Pátek 28. ledna 2022, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. ledna 2022 Otýlie

Pivní recepty nejen pro chlapy

  1:17
Až se zase bude váš muž chystat "na jedno", nabídněte mu pivní menu podle šéfkuchaře Romana Jaška a uvidíte, že už ho do hospody nedostanete ani párem volů. Zejména, když bude mít speciality připravené s využitím tradičního českého nápoje čím zapíjet.

Pečená panenka v černé pivní omáčce se špeclemi | foto: Královský pivovar Krušovice

Recepty připravil šéfkuchař Roman Jašek, který působí v Pivovarské restauraci v Brně a specializuje se na tradiční recepty nejen s pivní tématikou.

Pomazánka z pivního sýra

Pro 5 osob

* 450 g pivního sýra
* 2 středně velké cibule
* několik cherry rajčátek
* pažitka
* 75 g másla
* 100 ml Desítky
* 1 lžíce hořčice
* mletý zelený pepř
* mletá paprika

1. Pivní sýr nakrájíme na tenké plátky a poskládáme na talíř.
2. Přidáme máslo také na tenké plátky a velmi jemně nakrájenou cibuli.
3. Lehce poprášíme mletou sladkou paprikou a zeleným pepřem, dozdobíme rajčátky a pažitkou a servírujeme se šnitkem piva.
4. Na talíři potom vše rozmícháme a mažeme na pečivo.

Pečená husí játra se sladkou cibulí

Pro 5 osob

* 500 g husích jater
* 2 větší cibule
* 90 g ostrého kečupu
* 2,5 dcl černého piva
* 5 polévkových lžic oleje
* 10 krajíců chleba
* sůl, pepř, česnek, Tabasco, čerstvý tymián

1. Játra očistíme, odblaníme, propláchneme ve studené vodě a osušíme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v teflonové pánvi. Pak je odstavíme z plotny a necháme okapat přebytečný tuk.
2. V pánvi orestujeme na oleji cibulku dozlatova, přidáme kečup a opatrně Tabasca. Vše orestujeme, přidáme černé pivo a necháme částečně zredukovat. Dochutíme solí, zeleným pepřem a rozetřeným česnekem. Necháme zchladnout a přelijeme na opečená játra.
3. Z krajíců chleba vykrojíme kolečka a lehce je opečeme na grilu. Servírujeme je na velký talíř, do středu položíme opečené plátky chleba a přelijeme játry se šťávou, dozdobíme čerstvým tymiánem.

Pivovarská zelňačka s houbami a smetanou

(Tento recept sice přímo neobsahuje pivo jako ingredienci, výborně se ale hodí pro kombinaci s ním.)

Pro 5 osob

* uzený vývar
* 400 g kysaného zelí
* kapka oleje
* 1 bílá cibule
* polévková lžíce mleté papriky
* 100 g žampionů
* 100 g oravské slaniny
* 100 g paprikové klobásy
* 100 g uzeného masa
* 150 ml smetany
* 3 větší brambory
* polévkové koření, bobkový list, mletý pepř, sůl, petrželová nať

1. Uzený špek, slaninu, cibuli, žampiony a uzené maso nakrájíme na kostky. Postupně orestujeme v hrnci dozlatova. Přisypeme papriku a zalijeme vývarem. Přidáme pokrájené kysané zelí a vaříme.
2. Po 10 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory, poté zahustíme, dochutíme a necháme provařit. Při servírování dozdobíme smetanou.

Střapatý candát v pivním těstíčku s bylinkovou bramborovou kaší

Pro 5 osob

* 750 g filetu z candáta
* olej na smažení
* dvě špetky česneku
* 5 vajec
* 150 ml Desítky
* 125 g hladké mouky
* čerstvá bazalka a plocholistá petrželová nať
* bramborové pyré
* tymián, citron, pažitka, sůl, zelený pepř
* listový salát podle chuti

1. Filet z candáta ponecháme s kůží, kterou velmi opatrně nařežeme, abychom maso neporušili. Osolíme, lehce opepříme zeleným pepřem a pokapeme citronovou šťávou.
2. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do předem připravené směsi žloutků, mouky a piva. Filety vkládáme do těstíčka, potom smažíme v rozpáleném oleji.
3. Rybu servírujeme s bramborovým pyré, do kterého předtím vmícháme nasekané bylinky, a s listovým salátem.

