Polévka z bílého chřestu

1 hodnocení

Máte rádi chřest? Uvařte z něj lahodnou krémovou polévku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    422 KCal

    19 %

    18 %

  • Energie

    1765 KJ

    19 %

    18 %

  • Sacharidy

    27,2 g

    31 %

    27 %

  • Vláknina

    8,0 g

    27 %

    27 %

  • Bílkoviny

    12,7 g

    20 %

    19 %

  • Tuky

    29,3 g

    45 %

    42 %

  • nasycené

    15,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Bílý i zelený chřest oloupeme, zdřevnatělé konce výhonků odřízneme a odlomíme hlavičky, které uschováme. Zbytek nakrájíme na menší kousky. Šalotku očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej a šalotku na něm zpěníme, přidáme brambory nakrájené na malé kousky a chřest.
  2. Zalijeme vývarem a na mírném plameni vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme a přilijeme smetanu. Pak polévku ponorným mixérem rozmixujeme dohladka a přecedíme.
  3. Plátky mandlí opečeme nasucho v pánvi dozlatova asi 3 minuty za stálého míchání a odložíme stranou. Hlavičky chřestu prohřejeme v kastrolku s vroucí osolenou vodou. Hotovou polévku ozdobíme hlavičkami chřestu, lístky kerblíku a opraženými plátky mandlí.
Autor:

Podobné recepty

Rychlá polévka do plecháčku

Zahřejte se touto výbornou polévkou, kterou máte za čtvrt hodiny na stole.

Knedlíčky do polévek

Krupicový nok chutná nejlépe v drůbežích a hovězích vývarech.

Kyselá polévka se sušenými švestkami

Zajímavá polévka, která stojí za vyzkoušení.

Zagorská polévka

Uvařte si Zagorskou polévku podle tradičního receptu a užijte si poctivou chuť.

Letní hrášková polévka

Svěží letní hráškový krém.