše rozmixujeme. Nakonec nasypeme nastrouhaný sýr a dochutíme citronovou šťávou.
  4. Polévku podáváme posypanou opraženými sezamovými a chia semínky a quinou. Ozdobíme strouhaným parmazánem, citronovou kůrou a petrželkou.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.