Oříšky v pivním karamelu
Ingredience na 1 plech:
- 150 ml stoutu
- 200 g nesolených burských oříšků
- 150 g třtinového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- sušené chilli papričky (nejlépe z mlýnku nebo dobře rozdrcené)
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 150 °C a plech vyložíme papírem na pečení. Do středně velkého rendlíku nasypeme burské oříšky, přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a pivo.
- Pomalu zahříváme a současně mícháme, dokud nezačne směs vřít. Hned poté snížíme teplotu a mícháme asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá.
- Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a podle chuti posypeme chilli papričkou.
- Plech vložíme do trouby na 10 minut, poté ho vyjmeme a oříšky promícháme. Následně plech vrátíme do trouby a necháme péci ještě 10 minut.
- Nakonec plech z trouby opět vyndáme a necháme vychladnout. Oříšky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.
Tip: Při pečení oříšky hlídejte a také respektujte zkušenosti s vlastní troubou, protože oříšky se snadno pálí. Když přidáte víc piva, vznikne jednolitý plát karamelu, který můžete rozlámaný použít na efektní ozdobu třeba zmrzlinového poháru. Jinak se tyto oříšky skvěle hodí k míse sýra při neformální degustaci různých piv.
Zkuste také vynikající pivní štrúdl. |