Pivní škvarky
Ingredience:
- 300 ml světlého piva (12° ležák)
- 1,5 kg vepřového masa (masitějšího bůčku nebo jiného prorostlého vepřového)
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 10 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 100 ml teplé vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
Kvůli opravdu dlouhé době pečení je na tuto masovou pomazánku nejpohodlnější použít elektrický pomalý hrnec (crock pot), ale samozřejmě lze maso upéct i v pekáči v troubě.
- Cibuli pokrájíme nahrubo, česnek na jemné plátky a vepřové maso na kostky o hraně asi 1 cm.
- Na sádle v pekáči orestujeme maso a poté k němu přidáme cibuli, kterou necháme mírně zezlátnout. Pak přidám plátky česneku, přisypeme zbylé koření, osolíme a opepříme a nakonec vše zalijeme pivem a teplou vodou.
- Vložíme do trouby předehřáté pouze na 120 °C a necháme péct asi 8 hodin (v pomalém hrnci bude stačit kratší doba).
- Až se maso začne úplně rozpadat, vybereme kosti, odstraníme celé koření a vidličkou rozmačkáme. Podle potřeby dochutíme solí nebo pepřem.
- Nakonec směs napěchujeme do dobře uzavíratelných sklenic, nejlépe tak, aby na povrchu zůstala malá vrstva tuku jako konzervant.
Tip: Vyzkoušejte také kombinace různých mas, například: směs vepřového masa (plecko, bůček, krkovice) a syrové sádlo v poměru 2 : 1.
Další skvělé recepty s pivem jako pivní palačinky, buřty na pivě nebo kuřecí paličky v pivním těstíčku najdete ZDE. |