Makové perníčky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 3 vejce + 1 vejce na pomazání
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého perníkového koření
- 3 lžíce mletého máku
- 100 g celého máku (na zdobení)
Pracovní postup:
SOUTĚŽVyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení. Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE. Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček. |
- Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření.
- K suchým ingrediencím přidáme tekutý med a tři vejce a rukama vypracujeme hladké těsto (můžeme také všechny suroviny vložit do mísy kuchyňského robota a nechat stroj pracovat za nás).
- Kompaktní těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v chladu nejméně do druhého dne. Ještě lepší je, když si počká několik dnů.
- Poté na pomoučeném válu těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.
- Vykrojené perníčky pokládáme v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi osm minut.
- Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou jsme si připravili z několikrát prosetého moučkového cukru a ušlehaného bílku.
Perníčky podle Sandtnerové
Ingredience:
- 300 g žitné mouky
- 150 g moučkového cukru
- na špičku nože amonia
- mletá skořice
- tlučený anýz, hřebíček, nové koření
- kůra ze 1/4 bio citronu
- 120 g medu
- 2 vejce
Pracovní postup:
- Na vál si prosejeme všechny suché ingredience. Doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj rozehřátý med a vejce. Vypracujeme tuhé těsto.
- To vyválíme na pomoučeném válu, vykrajujeme různé tvary a pečeme na povoskovaném plechu (nebo vyloženém pečicím papírem) v předehřáté troubě.
- Vychladlé perníčky zdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou. Necháme změknout do Vánoc.
Tip: Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosetého kakaa.
Švédské perníčky
Ingredience:
- 150 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 70 g zlatého sirupu
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce mleté skořice
- ½ lžíce tlučeného hřebíčku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 ml vody
- 450 g hladké mouky
Pracovní postup:
- Smícháme máslo, cukr a zlatý sirup v hrnci a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí. Průběžně mícháme. Pak sejmeme z plotny a vmícháme mleté koření a prášek do pečiva.
- Potom do směsi přilijeme vodu a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Pak po částech vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto.
- To přesuneme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu do druhého dne nebo ještě déle.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Odebereme část těsta, mezi dvěma pečicími papíry z něj vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme pět až osm minut.
- Pokračujeme tak dlouho, až všechno těsto spotřebujeme.
- Švédské perníčky se nezdobí, takže je po vychladnutí vložíme do plechové krabice a uchováváme v chladu.