Jihočeská kulajda
Ingredience:
- hrst sušených hub
- 4 brambory
- sůl
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml polotučného mléka
- mletý kmín
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 2 až 4 lžíce octa
- čerstvý kopr (nebo mražený) + na zdobení
- moučkový cukr na dochucení
- 250 ml 33% smetany
- 4 vejce
Pracovní postup:
Nejlepší polévkyTak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů. Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE. |
- Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypejeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
- Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a podle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
- Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličko a s pečivem.
Krkonošské kyselo
Ingredience:
- 300 g brambor
- 200 g čerstvých hub
- 2 menší cibule
- 2 lžíce sádla
- 900 ml kuřecího vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
- mletý kmín
- 110 g chlebového kvásku
- 100 ml mléka
- ocet
- 100 ml smetany
- 30 g másla
- 3 vejce
- petrželka
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
- Do cibulového základu přidáme nakrájené houby, vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, octem a na mírném plameni vaříme 10 minut.
- Kvásek rozmícháme ve studeném mléce a přilijeme do polévky. Dobře promícháme, přidáme brambory a smetanu a na mírném plameni vaříme přibližně 20 minut.
- Na másle připravíme míchaná vejce (neměla by být příliš hustá). Rozdělíme je do talířů a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.
Severočeský oukrop
Ingredience:
- 2 brambory
- 1 l masového vývaru
- sůl
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka sušené majoránky
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička sádla
- 2 rohlíky nebo 2 krajíce chleba z předchozího dne
- čerstvou petrželku
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a nasypeme do hrnce. Zalijeme je vývarem, podle chuti přidáme sůl, kmín a majoránku a brambory uvaříme téměř doměkka.
- Česnek oloupeme, část utřeme se solí a část nakrájíme na tenké plátky. Spolu se sádlem ho přidáme do polévky a necháme krátce přejít varem.
- Pečivo z předchozího dne nakrájíme na kostičky a na suché pánvi je opečeme ze všech stran dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme čerstvou petrželkou. Podáváme s krutonky opečenými dokřupava.
Slezský bigoš
Ingredience:
- hrst sušených hub
- hrst sušených švestek
- 1 větší cibule
- 400 g bílého hlávkového zelí
- 400 g kysaného zelí
- 400 g vepřové plece
- 200 g uzeného bůčku
- 200 g paprikové klobásy
- 2 lžíce sádla
- sůl
- 1až 2 lžičky mleté sladké papriky
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček černého pepře
- 100 ml červeného vína
Pracovní postup:
- Houby i švestky (každé zvlášť) zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Hlávkové zelí očistíme a pokrájíme. Kysané zelí necháme okapat, případně ho můžeme překrájet. Maso očistíme a stejně jako bůček nakrájíme na kostky. Klobásu nakrájíme na kolečka.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak maso s bůčkem i klobásou.
- K masu přidáme oba druhy zelí, okapané houby se švestkami, sůl, koření, víno a trochu vody. Směs přiklopíme a necháme zvolna dusit asi dvě hodiny. Dle potřeby přiléváme vodu. Bigoš má být hustý a nejlépe chutná, když je odleželý.