Kde a co ochutnat ve Slezsku Pivo: Medové a švestkové z Pivovaru Slezan v Leskovci, Radegast nebo piva minipivovarů v Třinci a u Koníčka v Dobré. Mošty: Kombinaci jablko-červená řepa, jablko-hruška a další příchutě moštů Vitaminátor ze Sosnové. Štramberské uši: Pečivo zatočené do tvaru uší podle tradičního 800 let starého receptu z mouky, cukru, medu a několika druhů voňavého koření. Bachoru: pečený vepřový žaludek plněný třenými bramborami, slaninou a kořením, sypaný kmínem Klobásníky: klobásy zabalené v pivním těstíčku Murzyn, pecynek: bílá klobása zapékaná ve slaném těstě |
Nejoblíbenější hlavní jídlo ze slezské kuchyně je slezské nebe – svařené sušené ovoce, skořice a citronová kůra. Do směsi se zavaří jíška a vmíchají se nakrájené plátky vepřového bůčku a sušeného ovoce. K tomu se obvykle podávají slezské bramborové knedlíky, tzv. kließla.
Mezi oblíbené moučníky v tomhle regionu patří například drobenkové koláče, makové koláče, makovky (slezskoněmecky Mohnkließla) a kynuté knedlíky s borůvkami, také jsou tu oblíbené kompoty. Nejlepším exportem se ale ukázal být drobenkový koláč, který se ze Slezska rozšířil do celého Německa.
Mezi našimi recepty najdete i nepominutelný bigos, což je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellonským, který toto jídlo vyžadoval na lovech.
Existuje řada verzí a způsobů příprav. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby, podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný.
Salát ze špekáčků
Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 4 osoby
- 4 špekáčky
- 5 sterilovaných okurek
- 4 sterilované cibulky
- 1/4 velké cibule
- 1 malá chilli paprička
- 2 lžíce majonézy
- 4 lžíce bílého jogurtu
- sůl, pepř
1. Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky.
2. Sterilované okurky nakrájíme na kolečka. Cibulky přepůlíme a nakrájíme na plátky, čtvrtku cibule nakrájíme na plátky a rozebereme.
3. Chilli papričku podélně rozkrojíme, vyškrábneme z ní semínka a najemno nasekáme na tenké proužky.
4. V misce rozmícháme majonézu, bílý jogurt se solí a pepřem.
5. V míse promícháme plátky špekáčků, kolečka okurek a cibulek, přimícháme cibuli, chilli papričku a promícháme s připraveným dresinkem.
6. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Podáváme s čerstvým chlebem.
Tip: Připravte si dresink ze stejných dílů piva, oleje a plnotučné hořčice dochucených solí a pepřem nebo ze dvou dílů kečupu a jednoho dílu hořčice.
Bramborové placky s povidly
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 200 g ořechů
- 5 lžic cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 800 g brambor vařených ve slupce
- 2 malá vejce
- 200 g polohrubé mouky + mouka na podsypání
- 1 lžíce bramborového škrobu
- sůl, olej
- povidla
1. Ořechy najemno nasekáme nebo nahrubo nastrouháme a promícháme s oběma cukry. Brambory oloupeme a nastrouháme.
2. V míse promícháme mouku, škrob a špetku soli, přidáme vejce, nastrouhané brambory a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do válečku.
3. Váleček rozkrájíme na 12 dílů, každý rozválíme na pomoučněném vále na placku.
4. Na pánvi potřené olejem opékáme placky po obou stranách dozlatova.
5. Placky potřeme povidly a posypeme směsí cukru a ořechů.
Tip: Naplňte placky rozšťouchanými podušenými jablky a posypte skořicovým cukrem.
Zelný guláš
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 4 osoby
- 500 g hovězího masa – přední, kližka
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- kmín
- sladká paprika
- sůl
- 2 lžíce rajského protlaku
- 5 větších brambor
- 1/4 hlávky bílého zelí
1. Omyté a osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli a kmín a orestujeme. Zaprášíme paprikou, vložíme kostky masa, krátce opečeme. Přidáme sůl, rajský protlak, podlijeme vroucí vodou a pod pokličkou podusíme doměkka.
3. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Zelí nakrouháme na nudličky.
4. K podušenému masu přisypeme brambory, zelí, podlijeme vodou a povaříme dalších 20–30 minut.
5. Omáčku dochutíme solí, pepřem a podáváme s chlebem.
Tip: Podušené maso vyjměte z hrnce, šťávu nechte vydusit do tuku, zaprašte hladkou moukou, orestujte a nařeďte horkou vodou. Pak do omáčky vraťte maso, přidejte brambory a zelí a povařte doměkka.
Bigos
Doba přípravy: 50 minut + 3-4 hodiny vaření
Množství: pro 6 osob
- 2 hrsti sušených hub
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 400 g hovězího zadního
- 400 g vepřové plece
- 300 g vepřového bůčku
- 2 klobásky
- 500 g hlávkového zelí
- 500 g kysaného zelí
- kmín
- sladká paprika
- 3–4 bobkové listy
- hrst sušených švestek
1. Houby zalijeme horkou vodou a necháme je změknout. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Maso pokrájíme na stejně velké kostky. Klobásky nakrájíme na kolečka.
2. Hlávkové zelí nadrobno pokrájíme. Kysané zelí vymačkáme, tekutinu z něj uchováme a překrájíme jej.
3. Na sádle orestujeme cibuli s kmínem, přidáme kousky masa, orestujeme je, zasypeme paprikou, přidáme houby i s vodou, bobkový list a pod pokličkou dusíme.
4. Po půlhodině dušení přidáme pokrájené hlávkové zelí, podlijeme, ochutíme solí a pepřem, při dalším podlévání a promíchání přidáme sušené švestky, klobásky a znovu dusíme.
5. Bigos vaříme při mírné teplotě asi dvě hodiny. Pak přidáme pokrájené kysané zelí, část tekutiny z něj a společně provaříme dalších 30 minut.
6. Polévku dochutíme majoránkou, solí, pepřem, cukrem nebo zbylou tekutinou ze zelí.
Tip: S cibulí do základu osmahněte i na kousky pokrájenou slaninu. V některých receptech se dává do bigosu červené nebo bílé víno. Druhy masa se také různí, od hovězího přes uzené, vepřové až po krůtí maso.
Čočková polévka
Doba přípravy: 12 hodin + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 200 g čočky
- 150 g slaniny
- 1 cibule
- kousek celeru
- 1 mrkev
- 1 malá petržel
- 3 střední brambory
- 1 lžíce sádla
- sůl, cukr
- ocet
1. Přebranou čočku propláchneme na sítu vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme ji namočenou přes noc.
2. Slaninu pokrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Dáme vařit čočku.
3. V hrnci na polévku rozehřejeme slaninu, případně přidáme lžíci sádla, pokud je slanina libová a nevypeče se dost tuku. Pak přisypeme pokrájenou cibuli a orestujeme.
4. K orestované cibuli se slaninou přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu a společně opečeme, přidáme kostky brambor, promícháme a zalijeme předvařenou čočkou i s vodou, ve které se vařila. Ochutíme solí a vaříme doměkka.
5. Hotovou polévku dochutíme solí, cukrem a octem a podáváme.
Tip: Hustší a výživnější polévku získáte přidáním jíšky, můžete přidat i kolečka oblíbené klobásky.
Smažené švestky
Doba přípravy: 12 hodin + 20 minut smažení
- 100 g sušených švestek
- 50 ml rumu
- 200 ml mléka
- 1/4 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 100–120 g hladké mouky
- loupané mandle – stejný počet jako švestek
- 1/2 vanilkového cukru
- 3 lžíce cukru moučka
- olej
1. Švestky pokapeme rumem, necháme je v uzavřené nádobě naložené v rumu přes noc.
2. Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek promícháme se zbylým mlékem a moukou a necháme vykynout alespoň 30 minut zakryté v teple.
3. Švestky necháme nad miskou na cedníku okapat od rumu, rum uchováme. Vanilkový cukr promícháme s moučkovým cukrem.
4. V menším rendlíku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do každé švestky vložíme mandli, obalíme těstem a smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.
5. Hotové smažené švestky potřeme mašlovačkou zbylým rumem a pocukrujeme.
Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo s ušlehanou smetanou. Mandli uvnitř švestky nahraďte malou kuličkou marcipánu.
Králík na černo
Doba přípravy: 40 minut + 90–120 minut vaření
Množství: pro 6 osob
- 1 králík
- sůl
- 200 sušených švestek
- 70 g rozinek
- 300 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky jalovce
- 3 dcl červeného vína
- 150 g strouhaného perníku
- hrst vlašských ořechů
- malá hrst loupaných mandlí
1. Králíka odblaníme, naporcujeme, opláchneme a osušíme. Porce masa osolíme.
2. Sušené švestky a rozinky propláchneme, švestky zalijeme trochou vody a krátce je povaříme.
3. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
4. Ve větším širším hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a společně opečeme.
5. Do hrnce přidáme porce králíka, opečeme, přilijeme švestky i s tekutinou, podlijeme částí vína, vodou a dusíme pod poklicí doměkka.
6. Měkkého králíka vyjmeme z hrnce, omáčku zahustíme perníkem, rozředíme zbylým vínem a provaříme. Omáčku přelijeme do jiného hrnce přes síto a propasírujeme.
7. K omáčce vrátíme kousky králíka, přidáme rozinky, ořechy a mandle a společně prohřejeme.
Tip: Králičí maso můžete před přípravou prošpikovat tenkými hranolky slaniny.
Pirohy
Doba přípravy: 20 minut + 20–30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 200 g vepřových škvarků
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1 velké vejce + 1 malé na potření
- 150 g hrubé mouky
- 120 g krupice
- 1 lžíce bramborového škrobu
- olej
- 500 g kysaného zelí
1. Brambory oloupeme a nastrouháme. Čtvrtinu škvarků najemno nasekáme, oloupaný česnek utřeme se solí.
2. Nastrouhané brambory, nasekané škvarky, česnek, vejce, hrubou mouku, krupici a škrob zpracujeme na těsto.
3. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na asi 1/2 cm silnou placku. Rádlem je nakrájíme na čtverce, na které rozdělíme škvarky, okraje čtverců potřeme rozšlehaným vejcem a spojíme do tvaru trojúhelníku.
4. Pirohy smažíme po obou stranách ve vrstvě rozpáleného oleje. Necháme je okapat na papírovém ubrousku a podáváme s kysaným zelím.
Tip: Pirohy můžete naplnit uzeným masem, zelím nebo špenátem.