Sobota 16. ledna 2021, svátek má Ctirad
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 16. ledna 2021 Ctirad

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen sami masožrouti, v chladnějších dnech se do zeleniny tolik nehrneme. A to je škoda. Teplé saláty jsou na podzim bezvadnou alternativou lehkého oběda či večeře.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem | foto: Profimedia.cz

Vydatný fazolový salát

Ingredience na 4 porce:

Vydatný fazolový salát
  • 2 jarní cibulky
  • 5 větších rajčat
  • 1 červená paprika
  • 400 g konzerva bílých fazolí
  • 400 g konzerva červených fazolí
  • 100 g černých oliv
  • čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti
  • Na zálivku:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky.
  2. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).
  3. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy.
  4. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Tip: Nemusíte použít konzervované luštěniny. Fazole, cizrnu nebo jiné boby můžete den předem namočit do studené vody, pak ji slít a v nové vodě luštěniny uvařit doměkka. Další postup už je stejný.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem
  • 2 menší bulvy červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 zralé pomeranče
  • 100 g rukoly
  • listy kadeřavého salátu
  • 200 sýra s modrou plísní
  • 100 g vlašských ořechů

Pracovní postup:

  1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, potřeme trochou olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pomeranče vyfiletujeme, to znamená, že je oloupeme a rozdělíme na dílky následujícím způsobem: nejprve odkrojíme horní a dolní „póly“ pomeranče, pak oloupeme celou vrchní slupku i se spodní bílou. Potom velmi ostrým nožem oddělujeme jednotlivé dílky tak, že nožem kopírujeme bílou slupku mezi nimi. Vzniknou nám tak krásné oranžové filety.
  3. Ořechy nasekáme na větší kusy a na suché pánvi je lehce orestujeme. Salát a rukolu omyjeme a osušíme.
  4. Na talíře vyskládáme salátové listy, na ně rozložíme upečenou řepu, posypeme rukolou, pomerančem, rozdrobeným sýrem a opraženými ořechy. Nakonec lehce zakápneme olivovým olejem a podáváme.

Tip: Kdo nemá rád sýr s modrou plísní, může ho nahradit třeba balkánským nebo kozím sýrem.

Teplý salát z růžičkové kapusty

Ingredience na 4 porce:

Teplý salát z růžičkové kapusty
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 200 g tyrolské sušené šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.
  3. Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny).
  4. Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.

Tip: Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.

Autor:
  • Nejčtenější

Třeštíková: Dvě dívky natáčení vzdaly. Teď přijde film o postarší prostitutce

Karolína a Ester, dvě dámy, které sledovala kamera Heleny Třeštíkové po celých 30 let od doby, kdy studovaly na...

Sedíme, jen když přijde návštěva, řekla manželka. Pro Honzu byla za služku

Hance ani Adéle v životě nic zásadního nechybí, obě jsou se svou rodinou spokojené. Přesto se přihlásily do Výměny...

Sacharidy potřebujete i při hubnutí. Tipy, jak vybrat ty správné

Sacharidům se mnohdy neprávem přisuzuje, že po nich člověk jen tloustne. Záleží však na tom, jaké si do jídelníčku...

Láska s o sedmadvacet let starším profesorem zničila ženě vztah s rodiči

Jedenadvacetiletá studentka Jana Leonhardtová z Německa se zamilovala do profesora, který je o sedmadvacet let starší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsem jiná, ale to mě nezastaví, říká dívka se srdcem mimo hrudní koš

Jedenáctiletá Virsavija Borun-Gocharová z Hollywoodu se narodila se vzácnou poruchou. Má srdce mimo hrudní koš. Podle...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...

  • Další z rubriky

Do bramborového salátu si přidejte sojovou omáčku, radí Tomio Okamura

V České republice jsou podle Tomia Okamury jen dvě japonské restaurace, které vlastní Japonci a kde má sushi...

Veganské Vánoce. Upečte si letos cukroví bez živočišných produktů

Stravujete se vegansky, ale přesto si chcete užít vánoční svátky ve jménu tradic, ke kterým patří domácí cukroví?...

Jídelníček podle hvězd. Štírům škodí sladkosti, Kozorohům omáčky

Někdo spořádá vydatný oběd zakončený sladkou tečkou, nepřibere ani deko a srší energií. Jiný tloustne doslova po vodě a...

Nepečené cukroví na poslední chvíli pro rodiny, kde se všechno snědlo

Je u vás také pravidlem, že před svátky se cukroví nesmí jíst, ale během svátků je problém všechny napečené zásoby...

WhatsApp si znepřátelil uživatele. Hromadně přecházejí na jiné platformy

Začátkem února vstoupí v platnost nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových...

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Evropě hrozil masivní blackout. Rakušané narychlo zapojili jádro i uhlí

Kvůli silnému poklesu frekvence v elektrické přenosové soustavě hrozil v pátek Evropě masivní výpadek dodávek...

Dopisy od Němcové jeho žena spálila, říká potomkyně spisovatelčina milence

Irena Maňáková promluvila o vztahu svého předka Václava Bolemíra Nebeského s Boženou Němcovou. Básník byl jedním z...

Zemřel zpěvák a kytarista David Stypka. Bylo mu 41 let

Ve věku 41 let zemřel zpěvák a kytarista David Stypka, který dlouhodobě bojoval s rakovinou slinivky. V roce 2017...