Perníková bábovka s karamelem
Netradiční kombinace, která vás osloví.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 90 min
bez chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
499 KCal
23 %
21 %
-
Energie
2088 KJ
23 %
21 %
-
Sacharidy
67,5 g
77 %
68 %
-
Vláknina
2,6 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
7,8 g
12 %
11 %
-
Tuky
20,6 g
32 %
29 %
-
nasycené
6,8 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Ve větší míse vyšleháme cukr s vejci do pěny a poté zašleháme rum, mléko a olej.
- V misce smícháme polohrubou mouku, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Sypkou směs vmícháme k mokrým ingrediencím a krátce prošleháme. Nakonec zašleháme povidla.
- Formu naplníme připraveným těstem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 50-60 minut. Upečenou bábovku necháme asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
- Mezitím připravíme polevu. Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme ho vodou a dáme vařit na mírný plamen. Jakmile cukr zkaramelizuje, stáhneme ho z ohně a ihned do něj za stálého míchání vlijeme horkou smetanu. Mícháme až do úplného rozpuštění karamelu. Stáhneme z ohně a pak vmícháme pokrájené máslo. Karamel nalijeme na vychladlou bábovku a dozdobíme nasekanými ořechy.