Polévka z pečeného česneku a květáku
Tenhle recept na květákovou polévku může na první pohled vypadat příliš komplikovaně, jenže výsledek vám dokáže, všechna ta práce stojí za to.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
457 KCal
21 %
19 %
-
Energie
1910 KJ
21 %
19 %
-
Sacharidy
33,8 g
38 %
34 %
-
Vláknina
8,2 g
27 %
27 %
-
Bílkoviny
24,8 g
39 %
36 %
-
Tuky
23,1 g
36 %
33 %
-
nasycené
8,7 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Květák rozdělíme na růžičky, dáme na plech vyložený alobalem, lehce pokapeme olejem a dochutíme solí a pepřem. Palicím česneku odřízneme vršek, pokapeme olejem, zabalíme do alobalu a dáme na plech ke květáku.
- Pečeme při 220 °C asi 20 minut, dokud květák nezměkne. Během pečení květák promícháme. Ve větším hrnci na oleji orestujeme cibuli. Pak přidáme lístky tymiánu, necháme rozvonět a zalijeme výtvarem.
- Do polévky vmícháme opečený květák a česnek vymačkaný ze slupky. Vaříme asi 10 minut a potom vše rozmixujeme. Nakonec nasypeme nastrouhaný sýr a dochutíme citronovou šťávou.
- Polévku podáváme posypanou opraženými sezamovými a chia semínky a quinou. Ozdobíme strouhaným parmazánem, citronovou kůrou a petrželkou.