Doporučujeme

Pečeme na Vánoce: máte svůj recept na perníčky? Pošlete do soutěže

  • 15
Je tady zase ten romantický čas, kdy nejen kuchyni, ale i celý byt, provoní hřebíček, vanilka a skořice. Ve většině rodin se začíná perníčky, kterým čas pomůže změknout a rozvonět se. Při vykrajování se nebojte pustit k válu i děti. Ty větší si pak užijí i zdobení.
Makové perníčky

Makové perníčky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru 
  • 100 g medu
  • 3 vejce + 1 vejce na pomazání
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého perníkového koření
  • 3 lžíce mletého máku
  • 100 g celého máku (na zdobení)

Pracovní postup:

SOUTĚŽ

Vyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení.

Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE. 

Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček.

Souprava na výrobu perníkové hvězdy
Vykrajovátka na linecké
  1. Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. 
  2. K suchým ingrediencím přidáme tekutý med a tři vejce a rukama vypracujeme hladké těsto (můžeme také všechny suroviny vložit do mísy kuchyňského robota a nechat stroj pracovat za nás). 
  3. Kompaktní těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v chladu nejméně do druhého dne. Ještě lepší je, když si počká několik dnů.
  4. Poté na pomoučeném válu těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.
  5. Vykrojené perníčky pokládáme v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi osm minut.
  6. Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou jsme si připravili z několikrát prosetého moučkového cukru a ušlehaného bílku.
Měkké perníčky

Perníčky podle Sandtnerové

Ingredience:

  • 300 g žitné mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • na špičku nože amonia
  • mletá skořice
  • tlučený anýz, hřebíček, nové koření
  • kůra ze 1/4 bio citronu
  • 120 g medu
  • 2 vejce

Pracovní postup:

  1. Na vál si prosejeme všechny suché ingredience. Doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj rozehřátý med a vejce. Vypracujeme tuhé těsto. 
  2. To vyválíme na pomoučeném válu, vykrajujeme různé tvary a pečeme na povoskovaném plechu (nebo vyloženém pečicím papírem) v předehřáté troubě.
  3. Vychladlé perníčky zdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou. Necháme změknout do Vánoc.

Tip: Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosetého kakaa.

Švédské perníčky

Švédské perníčky

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 70 g zlatého sirupu
  • 1 lžíce mletého zázvoru 
  • 1 lžíce mleté skořice
  • ½ lžíce tlučeného hřebíčku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • 450 g hladké mouky

Pracovní postup:

  1. Smícháme máslo, cukr a zlatý sirup v hrnci a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí. Průběžně mícháme. Pak sejmeme z plotny a vmícháme mleté koření a prášek do pečiva.
  2. Potom do směsi přilijeme vodu a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Pak po částech vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto.
  3. To přesuneme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu do druhého dne nebo ještě déle. 
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Odebereme část těsta, mezi dvěma pečicími papíry z něj vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme pět až osm minut.
  5. Pokračujeme tak dlouho, až všechno těsto spotřebujeme.
  6. Švédské perníčky se nezdobí, takže je po vychladnutí vložíme do plechové krabice a uchováváme v chladu.

  • Vybrali jsme pro Vás