Hebkost, vyladěná chuť i textura. Krémové polévky podle foodblogerek

Když se venku ochladí, nastává ideální čas na krémové polévky. Jsou syté, sametově jemné a navíc neuvěřitelně variabilní. Abychom zjistili, jak na tu pravou „comfort food“ v tekuté podobě, oslovili jsme tři inspirativní foodblogerky, které se s námi podělily o své oblíbené recepty. A že opravdu stojí za to!
Část 1/3
Ivana Jindřichová

Ivana Jindřichová @catandcookcz

Jídlo, vaření a pečení jsou pro Ivanu životní vášní, kterou sdílí především na svém blogu, ve vlastních kuchařkách a na sociálních sítích. Zaměřuje se hlavně na tradiční recepty z celého světa, neustále se učí o surovinách i různých kuchařských technikách a všechno pak vtipně a srozumitelně předává své komunitě napříč všemi platformami.

Protože každý v současné době řeší vyhazování potravin, rozhodla se Ivana napsat dvojici kuchařek s názvem Zbytková. Jedna se věnuje zbytkům, jako jsou mléčné výrobky, maso (například z vývaru), pečivo, přílohy (např. vařené brambory, těstoviny či rýže) a druhá kuchařka je zaměřená pouze na zeleninu. Najdete v ní recepty, které zužitkují zbytky smutné zeleniny z lednice nebo naopak přebytky zeleniny ze zahrádky. Díky tomu, jak doufá, lidé ušetří peníze, budou méně vyhazovat a tím ušetří i naší planetě.

Ivko, vaříte polévky často? Jsou součástí vašeho běžného jídelníčku?
Polévky jsou moje láska už od malička a tuhle tradici si s sebou nesu i do mé rodiny.

Jaký typ polévek máte nejraději – lehké vývary, hutné krémy, nebo třeba studené varianty?
Polévku musím mít horkou, takže studené verze nejsou úplně pro mě. Asi nejvíc miluji tradiční vývar s knedlíčky a domácími nudlemi, dále miluji zelňačku, bramboračku a podobné typy polévek. Ale nepohrdnu ani lahodnou krémovou polévkou.

Jak pracujete s texturami a dochucením – přidáváte křupavé prvky, bylinky, semínka, oleje?
Ano, textury jsou pro mě moc důležité nejen kvůli focení receptů, ale i kvůli finálnímu dojmu z pokrmu – ať už vizuálnímu nebo chuťovému. Nejraději k polévce přikusuji topinku potřenou pestem a na krémovou polévku vždy sypu nějaká semínka, čerstvé bylinky a zakápnu ji třeba smetanou.

Která méně tradiční surovina vás někdy v polévce mile překvapila?
Určitě ředkvičky, protože ředkvičková polévka je naprosto lahodná. Mixuji do ní i listy, je to tím pádem i taková zero waste polévka – samozřejmě ji najdete v mé nové kuchařce Zbytková Zeleninová, která se věnuje právě omezení plýtvání.

Hrušky jako most mezi tradicí a inovací. Podzimní recepty podle foodblogerů

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025

Hovězí tortilla s hranolky

Hovězí tortilla s hranolky

Střední

230 min

Tento oběd bude mít úspěch u každého člena rodiny.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.