Žába v díře s cibulovo-pivním čatní
Ingredience na 4 porce:
- 150 ml polotmavého speciálu (13°)
- 300 g kvalitních klobásek (4–6 kusů podle velikosti)
- 2 červené cibule
- 2 lžíce sádla
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíce dijonské nebo anglické hořčice
- 2 větší vejce
- 150 ml plnotučného mléka
- pár větviček čerstvého tymiánu (otrhané lístečky)
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Na cibulové čatní:
- 2 lžíce másla
- 2 velké červené cibule
- 2 stroužky česneku
- tymián, rozmarýn nebo semínka koriandru
- 5–6 lžic balzamikového octa (podle velikosti cibulí)
- pivo podle potřeby
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. Pekáč vymastíme sádlem a na jeho dno rozmístíme cibuli a klobásky. Osolíme a opepříme. Pečeme asi 20 minut dozlatova.
- V míse ušleháme z piva, mouky, hořčice, vajec, mléka, soli a pepře hladké těstíčko.
- Pekáč vyjmeme z trouby a prošlehanou směs nalijeme rychle (a zároveň opatrně, neboť vroucí tuk může vystříknout) k opečeným klobáskám a cibuli. Vrátíme do trouby na dalších 30 až 40 minut, až těsto krásně vyběhne a bude křupavé.
- Mezitím si připravíme cibulové čatní. Cibuli tentokrát nakrájíme na kolečka a česnek na tenké plátky.
- V hlubším rendlíku rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli a česnek. Na mírném ohni to trvá asi 5 minut. Můžeme přidat trochu tymiánu, rozmarýnu nebo v hmoždíři nadrceného koriandru.
- Nyní vše zalijeme balzamikovým octem a necháme odvařit na poloviční objem. Rozředíme pivem a necháme ještě převařit.