Ingredience
Postup
- Do mísy prosejeme oba druhy mouky s cukrem a kakaem. Přidáme koření, jedlou sodu, med, změklé máslo, vejce a řádně propracujeme na tuhé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet přes noc v chladničce.
- Odleželé těsto důkladně propracujeme a rozválíme na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátka z něj vypícháme vejce. Vypouklé kovové formičky ve tvaru vajíčka potřeme na povrchu tukem a položíme na ně vykrojená vajíčka. Dlaní je přitiskneme a dotvarujeme na formičku. Rozložíme je na plechy s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut. Ihned po upečení potřeme korpusy rozšlehaným vejcem, necháme krátce zchladnout na kovové formičce a poté sundáme. (Pokud upečené půlky vajec nemají rovný okraj na slepení, tak je zarovnáme na jemném struhadle.)
- Z bílku, cukru a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu. Rozdělíme ji na 3 díly. Jednu část obarvíme na růžovou a druhou na žlutou barvu. Zbylou část ponecháme bílou. Zdobící sáčky naplníme připravenými polevami a na půlky vajec namalujeme vzory jako na kraslice. Polevy necháme 120 minut zaschnout. Nakonec slepíme namalované půlky vajec zbylými polevami po dvou kusech k sobě. (Dle požadovaného vzoru můžeme dozdobit následně také spoj.)