Perníková bábovka s karamelem

Netradiční kombinace, která vás osloví.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

bez chladnutí

Ingredience

12 PORCE +

Poleva:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    499 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2088 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    67,5 g

    77 %

    68 %

  • Vláknina

    2,6 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    7,8 g

    12 %

    11 %

  • Tuky

    20,6 g

    32 %

    29 %

  • nasycené

    6,8 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Ve větší míse vyšleháme cukr s vejci do pěny a poté zašleháme rum, mléko a olej.
  3. V misce smícháme polohrubou mouku, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Sypkou směs vmícháme k mokrým ingrediencím a krátce prošleháme. Nakonec zašleháme povidla.
  4. Formu naplníme připraveným těstem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 50-60 minut. Upečenou bábovku necháme asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
  5. Mezitím připravíme polevu. Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme ho vodou a dáme vařit na mírný plamen. Jakmile cukr zkaramelizuje, stáhneme ho z ohně a ihned do něj za stálého míchání vlijeme horkou smetanu. Mícháme až do úplného rozpuštění karamelu. Stáhneme z ohně a pak vmícháme pokrájené máslo. Karamel nalijeme na vychladlou bábovku a dozdobíme nasekanými ořechy.
Autor:

Podobné recepty

Brownies cheesecake s cottage

Skvělý dezert plný tvarohu a malin.

Panna cotta s ovocnou vrstvou

Luxusní italský dezert.

Tvarohový pohár s mandarinkami

Sladká tečka nikdy nikoho nezklame.

Tvarohové mini bábovky s krémem

Upečte si ke kávě nádherný moučník plný chutí.

Velikonoční věnec

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.