Ingredience
Postup
- Bílý i zelený chřest oloupeme, zdřevnatělé konce výhonků odřízneme a odlomíme hlavičky, které uschováme. Zbytek nakrájíme na menší kousky. Šalotku očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej a šalotku na něm zpěníme, přidáme brambory nakrájené na malé kousky a chřest.
- Zalijeme vývarem a na mírném plameni vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme a přilijeme smetanu. Pak polévku ponorným mixérem rozmixujeme dohladka a přecedíme.
- Plátky mandlí opečeme nasucho v pánvi dozlatova asi 3 minuty za stálého míchání a odložíme stranou. Hlavičky chřestu prohřejeme v kastrolku s vroucí osolenou vodou. Hotovou polévku ozdobíme hlavičkami chřestu, lístky kerblíku a opraženými plátky mandlí.