Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

aktualizováno 
Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen sami masožrouti, v chladnějších dnech se do zeleniny tolik nehrneme. A to je škoda. Teplé saláty jsou na podzim bezvadnou alternativou lehkého oběda či večeře.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem | foto: Profimedia.cz

Vydatný fazolový salát

Ingredience na 4 porce:

Vydatný fazolový salát
  • 2 jarní cibulky
  • 5 větších rajčat
  • 1 červená paprika
  • 400 g konzerva bílých fazolí
  • 400 g konzerva červených fazolí
  • 100 g černých oliv
  • čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti
  • Na zálivku:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky.
  2. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).
  3. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy.
  4. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Tip: Nemusíte použít konzervované luštěniny. Fazole, cizrnu nebo jiné boby můžete den předem namočit do studené vody, pak ji slít a v nové vodě luštěniny uvařit doměkka. Další postup už je stejný.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem
  • 2 menší bulvy červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 zralé pomeranče
  • 100 g rukoly
  • listy kadeřavého salátu
  • 200 sýra s modrou plísní
  • 100 g vlašských ořechů

Pracovní postup:

  1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, potřeme trochou olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pomeranče vyfiletujeme, to znamená, že je oloupeme a rozdělíme na dílky následujícím způsobem: nejprve odkrojíme horní a dolní „póly“ pomeranče, pak oloupeme celou vrchní slupku i se spodní bílou. Potom velmi ostrým nožem oddělujeme jednotlivé dílky tak, že nožem kopírujeme bílou slupku mezi nimi. Vzniknou nám tak krásné oranžové filety.
  3. Ořechy nasekáme na větší kusy a na suché pánvi je lehce orestujeme. Salát a rukolu omyjeme a osušíme.
  4. Na talíře vyskládáme salátové listy, na ně rozložíme upečenou řepu, posypeme rukolou, pomerančem, rozdrobeným sýrem a opraženými ořechy. Nakonec lehce zakápneme olivovým olejem a podáváme.

Tip: Kdo nemá rád sýr s modrou plísní, může ho nahradit třeba balkánským nebo kozím sýrem.

Teplý salát z růžičkové kapusty

Ingredience na 4 porce:

Teplý salát z růžičkové kapusty
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 200 g tyrolské sušené šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.
  3. Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny).
  4. Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.

Tip: Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.

Autor:
  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Mladí ztrácejí chuť na sex. Závislost na pornu stoupá, říká sexuoložka

Sex je všude kolem nás, děti a dospívající vyrůstají s internetovou pornografií. Rodiče by si neměli myslet, že děti na...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Život Anny byl peklo. Dětem realita splývá s online světem, tvrdí experti

Školáci vyměnili běhání venku za chytré telefony, od kterých se prakticky nedokážou odtrhnout. Rodiče a pedagogy přitom...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Žijeme sice dlouho, ale na úkor kvality života, říká lékař Jan Vojáček

Na většinu chronických potíží lze nahlédnout i jinak než klasickým pohledem. „Za týden jsme nuceni zpracovat tolik...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Kapustová polévka se sýrovými knedlíčky

Přichystejte si k večeři kapustovou polévku se sýrovými knedlíčky. Tělu dodáte potřebnou energii i spoustu vitaminů.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?
TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?

Kapsičky s ovocnými přesnídávkami i jinými dobrotami si maminky pochvalují. Zvláště na výlety a procházky jsou skvělou volbou. Na co byste si při jejich výběru měli dát pozor?

Najdete na iDNES.cz