Doporučujeme

Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

  • 34
Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných tradic i zkušeností kuchařek mnoha generací. Už se vám sbíhají sliny na jihočeskou kulajdu, krkonošské kyselo nebo slezský bigoš? Tak honem ke sporáku!
Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda

Ingredience:

  • hrst sušených hub
  • 4 brambory
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml polotučného mléka
  • mletý kmín
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 až 4 lžíce octa
  • čerstvý kopr (nebo mražený) + na zdobení
  • moučkový cukr na dochucení
  • 250 ml 33% smetany
  • 4 vejce

Pracovní postup:

Nejlepší polévky

Tak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů.

Můj svět - speciál Nejlepší polévky

Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE.

  1. Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
  2. Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypejeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
  3. Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a podle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
  4. Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličko a s pečivem.
Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 menší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 900 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • mletý kmín
  • 110 g chlebového kvásku
  • 100 ml mléka
  • ocet
  • 100 ml smetany
  • 30 g másla
  • 3 vejce
  • petrželka

Pracovní postup: 

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
  2. Do cibulového základu přidáme nakrájené houby, vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, octem a na mírném plameni vaříme 10 minut.
  3. Kvásek rozmícháme ve studeném mléce a přilijeme do polévky. Dobře promícháme, přidáme brambory a smetanu a na mírném plameni vaříme přibližně 20 minut.
  4. Na másle připravíme míchaná vejce (neměla by být příliš hustá). Rozdělíme je do talířů a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.
Severočeský oukrop

Severočeský oukrop

Ingredience:

  • 2 brambory
  • 1 l masového vývaru
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • špetka sušené majoránky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička sádla
  • 2 rohlíky nebo 2 krajíce chleba z předchozího dne
  • čerstvou petrželku

Pracovní postup:

  1.  Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a nasypeme do hrnce. Zalijeme je vývarem, podle chuti přidáme sůl, kmín a majoránku a brambory uvaříme téměř doměkka.
  2. Česnek oloupeme, část utřeme se solí a část nakrájíme na tenké plátky. Spolu se sádlem ho přidáme do polévky a necháme krátce přejít varem.
  3. Pečivo z předchozího dne nakrájíme na kostičky a na suché pánvi je opečeme ze všech stran dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme čerstvou petrželkou. Podáváme s krutonky opečenými dokřupava.
Slezský bigos

Slezský bigoš

Ingredience:

  • hrst sušených hub
  • hrst sušených švestek
  • 1 větší cibule
  • 400 g bílého hlávkového zelí
  • 400 g kysaného zelí
  • 400 g vepřové plece
  • 200 g uzeného bůčku
  • 200 g paprikové klobásy
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • 1až 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 100 ml červeného vína

Pracovní postup:

  1. Houby i švestky (každé zvlášť) zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Hlávkové zelí očistíme a pokrájíme. Kysané zelí necháme okapat, případně ho můžeme překrájet. Maso očistíme a stejně jako bůček nakrájíme na kostky. Klobásu nakrájíme na kolečka.
  2. V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak maso s bůčkem i klobásou.
  3. K masu přidáme oba druhy zelí, okapané houby se švestkami, sůl, koření, víno a trochu vody. Směs přiklopíme a necháme zvolna dusit asi dvě hodiny. Dle potřeby přiléváme vodu. Bigoš má být hustý a nejlépe chutná, když je odleželý.

  • Vybrali jsme pro Vás