Pečená panenka v černé pivní omáčce s máslovými špeclemi

Pro 5 osob

* 1 kg vepřové panenky
* 1/2 celeru
* 1 mrkev
* 500 ml oleje

Na glazování šalotky:
* 750 g šalotek
* 90 g másla
* 1 lžíci cukru
* černé pivo
* 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, sůl, pepř
* nasekaná čerstvá petrželová nať

Na omáčku:
* 250 ml černého piva
* 100 g hladké mouky
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* bobkový list

Na špecle:
* 250 g polohrubé mouky
* perlivá minerálka
* sůl
* 1 vejce
* 100 g másla

Na fazolkové lusky ve slaninovém kabátku:
* zelené fazolky
* 10 plátků slaniny
* máslo

1. Panenku očistíme a nakrájíme na 200 gramové válečky. Jednotlivé kousky masa naložíme do oleje, do kterého jsme předtím dali na kostičky nakrájený celer, mrkev a nasekaný rozmarýn.
2. Maso necháme alespoň jeden den marinovat. Poté jej opečeme na grilu z obou stran tak, aby se vytvořila kůrčička. Hotové maso odstavíme, aby se šťávy uvnitř propojily.
3. Do velké pánve vložíme šalotky a zalijeme pivem. Přidáme máslo, cukr, tymián, podle chuti sůl a pepř a přivedeme k varu. Zvolna dusíme 10 minut, až se tekutina téměř vypaří a šalotky jsou zlatohnědé.
4. Na omáčku orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky společně s bobkovým listem a pepřem. Podlijeme černým pivem a výpekem z masa. Provaříme a zahustíme zámažkou připravenou z mouky a tuku.
5. Z polohrubé mouky, vody, soli a vejce vytvoříme táhlé těsto. Z něj pomocí speciálního struhadla tvoříme špecle, které vkládáme do vroucí vody. Až vyplavou na hladinu, vyjmeme je a na pánvi opečeme dozlatova.
6. Nejdříve odstřihneme konce fazolových lusků. Dáme vařit osolenou vodu a po přivedení k varu v ní lusky 10 minut blanšírujeme. Poté scedíme a opláchneme ve studené vodě. Uděláme balíčky: vždy asi 8 lusků zabalíme do plátků slaniny. Máslo roztopíme v pánvičce a balíčky v něm opékáme, až bude slanina křupavá.

ke kaprovi si dejte světlý ležák Pivní sommeliér Královského pivovaru Krušovice Ondřej Koucký vystudoval obor pivovarnictví a sladovnictví na Vysoké škole chemicko-technologické. Pivo a jeho degustace není jen jeho profesí, ale také velkým koníčkem, stejně jako gastronomie. Kamkoli přijede, ochutnává místní pivo - na svém kontě už má poměrně rozsáhlou chuťovou „sbírku“. V práci pro Krušovice odpovídá zejména za receptury jednotlivých piv a systémy řízení kvality. Proto jsme mu v předvánočním čase položili tři otázky, ve kterých hraje pivo hlavní roli: Pivo je u nás vnímáno obvykle jako běžný nápoj pro osvěžení a se slavnostními okamžiky si spojujeme spíš víno nebo sekty. Přesto, chceme-li třeba klasické štědrovečerní menu (rybí polévka, kapr, bramborový salát) zapíjet pivem, jaké byste doporučil? Určitě by to mělo být světlé lehčí pivo vyvážené chuti. Buď nějaký méně výrazný světlý ležák nebo lehčí pivo pšeničné. Doporučuji například Krušovický Mušketýr. Existují druhy piv vhodné spíše pro ženy? A naopak piva typicky mužská? Volba piva je věcí chuti každého z nás, stejně jako nelze jednoznačně říci, že existují ženská a mužská jídla. Fyziologicky jsou ženy citlivější na hořkost, takže řadě žen mohou připadat některá piva „příliš hořká“, ale v praxi se mi to moc nepotvrdilo. Na druhou stranu muži jsou vnímavější ke sladké chuti, takže vyhledávají spíše méně sladká a více hořká piva. U nás je historicky zakořeněno, že ženy pijí více tmavá piva. Pravděpodobně je to tím, že jsou/bývala sladší a méně hořká a jsou chuťově pestřejší díky karamelové chuti, ale je to spíš klišé, protože existují i tmavá piva, která mají do sladké chuti daleko. Ve světě se s pivy směřovanými na konkrétní pohlaví setkat můžete. Které pivo chutná nejvíce právě vám? Nedá se říci, že bych měl nejoblíbenější pivo, rád ochutnávám všechna piva, ale za poslední dobu mohu říci, že mne nadchl například patnáctistupňový Regenerátor, což je vánoční speciál z Velkého Března.

Autor:
  • Nejčtenější

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

Žena se fotí zaseklá na různých místech, lidé jí za to platí

Pětadvacetiletá Danielle Birchová z Velké Británie váží dvě stě dvacet dva kilogramů a nehodlá zhubnout ani deko. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zásadní rady, jak cvičit při hubnutí a zbavit se přebytečného tuku

Seriál Na prvním místě je jídlo. Pokud chcete zhubnout, nevyhnete se úpravě jídelníčku. O tom ostatně byly první dva díly...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...