Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

aktualizováno 
Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen sami masožrouti, v chladnějších dnech se do zeleniny tolik nehrneme. A to je škoda. Teplé saláty jsou na podzim bezvadnou alternativou lehkého oběda či večeře.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem | foto: Profimedia.cz

Vydatný fazolový salát

Ingredience na 4 porce:

Vydatný fazolový salát
  • 2 jarní cibulky
  • 5 větších rajčat
  • 1 červená paprika
  • 400 g konzerva bílých fazolí
  • 400 g konzerva červených fazolí
  • 100 g černých oliv
  • čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti
  • Na zálivku:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky.
  2. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).
  3. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy.
  4. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Tip: Nemusíte použít konzervované luštěniny. Fazole, cizrnu nebo jiné boby můžete den předem namočit do studené vody, pak ji slít a v nové vodě luštěniny uvařit doměkka. Další postup už je stejný.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem
  • 2 menší bulvy červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 zralé pomeranče
  • 100 g rukoly
  • listy kadeřavého salátu
  • 200 sýra s modrou plísní
  • 100 g vlašských ořechů

Pracovní postup:

  1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, potřeme trochou olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pomeranče vyfiletujeme, to znamená, že je oloupeme a rozdělíme na dílky následujícím způsobem: nejprve odkrojíme horní a dolní „póly“ pomeranče, pak oloupeme celou vrchní slupku i se spodní bílou. Potom velmi ostrým nožem oddělujeme jednotlivé dílky tak, že nožem kopírujeme bílou slupku mezi nimi. Vzniknou nám tak krásné oranžové filety.
  3. Ořechy nasekáme na větší kusy a na suché pánvi je lehce orestujeme. Salát a rukolu omyjeme a osušíme.
  4. Na talíře vyskládáme salátové listy, na ně rozložíme upečenou řepu, posypeme rukolou, pomerančem, rozdrobeným sýrem a opraženými ořechy. Nakonec lehce zakápneme olivovým olejem a podáváme.

Tip: Kdo nemá rád sýr s modrou plísní, může ho nahradit třeba balkánským nebo kozím sýrem.

Teplý salát z růžičkové kapusty

Ingredience na 4 porce:

Teplý salát z růžičkové kapusty
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 200 g tyrolské sušené šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.
  3. Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny).
  4. Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.

Tip: Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

RECEPT DNE: Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Karbanátky jsou ideální jídlo na cesty. Pokud tak plánujete výlet, můžete si je den dopředu udělat a vzít s sebou.

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

NÁZORY: Jaké léky pro děti vzít na dovolenou?
NÁZORY: Jaké léky pro děti vzít na dovolenou?

Jaké léky s sebou berete na dovolenou pro děti?

Najdete na iDNES.cz