Doporučujeme

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

  • 13
Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat rafinovanou snídaní, ale chybí vám nápady i zásoby? Využijte to, co zbylo z vánoční tabule, a proměňte zdánlivé zbytky v božskou krmi.
Francouzský toast z vánočky

Francouzský toast z vánočky

Vánočka už všem leze ušima a pomalu okorává v chlebníku? Dejte jí nový život a překvapte rodinné příslušníky lahodnou snídaní.

Ingredience:

  • 1/2 ztvrdlé vánočky
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1-2 lžíce kávového likéru nebo tuzemáku
  • máslo na smažení
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Vánočku nakrájíme na silnější plátky. 
  2. V misce rozšleháme vejce, přidáme smetanu, cukr, skořici a likér a prošleháme.
  3. Na pánvičce rozehřejeme trochu másla. V misce s vajíčkovou směsí rychle namočíme plátek vánočky a opékáme na mírném plameni z obou stran dozlatova.
  4. Opakujeme s ostatními plátky vánočky.
  5. Před podáváním tousty poprášíme moučkovým cukrem.
Pomazánka z kapra

Pomazánka z kapra

Nesnědly se na Štědrý den všechny řízky z kapra a salát už je ten tam? Oloupejte z rybího masa strouhankovou panádu a použijte ho k výrobě báječné pomazánky.

Ingredience:

  • 1 miska obraného tepelně upraveného rybího masa 
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 3 lžíce majonézy
  • 100 g krémového sýra (Palouček, Lučina apod.)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Maso nameleme ve strojku nebo nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
  2. V misce smícháme mleté maso, nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou mrkev, majonézu a krémový sýr. Dochutíme citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Pomazánku mažeme na kolečka z rohlíku nebo jiné oblíbené pečivo. Můžeme ozdobit kouskem citronu nebo lístkem petrželky.

Tip: Pokud se vám už nedostává čerstvého pečiva, opečte plátky veky na pánvi lehce vymazané olejem a hned podávejte potřené pomazánkou.

Olivová tapenáda

Tapenáda z černých a zelených oliv

Pečiva vám doma zbylo dost, ale není zrovna nejčerstvější. Co na něj namazat? Třeba superrychlou pomazánku z oliv. Všechny suroviny určitě máte doma.

Ingredience.

  • 1 konzerva černých nebo zelených vypeckovaných oliv
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ančovičky
  • 1 lžíce okapaných kaparů (nemusí být)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • citronová šťáva
  • pečivo a olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Olivy, vyloupané stroužky česneku, okapané kapary, olej a sůl vložíme do nádoby od elektrického sekáčku a rozsekáme na hrubší pastu. Podle chuti dosolíme nebo kápneme trochu citronové šťávy či oleje.
  2. Pečivo nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi lehce vymazané olejem.
  3. Topinky a tapenádu servírujeme odděleně, nebo opečené pečivo pomazánkou potřeme a teprve pak podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás