Doporučujeme

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

  • 6
Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici čerstvě natočeného piva? Kromě pití ale můžete nejpopulárnější nápoj Čechů využít i v kuchyni. A to zdaleka nejen při přípravě slaných pokrmů.

Podobně jako víno, je i pivo velmi zajímavou kuchyňskou ingrediencí, která profesionálním i amatérským kuchařům a kuchařkám nabízí prostor pro uplatnění těch nejbláznivějších nápadů.

Nebojte se proto experimentovat jak s různými typy piv a pivních speciálů, tak s kombinacemi chutí. Chmelový mok, který je vedle vody a čaje nejoblíbenějším nápojem na světě, si totiž notuje nejen s klasickou vepřovou nebo klobáskami, ale překvapivě i se saláty, mořskými plody, čokoládou nebo karamelem.

O párování piva s jídly, ale také o tradiční výrobě tohoto nápoje nebo o místech, kam se za zlatavým mokem s bílou čepicí u nás vydat, se dočtete v zajímavé Knize o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Najdete v ní ale také rady a tipy, jak pivo využít v kuchyni.

8 zásad pro výběr správného piva do kuchyně

  1. Pivo musí být kvalitní a v dobré kondici. Vždy používejte takové pivo, kterého se sami s chutí napijete.
  2. Lepší je pivo plnější, silnější. Nikoli kvůli obsahu alkoholu, ale aby bylo chuťově výrazné a hutné.
  3. Pro vaření jsou vhodnější piva lahvovaná s vyznačenou trvanlivostí na obalu. Pokud si přivezete z výletu pivo v PET lahvi, počítejte s minimální trvanlivostí.
  4. Lahvové pivo, které použijete při vaření, by nemělo být otevřené déle než několik hodin.
  5. Pivo na vaření by mělo mít ve většině případů pokojovou teplotu.
  6. U piva v kuchyni neplatí „čím více, tím lépe.“ Je třeba dodržovat recept a nezvyšovat svévolně dávky, protože přílišná hořkost může pokrm zničit.
  7. Počítejte s tím, že zahřáté pivo pění, a používejte proto větší hrnce.
  8. V případě světlého ležáku vybírejte raději méně výrazně chmelené značky a používejte je pouze při poměrně krátké přípravě.

Zdroj: Kniha o pivu

Pivní škvarky

Pivní škvarky

Ingredience:

  • 300 ml světlého piva (12° ležák)
  • 1,5 kg vepřového masa (masitějšího bůčku nebo jiného prorostlého vepřového)
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 100 ml teplé vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:
Kvůli opravdu dlouhé době pečení je na tuto masovou pomazánku nejpohodlnější použít elektrický pomalý hrnec (crock pot), ale samozřejmě lze maso upéct i v pekáči v troubě.

  1. Cibuli pokrájíme nahrubo, česnek na jemné plátky a vepřové maso na kostky o hraně asi 1 cm.
  2. Na sádle v pekáči orestujeme maso a poté k němu přidáme cibuli, kterou necháme mírně zezlátnout. Pak přidám plátky česneku, přisypeme zbylé koření, osolíme a opepříme a nakonec vše zalijeme pivem a teplou vodou.
  3. Vložíme do trouby předehřáté pouze na 120 °C a necháme péct asi 8 hodin (v pomalém hrnci bude stačit kratší doba).
  4. Až se maso začne úplně rozpadat, vybereme kosti, odstraníme celé koření a vidličkou rozmačkáme. Podle potřeby dochutíme solí nebo pepřem.
  5. Nakonec směs napěchujeme do dobře uzavíratelných sklenic, nejlépe tak, aby na povrchu zůstala malá vrstva tuku jako konzervant.

Tip: Vyzkoušejte také kombinace různých mas, například: směs vepřového masa (plecko, bůček, krkovice) a syrové sádlo v poměru 2 : 1.

Další skvělé recepty s pivem jako pivní palačinky, buřty na pivě nebo kuřecí paličky v pivním těstíčku najdete ZDE.

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Ingredience na 4 porce:

  • 150 ml polotmavého speciálu (13°)
  • 300 g kvalitních klobásek (4–6 kusů podle velikosti)
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce dijonské nebo anglické hořčice
  • 2 větší vejce
  • 150 ml plnotučného mléka
  • pár větviček čerstvého tymiánu (otrhané lístečky)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Na cibulové čatní:

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián, rozmarýn nebo semínka koriandru
  • 5–6 lžic balzamikového octa (podle velikosti cibulí)
  • pivo podle potřeby

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. Pekáč vymastíme sádlem a na jeho dno rozmístíme cibuli a klobásky. Osolíme a opepříme. Pečeme asi 20 minut dozlatova.
  2. V míse ušleháme z piva, mouky, hořčice, vajec, mléka, soli a pepře hladké těstíčko. 
  3. Pekáč vyjmeme z trouby a prošlehanou směs nalijeme rychle (a zároveň opatrně, neboť vroucí tuk může vystříknout) k opečeným klobáskám a cibuli. Vrátíme do trouby na dalších 30 až 40 minut, až těsto krásně vyběhne a bude křupavé.
  4. Mezitím si připravíme cibulové čatní. Cibuli tentokrát nakrájíme na kolečka a česnek na tenké plátky.
  5. V hlubším rendlíku rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli a česnek. Na mírném ohni to trvá asi 5 minut. Můžeme přidat trochu tymiánu, rozmarýnu nebo v hmoždíři nadrceného koriandru. 
  6. Nyní vše zalijeme balzamikovým octem a necháme odvařit na poloviční objem. Rozředíme pivem a necháme ještě převařit.
Oříšky v pivním karamelu

Oříšky v pivním karamelu

Ingredience na 1 plech:

  • 150 ml stoutu
  • 200 g nesolených burských oříšků
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • sušené chilli papričky (nejlépe z mlýnku nebo dobře rozdrcené)

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C a plech vyložíme papírem na pečení. Do středně velkého rendlíku nasypeme burské oříšky, přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a pivo.
  2. Pomalu zahříváme a současně mícháme, dokud nezačne směs vřít. Hned poté snížíme teplotu a mícháme asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá.
  3. Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a podle chuti posypeme chilli papričkou.
  4. Plech vložíme do trouby na 10 minut, poté ho vyjmeme a oříšky promícháme. Následně plech vrátíme do trouby a necháme péci ještě 10 minut.
  5. Nakonec plech z trouby opět vyndáme a necháme vychladnout. Oříšky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Při pečení oříšky hlídejte a také respektujte zkušenosti s vlastní troubou, protože oříšky se snadno pálí. Když přidáte víc piva, vznikne jednolitý plát karamelu, který můžete rozlámaný použít na efektní ozdobu třeba zmrzlinového poháru. Jinak se tyto oříšky skvěle hodí k míse sýra při neformální degustaci různých piv.

Zkuste také vynikající pivní štrúdl.


  • Vybrali jsme pro Vás